28/05/2024

Претседателот Ердоган денеска додели медал на спасувачите на Република Северна Македонија

Претседателот Ердоган денеска додели медал на спасувачите на Република Северна Македонија

Во име на Република Северна Македонија Г-дин Зулфиќар Зејнулаи заменик Директор на Дирекцијата за заштита и спасување денеска го прими Врховниот државен медал за пожртвуваност од претседателот на Република Турција Реџеп Таип Ердоган, што се одржа во Националниот конгресен и културен центар во Бештепе.

Во церемонија на доделувањето истотака беше присутен и амбасадорот на Република Северна Македонија г-дин Јован Манасојевски.

Ердоган, пред присутните во салата, го изрази своето среќно искуство да им се придружи на локалните и странските тимови за потрага и спасување, кои се жртвуваа во земјотресите во Кахраманмараш и Хатај, по повод церемонијата на доделување на државниот Врвен медал на жртвување.

Во потрагата и спасувањето по катастрофалниот земјотрес што се случи во Турција, покрај републичките сили на Дирекцијата за заштита и спасување, учествуваа и припадници на Армијата на Република Северна Македонија. 🇹🇷🇲🇰

May be an image of 7 people

May be an image of 2 people and text that says "MUMANITY JUM EVLET ÜSTÜN FER CUMHURİYETİ NİŞANI TEVCÌH TÃRENİ MADALYASI 25 NİSAN 2023 THE CEREMONY OF MEDAL AFAD HUMANITARIAN AND ORDER PRESIDENTIAL 25 APRIL 2023 SERVICE DISTINGUISHED"