22/09/2023

По повод меѓународниот ден на Цивилна заштита ДЗС организираше симулациска вежба „Земјотрес 2023“

По повод меѓународниот ден на Цивилна заштита,Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со повеќе субјекти организираше симулациска вежба „Земјотрес 2023“. Вежбата се реализираше во основното училиште Кузман Јосифовски-Питу. За успешното спроведување на сценариото беа заслужни тимот за брз одговор за спасување од урнатини при ДЗС, ППБ на Град Скопје, Црвениот Крст на РСМ, Комората на психилози, општина Кисела вода, и службите од Брза помош.

Спроведувањето на вежбата е цел примена  на мерките за заштита и спасување евакуација,згрижување,прва помош,психолошка поддршка,пребарување на затрупани лица под плитки урнатини,противпожарна зашита. Ваков вид на вежби се од големо значење за сите учесници во системот за заштита и спасување,со што ќе се придонесе за поефикасен одговор во случај на природни непогоди и други несреќи.

May be an image of 4 people, people standing and outdoors

May be an image of 4 people, child, people standing and outdoors

May be an image of 5 people and outdoors

May be an image of 7 people, people walking, people standing and outdoors

May be an image of 10 people, people standing, footwear and street

 

May be an image of 12 people, people standing and outdoors

 

 

May be an image of 11 people, people sitting and people standing