Logo

47-от состанок на Генералните-Директори за Цивилна заштита на Европската Унија на Европската Економска Област и на земјите кандидати

Во Љубљана, Словенија заврши 47-от состанок на Генералните-Директори за Цивилна заштита на Европската Унија на Европската Економска Област и на земјите кандидати помеѓу 12 и 13 октомври на кој учество зема директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Bekim Maksuti. 
На сост...

14/10/2021

Пронајдено изчезнато лице во Стен Даутица

Вечер по најава за изсчезнато лице од страна МВР-Велес до ПОЗС-Велес на Дирекцијата за заштита и спасување беше побарано помош за пронаоѓање на лицето.

Првично беше потврдено дека лицето поради временските услови изгубил ориентација.

Тим за спасување од ПОЗС-Велес веднаш било...

08/10/2021

Одлуки по интерен оглас 02/2021

Одлуки по интерен оглас 02/2021 

одлука 1

одлука 2

04/08/2021

Интерни огласи 1 и 2 - 2021

Текстовите на огласите можете да ги подигнете

1 - 2021 тука и

2 - 2021 тука...

26/07/2021

Работен состанок во Република Хрватска

46 - состанок на директори на Цивилна заштита на ЕУ

На 21 мај 2021 година, се одржа 46.состанок на директори на Цивилна заштита на ЕУ, Европската економска Зона и државите кандидати, на кој учество зема директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Беким Максути. Состанокот се одржа по пат на видео конференција, а се дискутираше на следн...

21/05/2021

Кампања за зголемување на свеста за НУС

На ден, 20.05.2021 година, припадниците на Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со Факултетот за безбедност при Универзитетот "Климент Охридски", СВР-Тетово, СВР-Кичево и Црвениот Крст, спроведоа кампања за подигање на свеста за НУС во склоп на проектот Вектор.

20/05/2021

Онлине Конфереција на ДЗС

Обраќање на Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување

Обраќање на Дирекоторот д-р

19/05/2021

Работна средба со делегација од Република Албанија

Празници се ближат

Донација од Република Словенија

На ден 21.04.2021 година пристигна донација од Република Словенија која е составена од медицински средства - заштитни маски.

 

На примопредавањето на донацијата во Дирекцијата за заштита и спасување, покрај Заменик Директорот на ДЗС г-дин Зулфиќар Зејнулаи, присуствуваше...

21/04/2021

Среба со Координаторот на ТИКА во Република Северна Македонија

Денес Заменик Директорот на ДЗС г-дин Зулфиќар Зејнулаи оствари среба со Координаторот на ТИКА во Република Северна Македонија г-дин Халим Омер Согут. Во средбата се разговараше за воспоставување на идна соработка помеѓу ДЗС и Турската Канцеларија за Соработка и Развој ТИКА

 

...

21/04/2021

Регионален состанок на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи за земјите од Југоисточна Европа, DPPI SEE.

Во период од 14-15 април 2021 година, се одржа 41. Регионален состанок на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи за земјите од Југоисточна Европа, DPPI SEE.

На состанокот се разговараше за активностите на службите за цивилна заштита во земјите членки на Иницијативата,...

16/04/2021

Ј А В Е Н О Г Л А С за вработување на 2 (две) лица во Дирекција за заштита и спасување на определено време

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст, 27/16, 120/18), а во врска со член 22 ст. 1  од Законот за вработените во јавниот сектор (Службен ве...

12/04/2021

Припадници на ПОЗС Крива Паланка по потрага на исчезнато лице

Од 06.04.2021 година по известувањето од страна на градоначалникот на општина Крива Паланка дека на територијата на општина Крива Паланка поточно во с.Кононица има исчезнато лице, стара жена на 79 год. од 02.04.2021 год околу 14 часот. Вработените лица од ПОЗС Крива Паланка се вклучија во потрага...

12/04/2021

Дирекцијата за заштита и спасување продолжува со пронаоѓање на НУС во територијата на Република Северна Македонија

Во измината недела припадници на Дирекцијата за заштита и спасување во неколку места на територијата на Република Северна Македонија пронајдоа неексплодирани артилериски гранати кои датираат од Првата Светска Војна.

Пиротекничарите на ДЗС пронајдоа артилериски гранати со калибар 75 мм в...

12/04/2021

Никој не барал помош од Дирекцијата за заштита и спасување

Старата и немоќна мајка на Златко Божинов во вонредни услови ќе најде сила и начин да го одржи во живот тешко повредениот и премрзнат син додека да дојде помош. Иако борбата со тешко-проодливиот планински терен ќе трае со часови, лекарите од Здравствениот дом во Кратово ќе најдат начин да...

08/04/2021

Информација за ништење на Неексплодирани Убојни Средства (НУС)

Од ден 08.04.2021  до 10.04.2021 година, согласно СОП за уништување на НУС се врши подготовка за уништување на пронајдените артилериски гранати кои датираат од Првата Светска Војна во с.Момин на таканареченото  Костомар.

Одговорни а активноста се пиротехничари на Дирекцијата з...

08/04/2021

Известување

Во врска со информацијата за повреденото лице од с. Емирица – општина Кратово, која е пласирана на електронските медиуми, после објавата на FaceBook од г-д Павле Зафиров, ве известуваме дека Дирекцијата за заштита и спасување не била известена, ниту контактирана, ниту пак е барано помош во...

05/04/2021

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации