Logo

Како да се употреби ПП Апарат

Целосна забрана за движење во шумските предели

Во текот на денешниот ден (вторник, 3 август, 2021 година) стапува на сила  целосна забрана за движење во шумските предели низ целата држава.
Се апелира до сите граѓани да не се движат...

03/08/2021

Дирекцијата за заштита и спасување ги ангажира сите тимови за заштита и спасување од пожари

По избувнувањето на повеќе пожари низ источниот и југоисточниот дел на државата, Дирекцијата за Заштита и Спасување одржи итен состанок со цел мобилизација на тимовите за заштита и спасување од пож...

02/08/2021

Честитка за Денот на пожарникарите

https://strass-prd.eu

https://strass-prd.eu

19/05/2021

Итен координативен состанок поради активните пожари на повеќе локации низ Република Северна Македонија

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски, денес 30.10.2019г. (среда) одржа итен координативен состанок со вработените во секторот за Оператива и логистика при Дирекци...

30/10/2019

Известување за активни пожари до 14:00 часот

Дирекцијата за заштита и спасување континуирано ја следи состојбата на сите опожарени места на целата територија на Република Северна Македонија. Од добиените информации до 14:00 часот на ден 03.09...

03/09/2019

Активиран Главниот Штаб на Дирекцијата за заштита и спасување

Денеска на 30.08.2019 год., се активираше Главниот Штаб на Дирекцијата за заштита и спасување, со дневен ред: осврт на состојбата со шумските пожари, силите со кои е настапено на терен по региони и...

30/08/2019

Кампања за намалување на ризици од пожари на отворен простор

Вработените во Дирекцијата за заштита и спасување, вклучувајќи ги 35-те  Подрачни одделенија, од 15.07 до 15.08.2019г., ја спроведоа Кампањата за намалување на ризиците од пожари на отворен пр...

16/08/2019

ДЗС учествуваше во гаснењето на шумскиот пожар во Дебарца

ДЗС учествуваше во гаснењето на шумскиот пожар во Дебарца

Денес, 14.8.2019г.(среда), авионите на Дирекцијата за заштита и спасување беа вклучени во гасење на шумскиот пожар во с. Велмеј -...

14/08/2019

ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ АКТИВНО СЕ ВКЛУЧИ ВО ГАСЕЊЕТО НА ПОЖАРОТ ВО ДЕПОНИЈАТА ВО РУСИНО, ГОСТИВАР

Дирекцијата за заштита и спасување уште во доцните часови активно беше вклучена во акцијата за гасењето на пожар кој ја зафати депонијата во Русино, Гостивар.   Директорот на Дирекцијата...

11/08/2019

Известување

Шумскиот пожар кој избувна на локација стар пат с Бели-Пониква утринава околу 09:00 часот е локализиран и изгаснат. Извршена е проверка на теренот за можни остатоци на жаришта и нивно гасење. Дирек...

09/08/2019

Кампања за намалување на ризиците од пожари во Крушево

Дирекцијата за заштита и спасување во пресрет на големиот празник Илинден, вчера 1.8.2019 (четврток), на Гумење, Крушево на жителите и посетителите им делеше едукативен материјал, кој ДЗС го подготви...

02/08/2019

Кампања за намалување на ризиците од пожари во Капитол Мол

Посетителите на Капитол Мол денес беа едуцирани за опасностите од пожар на отворен простор, самозаштита и заштитата на природата во склоп на Кампањата за намалување на ризиците од пожари на Дирекција...

25/07/2019

Кампања за намалување на ризиците од пожари

Денес на 23.07.2019, Кампањата за намалување на ризиците од пожари продолжи во Градскиот Трговски Центар во Скопје каде беа поделени едукативните материјали. Тимот од Дирекцијата за заштита и спасувањ...

23/07/2019

ДЗС на Summerland 2019 ја промовираше кампањата за заштита од пожари

Во склоп на Кампањата за намалување на ризиците од пожари, тимот на Дирекцијата за заштита и спасување вчера на 20.07 имаше свој штанд на "Summerland 2019". На посетителите им беа поделени прирачници...

21/07/2019

ПРИРОДАТА Е НАША ОДГОВОРНОСТ!

Во склоп на кампањата за намалување на заканите од пожари, тим од Дирекцијата за заштита и спасување имаше штанд во ТЦ Сити Мол со цел запознавање на граѓаните со ризиците кои ги носат пожарите на отв...

18/07/2019

Директорот на ДЗС, Џафероски на денешната прес-конференција ги повика сите граѓани да дадат свој активен придонес во кампањата за заштита од пожари и заеднички да укажеме од неопходноста за заштита на шумите и природните ресурси

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Аднан Џафероски, денеска одржа прес-конференција на која ја информираше јавноста за новата кампања на Дирекцијата за заштита од пожари.

&b...

14/07/2019

Дирекцијата за заштита и спасување со препораки за топлотниот бран во земјава

Дирекцијата за заштита и спасување согласно најавите на УХМР, соопштува дека од утре, понеделник 1 јули, ќе настапи топлотен бран во нашата земја, со температури до 40 степени. Порастот на температ...

30/06/2019

Основна обука за противпожарна заштита во Центарот за обука „Д-р Џозеф Крузел“

На ден 28.5.2019г. во просториите на Центарот за обука при Министерството за одбрана на Република Северна Македонија „Д-р Џозеф Крузел“ е одржана основна обука на вработените во Министе...

29/05/2019

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации