Weekly News

Logo

Центар за обука

СИМУЛАЦИЈА НА ПОЖАР ВО ПРОСТОРИИТЕ НА СОУ „КРСТЕ ПЕТКОВ МИСИРКОВ“

На ден 30.11.2018 год. (петок), Подрачното одделение  во Демир Хисар при Дирекцијата за заштита и спасување, во СОУ „Крсте Петков Мисирков“- Демир Хисар изведе тактичко показна вежба за гаснење пожар и извлекување на учениците и персоналот, а учесници во вежбата и овој пат беа: Т...

03/12/2018

Основна обука на вработените во ТД „Базаро“

Денес, 29.11.2018 (четврток), Центарот за обука при Дирекцијата за заштита и спасување, во ТД "Базаро" спроведе основна обука на вработените, и изврши запознавање со функционирањето на системот за заштита и спасување, правата и обврските на институцијата во системот, запознавање со нивн...

29/11/2018

Обука во РЕК Осломеј

На 27.11.2018 год со обуката на штабовите РЕК ОСЛОМЕЈ и ХЕС ЦРН ДРИМ - СТРУГА  која  се одржа  во РЕК ОСЛОМЕЈ заврши циклусот на обуки на штабовите за заштита и спасување на АД ЕЛЕМ.
Покрај споменатите штабови во изминатиот период извршена е и обука на штабовите за заштита и...

27/11/2018

ТАКТИЧКО ПОКАЗНА ВЕЖБА ВО ОУ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“, ДЕМИР ХИСАР

 
На ден 23.11.2018 г. во ООУ „Гоце Делчев“, Демир Хисар се одржа изведување на тактичко показна вежба за гаснење пожар и извлекување на учениците и персоналот, а учесници во вежбата беа повторно: ТППЕ - Демир Хисар, ОО на ЦК Демир Хисар, Брза помош и МВР - Демир Хисар.

26/11/2018

Стручен собир „РАДОВИШ 2018“

На ден 24.11.2018 год. во организација на МВР е одржан Стручен собир „РАДОВИШ 2018“ со тема:  „Гаснење пожар, Евакуација, Спасување од рушевини, Пронаоѓање и спасување лица во објект“ на кој покрај оделот за заштита на личности и објекти со свои презентации учествуваа...

26/11/2018

Показно-тактичка вежба во СОУ „Коста Сусинов“ - Радовиш

На ден 24.11.2018 год. во СОУ „Коста Сусинов“ -Радовиш е одржана заедничка показно-тактичка вежба на која според заедничко сценарио учествуваа МВР, ТППЕ –Радовиш, Подрачното одделение за заштита и спасување во Радовиш, ЈЗУ здравствен дом –Радовиш и Општина Радовиш.

...

26/11/2018

Основна обука на штабови за заштита и спасување во АД Елем-Скопје


На ден 22.11.2018 година, Центарот за обука при Дирекцијата за заштита и спасување изврши Основна обука на штабови за заштита и спасување во АД Елем-Скопје, подружница Хес Маврово-Гостивар и „Енергетика“ – Скопје.
Целта на обуката е да се добијат знаења од областа...

23/11/2018

Симулациона вежба за тестирање на Планот за одговор при кризни состојби на Општа болница Куманово

Вежбата се одржа на 21.11.2018 со почеток во 12.00, на Липковска Река,на локацијата кај паркот до автобуската станица Куманово.
Вежбата се одржува во рамките на Двегодишниот договор за соработка помеѓу Министерството за здравство на РМ и Светската здравствена организација.Тестирано беше и...

22/11/2018

Тактичко показна вежба за гаснење пожар и извлекување на ученици и персонал

Дирекцијата за заштита и спасување на 20.11.2018 година во ООУ „Браќа Миладиновци“, с. Жван  Демир Хисар одржа изведување на тактичко показна вежба за гаснење пожар и извлекување на учениците и персоналот. Учесници во вежбата беа: ТППЕ - Демир Хисар, ОО на ЦК Демир Хисар, Брза по...

21/11/2018

Дополнителна обука на просторните сили и тактичко показна вежба во Kнауф Радика AД Дебар

На 21 ноември 2018 година, Центарот за обука при Дирекцијата за заштита и спасување присуствуваше во Kнауф Радика AД Дебар, каде беше спроведена дополнителна обука на просторните сили и тактичко показна вежба по сценарио на менаџментот на тема: “Справување со пожар, укажување на прва помош...

21/11/2018

Основна обука на штабови за заштита и спасување во АД Елем-Скопје

На ден 19.11.2018 година, Центарот за обука при Дирекцијата за заштита и спасување изврши Основна обука на штабови за заштита и спасување во АД Елем-Скопје, Дирекција и подружница Хес Треска -Скопје.
Целта на обуката е да се добијат знаења од областа на:
-Штабовите за Заштита и спас...

19/11/2018

Обука, тренинг и вежба на просторниот штаб на заштита и спасување на Македонија Лек

Денес, 15.11.2018 година, Центарот за Обука изврши обука, тренинг и вежба на просторниот штаб на заштита и спасување на Македонија Лек и Универзалната Единица за заштита и спасување, во објектот во Бутел.Планирана е симулациска показна вежба по утврдено сценарио на менаџментот на тема: Евакуација...

15/11/2018

Прва основна обука во ЕЛЕМ

На ден 6.11.2018 година од 9-16 часот, Одделението за обука во Секторот за превенција, планирање и развој при Дирекцијата за заштита и спасување ја организираше првата основна обука на штабовите за заштита и спасување на АД ЕЛЕМ- Скопје, РЕК Битола-Новаци и ХЕЦ Тиквеш-Кавадарци од циклусот на пре...

14/11/2018

Циклус обуки во Алкалоид АД Скопје

Одделението за обука во Секторот за превенција, планирање и развој при Дирекцијата за заштита и спасување го спроведе целиот циклус на обуки со припадниците на Универзалната единица за заштита и спасување на АЛКАЛОИД АД СКОПЈЕ – ПЦ Хемија и Козметика преку спроведување на Симулациска вежба...

14/11/2018

Показна вежба за заштита од пожари во ОУ "Димката Ангелов Габерот" од Кавадарци

На 14. 11. 2018 година (среда) вработените на Подрачното одделение на Дирекцијата за заштита и спасување-Кавадарци, земаа учество во показната вежба за заштита од пожари во ОУ "Димката Ангелов Габерот" од Кавадарци

14/11/2018

Показна вежба за заштита од пожар во ООУ „Тошо Велков - Пепето“ Кавадарци

Подрачното одделение за заштита и спасување-  Кавадарци, на ден 24.10.2018 (среда) во ООУ„Тошо Велков -Пепето„ Кавадарци изведе показна вежба за заштита од пожар во објектот и кругот на училиштето. Одделението зема активно учество во давање стручна помош за оформување на концепци...

29/10/2018

Специјализирана обука за заштита од пожари и тактичко-показна вежба на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје, Склад за запаливи течности „Илинден“ - Скопје.

Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување на 26.10.2018 година во Складот за запаливи течности „Илинден“ - Скопје спроведе Специјализирана обука за заштита од пожари на Противпожарната единица за сопствени потреби на Макпетрол АД-Скопје, Склад за запаливи течности &bdquo...

29/10/2018

Симулација на земјотрес: над 2000 ученици евакуирани од училишните згради

Подрачното одделение за заштита и спасување- Струмица, во соработка со Дирекцијата за заштита и спасување и Општинската организација на Црвен крст-Струмица на ден 26.10.2018 (петок) во ООУ„Сандо Масев и СОУ „Јане Сандански„ организираа вежба за евакуација во случај на земјотрес...

29/10/2018

Специјализирана обука зa заштита од пожари и тактичко-показна вежба нс Противпожарната единица на Макпетрол АД Скопје, Полнилница за течен нафтен гас"Миладиновци"-Скопје

Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување на 25.10.2018 година во Полнилницата за течен нафтен гас „Миладиновци“ - Скопје спроведе Специјализирана обука за заштита од пожари на Противпожарната единица за сопствени потреби на Макпетрол АД-Скопје, Полнилница за течен нафте...

26/10/2018

Специјализирана обука за заштита од пожари и тактичко-показна вежба на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје, Дирекција за одржување и Дирекција за инвестиции.

            Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување на 24.10.2018 година во Складот за запаливи течности „Илинден“ - Скопје спроведе Специјализирана обука за заштита од пожари на Противпожарната единица за сопствен...

25/10/2018

Специјализирана обука за заштита од пожари и тактичко – показна вежба на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје, РЕ „Кочани“ и РЕ „Струмица“

            Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување на 15.10.2018 година во Складот за запаливи течности „Кочани“ - Кочани спроведе Специјализирана обука за заштита од пожари на Противпожарната единица за сопствени...

17/10/2018

Специјализирана обука за заштита од пожари и тактичко – показна вежба на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје, РЕ „Куманово“

            Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување на 16.10.2018 година на Станицата за снабдување со горива за моторни возила „Куманово“ бр.080 спроведе Специјализирана обука за заштита од пожари на Противпожарна...

17/10/2018

Специјализирана обука за заштита од пожари и ТАКТИЧКО - ПОКАЗНА ВЕЖБА на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје, РЕ „Кавадарци“

Специјализирана обука за заштита од пожари и ТАКТИЧКО - ПОКАЗНА ВЕЖБА на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје, РЕ „Кавадарци“

    Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување на 09.10.2018 година во Складот за запаливи течности „Кава...

15/10/2018

Специјализирана обука за заштита од пожари и ТАКТИЧКО - ПОКАЗНА ВЕЖБА на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје, РЕ „Велес“

    Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување на 09.10.2018 година во Складот за запаливи течности „Превалец“ - Велес спроведе Специјализирана обука за заштита од пожари на Противпожарната единица за сопствени потреби на Макпетрол АД-Скопје, РЕ „Веле...

12/10/2018

Галерија фотографии од обуката во Аџибадем Систина (5. и 8.10.2018)

Галерија фотографии од обуката во Аџибадем Систина (5. и 8.10.2018)

08/10/2018

Продолжува обуката во Систина

Галерија фотографии од обуката што Одделението за обука при Секторот за превенција,планирање и развој во Дирекцијата за заштита и спасување во рамките на Центарот за обука, а во соработка со овластените лица на Клиничката болница Аџибадем Систина-Скопје, ја организира и спроведува согласно Настав...

03/10/2018

Обука на противпожарните единици на Макпетрол АД-Скопје РЕ Битола и РЕ Прилеп

Одделението за обука при Секторот за превенција,планирање и развој во ДЗС, во рамки на Центарот за обука, на 27.9.2018година во Складот за запаливи течности во Прилеп, одржа заедничка  специјализирана обука на противпожарните единици на Макпетрол АД-Скопје РЕ Битола и РЕ Прилеп со цел:
...

02/10/2018

Обука "Противпожарни средства и опрема и справување со пожари на отворен простор"

По барање на Министерството за Одбрана, во Центарот за обука"Д-р Џозеф Крузел", Дирекцијата за заштита и спасување, на 25 септември 2018 година, организираше специјализирана обука  "Противпожарни средства и опрема и справување со пожари на отворен простор" со цел обучувањ...

25/09/2018

Обука и тренинг-вежба за справување со пожари на отворен простор и спречување на поплави

      Дирекцијата за заштита и спасување организира Обука и тренинг вежба на просторните сили од општините на Гевгелиско - Валандовскиот регион за справување со пожари на отворен простор со учество на дел од постојаниот состав и тренинг вежба за тимот за спречување на поплави и исп...

27/06/2018

Обука за припадниците на ЈП "Македонски шуми".

Во рамките на редовните активности на Дирекцијата за заштита и спасување, а во контекст на претстојната сезона на пожари на отворен простор, денес, 27 април 2018 година, на местото викано "Витачево", општина Кавадарци, одржавме обука за припадниците на ЈП "Македонски шуми".
...

27/04/2018

Обука и вежба на просторните сили на „Комфи Ангел ДОО Прилеп“

На ден 16.04.2018 година, Дирекцијата за заштита и спасување спроведе обука и вежба на просторните сили на „Комфи Ангел ДОО Прилеп“. Обуката и вежбата ја спроведоа Це...

16/04/2018

Вежба за спасување од пожар на отворен простор „Рудина 2018“

На 13.04.2018 година, на местото викано "Рудинa," над с. Нова Брезница, одржавме вежба за спасување од пожар на отворен простор. На вежбата учествуваа 2 тима за спасу...

13/04/2018

Обука на Просторните сили за заштита и спасување на Националната установа со Археолошкиот локалитет Стоби - Градско .

Дирекцијата за заштита и спасување спроведе обука на Просторните сили за заштита и спасување на Националната установа со Археолошкиот локалитет Стоби - Градско .

Основните цели на обуката на просторните сили за заштита и спасувањ...

05/04/2018

Обука за заштита од пожари за вработените во ЗИК Пелагонија

Дирекцијата за заштита и спасување, на 30.03.2018 година, спроведе обука за заштита од пожари за вработените во ЗИК Пелагонија. 

30/03/2018

Обука (едукација) на вработените во Макстил АД - Скопје за препознавање на неексплодирани убојни средства (НУС) и минско-експлозивни средства (МЕС)

Дирекцијата за заштита и спасување спроведе обука (едукација) на вработените во Макстил АД - Скопје за препознавање на неексплодирани убојни средства (НУС) и минско-експлозивни средства (МЕС) во работниот процес. Обуката ја спроведоа Секторот за превенција,планирање и...

27/03/2018

Симулациска вежба во ТЕ-ТО АД Скопје

 Дирекцијата за заштита и спасување на 21-10-2016 год со почеток во 10:00 часот ќе спроведе симулациска вежба насловена „Противпожарна заштита и евакуација на повредени, посетители и персонал на безбедно Место“ на Друштвото за производство на електрич...

19/10/2016

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации