23/04/2024

Учество на работилница на Директорот Беким Максути во Софија

Директорот Беким Максути од 27-29 февруари учествуваше на работилницата организирана од Генералниот директорат за цивилна заштита и заштита од пожари во соработка со јапонската амбасада во Софија, Бугарија. Во иницијативата „Како да се препознае и подобри управувањето со ризик“, веќе познатиот Бугарија-Јапонија-Западен Балкан има за цел да ги обедини сите органи за цивилна заштита на земјите од Западен Балкан за да споделат различни искуства од функционирањето на системите за цивилна одбрана земајќи лекции. од јапонските искуства за управување со различни ризици. Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, заблагодарувајќи им се на домаќините за поканата, раскажа за помошта и заложбата што јапонската влада и ја дала на Северна Македонија во однос на стандардите за спречување катастрофи од земјотреси, истакнувајќи ја благодарноста за архитектот Кензо. Танге и 60-годишнината од катастрофалниот земјотрес во 1963 година во Скопје. Воедно го презентираше функционирањето на ДМШ како и соработката со локални и меѓународни институции во насока на побезбедно општество и поотпорно на разни катастрофи.