Дирекција за заштита и спасување RSS http://www.dzs.gov.mk/ Дирекција за заштита и спасување 10.12.2010 18:37:00 GMT mk-MK Отворена соработка на Дирекцијата за заштита и спасување и македонските планинари news.aspx?newid=4 news.aspx?newid=4 11.01.2010 00:00:00

Дирекцијата за заштита и спасување и Федерацијата на планинарските спортови на Македонија отвораат најширок простор за меѓусебна соработка.   Протоколот за ваземната соработка го потпишаа директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Шабан Салиу и првиот човек на македонските планинарски спортови Јовица Угриновски.   Соработката ги предвидува сите форми на доградување и унапредување на системот на заштита и спасување преку усовршување на постојните тимови како и јакнење и натамошната техничка база во секторот на цивилната заштита, заштитата од пожари, спасувачки служби и сл. Активност која веднаш е ставена во функција е максимално активирање и доопремување на над 20 планинарски објекти со кои располага Федерацијата а кои...

]]>
`
Во Скопје противпожарно инспектирани над 120 објекти news.aspx?newid=20 news.aspx?newid=20 14.01.2010 00:00:00

Дирекцијата за заштита и спасување пред и за време на новогодишните празници преку своите инспектори спроведе засилено инспектирање на објектите кои според дејноста, ги посетуваат поголем број граѓани. Тоа се пред се дискотеки , хотели, мотели и ресторани. Само во Скопје и скопските општини инспектирани се повеќе од 120 објекти а кај поголемиот дел од нив констатирани се недостатоци, според Законот за заштита и спасување, најмногу во делот за заштита од пожари. Поголемиот дел од инспектираните објекти спротивно на Законот немаат изготвено правилници и елаборати за противпожарна заштита, немаат заштита на електричните инсталации а техничките системи за заштита од пожари се нецелосни или со дефекти. Кај фирмите и објектите кои имаат пове...

]]>
`
ДЗС спасува и евакуира во Албанија news.aspx?newid=22 news.aspx?newid=22 11.08.2011 00:00:00

Специјалните тимови на Дирекцијата за заштита и спасување од синоќа се активно вклучени во акциите за спасување и евакуација во катастрофалните поплави во Албанија. Денеска се спроведуваат акции за евакуација и снабдување на населението во регионот на Скадар каде се загрозени околу 15 илјади лица. Акциите се состојат во евакуација на населението со чамци и нивно згрижување во шатори. Како преставник на Владата на Република Македонија денеска во Албанија ке пристигне и Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, Шабан Салиу кој во координација со албанската Дирекција за планирање и координација на цивилни вонредни состојби ќе ја договори натамошната помош од страна на Македонија. Владата на Република Македонија преку Дирекцијата за...

]]>
`
Веб сајтот е во реконструкциоја news.aspx?newid=34 news.aspx?newid=34 08.04.2011 00:00:00 ` Апел до граѓаните news.aspx?newid=36 news.aspx?newid=36 09.08.2011 00:00:00      Би сакале да упатиме АПЕЛ до сите лица кои престојуваат во шумите на нивно внимателно однесување и никакво палење на оган, земјоделците да внимаваат со палење на стрништата кое е и со закон забрането, туристите кои во овој период престојуваат во Република Македонија внимателно и одговорно да се однесуваат за да се спречи можноста од избивање на пожар, бидејќи шумите се наше најголемо богатство и треба да направиме СЕ за да ги заштитиме.      Дирекцијата за заштита и спасување преку своите вработени во подрачните едниници е секојдневно на местата загрозени со позари и ја следи состојбата. Во секој момент сме подготвени да ги мобилизираме нашите тимови во гаснењето на пожарите.    ...

]]>
`
Подводно чистење на Охридското езеро од неексплодирани убојни сретства news.aspx?newid=37 news.aspx?newid=37 20.04.2011 00:00:00     На територијата на Република Македонија  се воделе повеќе војни, меѓу кои и двете Балкански, Првата и Втората Светска војна, како и воениот конфликт од 2001 година.    Сите војни и конфликти, покрај директните последици врз населението и материјалните добра, предизвикувале и сеуште предизвикуваат дополнителни последици од неексплодираните убојни средстваВрз основа на пребарувањата на теренот што ги планира, подготвува и спроведува Дирекцијата за заштита и спасување, може да се заклучи дека неексплодирани убојни средства има на целата територија на Република Македонија, но карактеристични подрачја во кои има најголема концентрација на неексплодирани убојни средства се:    - Битолското под...

]]>
`
Меѓународна вежба CODRII 2011 – Молдавија news.aspx?newid=40 news.aspx?newid=40 02.09.2011 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување во периодот од  27 Август до 2 Септември ќе учествува со 15 свои вработени на меѓународна вежба на NATO CODRII 2011 во Молдавија. Вежбата се состои од симулирана ситуација на земјотрес пропратена со повеќе активности како што се: справување со поплави, хемиски инциденти, неексплорурани убојни средства, несреќи на патишта, несречи во железнички сообраќај, загадување на природна средина со истеквање на нафта, гасење на пожари, деконтаминација, пречистување на вода, медицински активности, активности со пребарување со кучиња и спасување, спасување на вода и слично.Учеството на вежбата на тимови од Дирекцијата за заштита и спасување ќе биде добра можност за нивно увежбување и размена на искуства со останат...

]]>
`
Работен состанок на Постојаната мешовита комисија news.aspx?newid=42 news.aspx?newid=42 20.09.2011 00:00:00 На 20 Септември 2011 год. во Скопје во организација на Дирекцијата за заштита и спасување, се одржа работен состанок на Постојаната мешовита комисија формирана според Билатералниот договор за соработка во случај на природни и други катастрофи помеѓу Владата на Република Македонија и Советот на министри на Босна и Херцеговина.Основните задачи на Постојаната мешовита комисија согласно Договорот се однесуваат на: решавање на конкретни организациски и технички прaшања; определување на начинот на оддржување на врски и меѓусебно известување; подготовка на деловник за работа Постојаната мешовита комисија се состана во Младинскиот хотел во Скопје на 20 Септември 2011 во 9:00. На состанокот освен основните задачи беа разгледани н...

]]>
`
Семинар на тема „Намалување на ризикот од катастрофи“ news.aspx?newid=43 news.aspx?newid=43 14.09.2011 00:00:00 се одржа во рамките на Проектот за Регионално намалување на ризикот од катастрофи (RDRRP) во Југоисточна Европа што го имплементира Програмата за Развој на Обединетите Нации (UNDP) во Босна и Херцеговина во соработка со Светската Метеоролошка Организација (WMO) и Европската Комисија, заедно со партнерите корисници на ИПА во регионот на ЈИЕ. Проектот е финансиран од Европската Унија. Семинарот се организира преку соработката на Секторот за Заштита и Спасување на Босна и Херцеговина и UNDP Босна и Херцеговина, со Балканскиот Институт за Проценка на ризици и менаџирање на катастрофи (BIEM).  Семинарот се одржа на 14 Септември, 2011 во хотел Холидеј Ин, Скопје, Македонија.На семинарот присуствуваа претставници на релевантни...

]]>
`
Семинар на тема "Проценка на ризици на локално ниво" news.aspx?newid=44 news.aspx?newid=44 25.10.2011 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со Данската агенција за менаџирање со катастрофи DEMA организира Семинар на тема "Проценка на ризици на локално ниво" кој ќе се оддржи од 31 Октомври до 01 Ноември 2011 година во "Хотел Белведере" Охрид. Овој семинар е прв од ваков вид кој ќе овозможи размена на практични искуства помеѓу учесниците во полето на Проценката на ризици од катастрофи со посебено нагласување на усогласувањето на методологијата за проценка на ризикот од катастрофи и стратешка комуникација во вонредни ситуации на национално и локално ниво. Семинарот ќе понуди можност сите учесници да се вклучат во отворена дебата за постојната пракса од областа на интегрираниот пристап за проценка на ризикот од катастрофи и алатките з...

]]>
`
Активности на ДЗС во справувањето со обилните снежни врнежи news.aspx?newid=46 news.aspx?newid=46 15.02.2012 00:00:00        Поради настанатата состојба со зголемување на снежните врнежи Дирекцијата за заштита и спасување континуирано го следи текот на случувањата со своите 35 подрачни одделенија и соодветно интервенира на потребните локации. Дирекцијата за заштита и спасување директно е вклучена во расчистување на прекинатите патни правци со ангажирање на соодветна механизација.     Според тоа во овој момент ангажирани од страна на Дирекцијата за заштита и спасување, се вкупно 29 градежни машини за расчистување на снегот и 1 камиони за превоз на ризла за посипување на патиштата.      Најголеми проблеми со снежните врнежи има во планински села во западна Македонија и во реони...

]]>
`
Донација од Република Франција news.aspx?newid=47 news.aspx?newid=47 22.02.2012 00:00:00 Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување на ден 17 Февруари 2012 г. беше домаќин на делегацијата од Француската амбасада во Скопје.Повод за посетата беше донација од Република Франција на Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување   во опрема за проекција  составена од видео проектор, електричен екран, лап топп компјутер и колор печатач наменети за потребите на Центарот. Делегацијата беше предводена од: Амбасадорот на Република Франција во Република Македонија  неговата екселенција г-дин Жан Клод Шлумберже со соработниците: Мишел Фелке – Регионален координатор за Западен Балкан и Аташе за полиција  во Република Хрватска, Жан Пјер Барбие – Аташе за полиција  во Амб...

]]>
`
Република Македонија стана 32 држава членка на Механизмот на цивилна заштита на Заедницата. news.aspx?newid=48 news.aspx?newid=48 23.02.2012 00:00:00   Република Македонија на 31 јануари 2012 година стана 32-ра држава членка на Механизмот на цивилна заштита на Заедницата. Меморандумот за разбирање помеѓу Република Македонија и Европската унија за учество на Република Македонија во Финансискиот инструмент за цивилна заштита и Механизмот на цивилната заштита на Заедницата е склучен со размена на писма, потпишани во Брисел и Скопје во мај 2011 година, а ратификуван на 16 јануари 2012 во Собранието на Република Македонија и објавен во Службен весник на 23 јануари 2012. Меморандумот за разбирање беше потпишан од Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување на Република Македонија м-р Шабан Салиу. Финансискиот инструмент за цивилна заштита ко-финансира меѓународни вежби, по...

]]>
`
Подводно расчистување на Охридското Езеро од НУС - Фаза 3 news.aspx?newid=49 news.aspx?newid=49 23.02.2012 00:00:00             На територијата на Република Македонија  се воделе повеќе војни, меѓу кои и двете Балкански, Првата и Втората Светска војна, како и воениот конфликт од 2001 година.             Сите војни и конфликти, покрај директните последици врз населението и материјалните добра, предизвикувале и сеуште предизвикуваат дополнителни последици од неексплодираните убојни средства. Врз основа на пребарувањата на теренот што ги планира, подготвува и спроведува Дирекцијата за заштита и спасување, може да се заклучи дека неексплодирани убојни средства има на целата територија на Република Македонија, но карактеристични подрач...

]]>
`
Меѓународен ден на цивилната заштита news.aspx?newid=51 news.aspx?newid=51 01.03.2012 00:00:00        Дирекцијата за заштита и спасување го одбележа 1-ви Март - Светски ден на цивилната заштита, како значаен ден, како за вработените во Дирекцијата за заштита и спасување така и за граѓаните во државата. Нашата цел е да ги потсетиме граѓаните во РМ дека Дирекцијата за заштита и спасување е институција која се грижи за нивната заштита и спасување од последиците од природни непогоди и други несреќи. Исто така, им укажуваме на граѓаните дека успешната заштита и спасување започнува од нив, преку самозаштитата, поради што го дистрибуираме флаер во кој се даваат конкретни насоки за потребните активности кои тие треба да ги превземат за безбедноста во своите домови.      Дирекцијата ...

]]>
`
Заврши третата фаза од подводно расчистување на Охридското Езеро од неексплодирани убојни средства news.aspx?newid=52 news.aspx?newid=52 22.03.2012 00:00:00      Проектот за подводно расчистување од неексплодирани убојни средства во Охридското Езеро – Фаза 3, започна на 22.02.2012 и заврши на 21.03.2012 год., а на 22.03.2012 се одржа завршна свеченост на која на присутните им се обратија: г-дин Хади Незир – Министер во Владата на Република Македонија г-дин Екрем Зенделим, Заменик на Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Н.Е. г-дин Пол Д.Волерс, Амбасадор на САД во Република Македонија Н.Е. г-дин Алан Брајан Бергант, Амбасадорот на Република Словенија во Република Македонија г-дин Горан Гачник, Заменик Директорот на ITF Enhancing Human Security      Во рамките на завршната свеченост беше извршена демонстрација на подводно...

]]>
`
Помош во пронаоѓање на залутани лица. news.aspx?newid=55 news.aspx?newid=55 07.04.2012 00:00:00 ` Методско-показна симулациска вежба „МАТКА 2012“ news.aspx?newid=57 news.aspx?newid=57 15.05.2012 00:00:00 Во духот на повеќегодишната соработка помеѓу Воената академија „Ген. Михаило Апостолски" и Дирекцијата за заштита и спасување во текот на 10-ти мај 2012 година во просториите на Дирекцијата за заштита и спасување се одржа методско-показна симулациска вежба по предметот „Евакуација, засолнување и згрижување на настрадано и загрозено население" кој задолжително се изучува на Воената академија за студентите од насоката за заштита и спасување и управување со кризи, предводени од предметниот наставник доцент д-р Андреј Илиев. Во рамките на методско-показната симулациска вежба главниот акцент беше ставен на употребата на Гео-информационите системи како алатка за симулирање на катастрофи, како и евакуација на населението согласно предв...

]]>
`
Донација од DEMA news.aspx?newid=58 news.aspx?newid=58 16.05.2012 00:00:00     На 28 март 2012 год. Дирекцијата за заштита и спасување на Република Македонија од Данската агенција за менаџирање со катастрофи – DEMA, доби донација во вредност од околу 50.000 евра во опрема за заштита и спасување. Донацијата се состои претежно од опрема за заштита и спасување од пожари како: повеќе специјализирани униформи за гасење пожар, преносни пумпи за вода, генератори на електрична енергија, боци за кислород, црева како и различна ситна опрема.     Според донаторите ова е одраз на долгогодишната соработка со Дирекцијата за заштита и спасување и DEMA која сака да ја продлабочи оваа соработка со доопремувањето на единиците за брз одговор на Дирекцијата за заштита и спасување.  &...

]]>
`
Да ги заштитиме нашите шуми од пожари news.aspx?newid=60 news.aspx?newid=60 18.05.2012 00:00:00 Противпожарниот Сојуз на Македонија во соработка со Дирекцијата за заштита и спасување традиционално денот на пожарникарството ќе го одбележат низ целата територија на Македонија во понеделник на 21 Мај 2012 год во 12 часот.Во повеќе градови низ Македонија заедно со Локалната самоуправа, Ј.П. Македонски шуми како и Територијалните против пожарни единици ќе се одбележи овој ден со пригодни штандови поставени најчето во централното градско подрачје каде ке биде поделен пропаганден материјал и пренесена пораката на оваа манифестација “Да ги заштитиме нашите шуми од пожари“Централната манифестација ќе се одржи во Скопје на плоштадот Македонија каде ќе бидат присутни вработени од Дирекцијата за заштита и спасување и Противпожарниот С...

]]>
`
Меѓународна вежба ,,IPA CRO FLOODS 2012’’ news.aspx?newid=61 news.aspx?newid=61 17.05.2012 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спаусвање со 25 претставници од Макадонија ќе учествува на меѓународна вежба ,,IPA CRO FLOODS 2012’’ во Република Хрватска која ќе се одржи од 21 до 25 мај 2012 год. Истата е дел од ИПА регионалната програма за 2009 на Европската Унија со цел зајакнување на капацитетите за цивилна заштита. Учесници се земјите кандидати за членство во ЕУ и потенцијалните кандидати (Македонија, Албанија, Косово, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска и Турција). Вежбата е во ко-организација на Генералниот Директорат на Европската Комисија за хуманитарна помош и цивилна заштита од една страна и конзорциумот составен од службите за спасување на Словенија, Германија, Хрватска и Шведска од друга странаВежбата се орга...

]]>
`
ОПШТИ ПРЕПОРАКИ ЗА ЗАШТИТА ОД ТОПЛОТЕН БРАН news.aspx?newid=65 news.aspx?newid=65 21.06.2012 00:00:00 Препораки од страна на Министерството за здравство на РМ, Институтот за Јавно здравје на РМ и Центрите за Јавно здравје, за спречување на штетните ефекти од надворешните високи температури врз здравјето на општата популација: •    За време на топлиот период во денот (од 10 до 17ч.) да се избегнуваат напорни физички активности, вклучувајќи спорт и рекреативни активности. Неопходните работи да се завршуваат до 10ч или после 17ч.•    При неопходен престој на отворен простор најдете можности за почести одмори под сенка и избегнувајте директен престој на сонце.•    Да се носи светла и лесна облека (светлите бои ја рефлектираат светлината), а при директна изложеност на сонце, ставете ...

]]>
`
НА ПОЧЕТОКОТ ПОЖАРОТ СЕ ГАСИ И СО ЧАША ВОДА news.aspx?newid=66 news.aspx?newid=66 22.06.2012 00:00:00 Во Петок 22 Јуни 2012, Дирекцијата за заштита и спасување организира отворена манифестација ,,НА ПОЧЕТОКОТ ПОЖАРОТ СЕ ГАСИ И СО ЧАША ВОДА’’.Во оваа прилика, сакам да нагласам дека оваа манифестација добива традиционален карактер и преставува заокружување на активностите кои Дирекцијата за заштита и спасување ги презеде во изминатиот период во однос на подготвеноста за заштитата од пожари на отворен простор. За време на оваа манифестација која ќе започне во 10:оо часот на плоштадот Македонија, ќе бидат разделени шишиња со вода кои ќе го симболизираат мотото на оваа манифестација.Во тој контекст, Дирекцијата за заштита и спасување, постојано ги следи состојбите на теренот и на барање на локалната самоуправа е веднаш подготвена акт...

]]>
`
Пронајдена е артилериска граната во близина на Градско news.aspx?newid=69 news.aspx?newid=69 06.07.2012 00:00:00 ` Крводарителна акција news.aspx?newid=79 news.aspx?newid=79 10.07.2012 00:00:00 ` Пронајдени минофрлачки и артилериски гранати news.aspx?newid=83 news.aspx?newid=83 11.07.2012 00:00:00 На 09. 07 2012 година по пријава на месното население се пронајдени неексплодирани убојни средства останати од Прва Светска војна  во реката Вардар во с. Старо Градско. Пиротехничарите  од  Дирекцијата за заштита и спасување при испитувањето на коритото  на реката Вардар со детектор пронајдоа и отстранија : 10 минофрлачки гранати Ф-70мм и 7 артилериски гранати   Ф-75мм.При пребарувањето на местото на пронаоѓање на неексплодираните  убојни средства е констатирана можност дека на тој потег има уште многу такви неексплодирани убојни средства што фактички е потврдено и од евиденцијата која ја поседува  подрачното одделение за заштита и спасување од Велес.Пиротехничарите  од  Дирекцијата за зашти...

]]>
`
Информација за за состојбата со пожарите и невремето настанати на територија на РМ news.aspx?newid=85 news.aspx?newid=85 13.07.2012 00:00:00 11. 07 2012 година-Појавен пожар  на борова шума на подрачје на општина Осломеј, помеѓу селата Стрелци и Ново Село. Дирекцијата за заштита и спасување стави во дејство два свои протипожарни авиони и ги ангажираше вработените од Подрачното одделение за заштита и спасување Кичево. Градоначаникот на општина Осломеј го ангажираше и локалното население во гаснење на пожарот.  Главната координација за гасење на пожарот ја води раководителот на подрачното одделение за заштита и спасување Кичево со Градоначалникот на општина Осломеј. Пожарот е под контрола.12. 07 2012 година-Интервенција  од страна на протипожарната бригада на Град Скопје на  28 случени помали пожари од кои дел предизвикани настанатите оштетувања: на електричн...

]]>
`
И З В Е Ш Т А Ј news.aspx?newid=86 news.aspx?newid=86 16.07.2012 00:00:00 Ве известуваме за состојбата на настанатите пожари на територија на Р.М за период од 13.07.2012, 14.07.2012, 15.07. 2012 и 16. 07 2012 година до 12:30 часот.    На ден 13.07.2012 година на територија на општина Желино добиено е известување за пожар во индустриска зона на место Мухеза.    Во акцијата за гасење на пожарот беа вклучени вработените од ПОЗС -Тетово. Свој придонес во проширувањето на пожарот допринесе правецот на дување на ветрот кој влијаеше на движењето и проширувањето на  пожарот кон шумата. По барање на градоначалникот активирани се два воздухоплови Air Tractor на ДЗС кои направија 10 налети и исфрлија околу 30 тони вода.  Воздухопловите Air Tractor  учевствуваа во гасењето на пожа...

]]>
`
Извештај за 17.07 2012 news.aspx?newid=87 news.aspx?newid=87 17.07.2012 00:00:00 Пожарот во Делчево се уште е активен.  Дејствуваат авионите за гасење пожари на Дирекцијата за заштита и спасување. Но, поради непристапноста на теренот и ветерот од северен правец, пожарот се уште не е локализиран. Дејствуваат авионите од утринава. На терен се ангажирани Македонски шуми, Територијалната ПП единица и околу 100 граѓани. Пожарот од Делчево е префрлен во Пехчево каде дејствуваат од ЛС Пехчево и Македонски шуми со ангажирани 2 екипи за гасење на пожари. С. Патетино - 15 куќи изгорени од кои ( 3 напуштени сосема, 2 повремено, и 2 постојано населени),  37 пчелни семејства  и 1 трактор е изгорен .Активен пожар -Штип-Викенд населба Сутлак место викано Липов Дол – гори стрниште  од вчера 17 часот, ангажиран...

]]>
`
Прес конференција за состојбата со пожарите news.aspx?newid=88 news.aspx?newid=88 18.07.2012 00:00:00 На 18. 07 2012 Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Г-дин Шабан Салиу,  оддржа прес конференција  во врска со настанатите пожари на територија на Република Македонија и ангажманот на Дирекцијата по истите.Дирекцијата за заштита и спасување согласно системот за заштита и спасување  е единствен оперативен орган на владата на Р.М кој располага со специјализирани материјално технички средства и опрема како и специјализирани човечки ресурси за справување со природни непогоди и други несреки.Силите за заштита и спасување се формираат како републички и просторни сили за заштита и спасување. Републичките сили за заштита и спасување се формираат за дејствување во подрачјата на определен број на општини, кои според своите п...

]]>
`
ПОСЕТА НА ГУВЕРНЕРОТ НА ПРОВИНЦИЈАТА СИЧУАН, НР КИНА НА ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ news.aspx?newid=89 news.aspx?newid=89 24.07.2012 00:00:00 На ден 24.07.2012 година во посета на Дирекцијата за заштита и спасување престојуваше висока делегација на Провинцијата Сечуан НР Кина. Целта на посетата беше размена на искуства во делот на превенцијата, справувањето и закрепнувањето од катастрофални земјотреси. На 12 Мај 2008 година земјотрес со јачина од 8.0 степени по Рихтер ја погоди Провинцијата Сечуан, НР Кина. Последиците беа следниве:    67, 183 починати    361,822 повредин    20, 790 исчезнати    15,000,000 дислоцирани    5,460,000 целосно уништени стамбени објекти    Во изминатите 4 година Провинцијата Сечуан презеде низа активности за реконструкција на материјалната штета и создавање на усл...

]]>
`
Реакција по напис во „ Нова Македонија„ на 28 јули 2012 година news.aspx?newid=91 news.aspx?newid=91 30.07.2012 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување сака официјално да реагира на текстот "Со авиони или со хеликоптери против пожарите" потпишан од авторот Александар Србиновски објавен во изданието на "Нова Македонија" од 28 јули 2012 година. Нашата реакција, која е доставена до "Нова Македонија" и очекуваме во целост да биде објавена на страните на "Нова Македонија", ја насочуваме кон некои ставови изнесени во споменатиот текст а кои неаргументирано наметнуваат дилема за оправданоста на набавката на противпожарните авиони "Ер Трактор " од страна на Дирекцијата за заштита и спасување како и за ефикасноста на споменатите летала.Заради правилно и непристрасно информирање на јавноста, Дирекцијата за заштита и спасување ја користи оваа прилика да ја потсети и...

]]>
`
Табеларен преглед на пресметан степен на опасност од избивање на пожари на отворен простор по метеоролошки станици во РМ за ден 31.07.2012 година news.aspx?newid=92 news.aspx?newid=92 31.07.2012 00:00:00 ` Реакција по напис во „ Ден„ од 1-ви август 2012 година news.aspx?newid=93 news.aspx?newid=93 01.08.2012 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување сака официјално да реагира на воведниот коментар на авторот Тони Ангеловски објавен на страна 2 од дневниот весник "Ден" во изданието од 1 август 2012 година како и на новинарскиот текст "Џабе тракторите без дожд" потпишан од истиот автор и објавен на страна 5 во истото издание на весникот "Ден". Дирекцијата за заштита и спасување со жалење констатира дека авторот на наведените текстови, а особено во воведниот коментар, демонстрира крајно ниско ниво на етика и професионалност и користејќи се со бедна доза на цинизам ја злоупотребува страшната трагедија која ги задеси жртвите на огнената бура во Струмица за да изврши директен напад врз Дирекцијата за заштита и спасување и нејзиниот Директор и со тоа да го м...

]]>
`
Фото галерија од авионите "Ер Трактор АТ-802А Фајр Бос" во гаснење на пожар во Страхојадица news.aspx?newid=94 news.aspx?newid=94 01.08.2012 00:00:00 ` Ангажирање на тимот за спасување под вода news.aspx?newid=95 news.aspx?newid=95 06.08.2012 00:00:00 ` Известување за прекин на пребарувањето на удавеното лице news.aspx?newid=96 news.aspx?newid=96 06.08.2012 00:00:00 ` Ангажирање на воздухопловите за гасење пожари на Дирекцијата за заштита и спасување news.aspx?newid=97 news.aspx?newid=97 07.08.2012 00:00:00 ` Ангажирање на воздухопловите за гасење пожари на Дирекцијата за заштита и спасување news.aspx?newid=98 news.aspx?newid=98 07.08.2012 00:00:00 ` Вонреден настан со авион AIR TRACTOR AT-802A Fire Boss news.aspx?newid=99 news.aspx?newid=99 10.08.2012 00:00:00 На ден 08.08.2012 година во 15:35 часот после извршено дејство по пожарот во близина на резервоарите на рафинеријата „ОКТА“ со цел да им се пружи подршка на противпожарните сили на земја и спречи катастрофа од поголеми размери авион од типот AIR TRACTOR AT-802A Fire Boss изврши слетување на пистата на аеродромот „Александар Велики“ без извлечени тркала. Слетувањето е извршено на пловките кои се предвидени за слетување на вода чија кобилица е појачана со допoлнителна алуминска лајсна. Намената на оваа лајсна е да ги амортизира сите сили при слетување на тврда подлога без извлечени тркала, во случајов полетнo- слетната патека, и спречи поголеми оштетувања на пловките. По слетувањето екипа од Дирекцијата за заштита и сп...

]]>
`
Прес Конференција за состојбата со пожарите на територија на Република Македонија news.aspx?newid=100 news.aspx?newid=100 17.08.2012 00:00:00 ` Прес Конференција за состојбата со пожарите во Република Македонија news.aspx?newid=101 news.aspx?newid=101 17.08.2012 00:00:00 Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување , Г-дин Шабан Салиу на ден 17. 08 2012 година оддржа прес конференција за состојбата со пожарите на територија на Република Македонија, и превземени активности на Дирекцијата по истите. Број на појавени пожари од Јануари до 16 август 2012 година: -    Пожари во шума- 381, површина од 2238,5 хектари-    Пожари во земјоделие-401, површина од 717,08 хектари-    Пожари на други површини-193,површина од 17,43 хектариВкупно: 975 пожари, површина од 2973,01 хектариАктивности на Сектор за специјализирани услуги со      воздухоплови на Дирекцијата за заштита и спасување за период од 02.08.2012 до 16.08.2012 - Локации на дејствува...

]]>
`
Информација за настанати пожари на територија на Република Македонија за 11.09.2012 година 10:00 часот news.aspx?newid=102 news.aspx?newid=102 11.09.2012 00:00:00 На територија на  Република Македонија до 10:00 часот има 9 АКТИВНИ пожари. Пожари има во општина Делчево кај селото Драмче на место викано Ваканица, во НП „Јасен“, во општина Прилеп кај селото Манастир на место викано Еленик, во општина Македонски Брод кај селото Крапа во подножје на Даутица, потоа во општина Сарај кај селото Арнакија, во општина Куманово кај селото Стрима, во општина Велес кај селото Подлес и кај селото С’лп како и во општина Дебар кај селото Баниште кај место викано Дебарски бањи. ЛИКВИДИРАНИ се пожарите во општина Центар Жупа кај селото Бајрамовци, општина Липково кај селото Гошинце и кај селото Никуштак, општина Прилеп кај селото Манастир на место викано Брест и во општина Македонски Брод кај сел...

]]>
`
Информација за настанати пожари на територија на Република Македонија за 11.09.2012 година 16:00 часот news.aspx?newid=103 news.aspx?newid=103 11.09.2012 00:00:00

На територија на Република Македонија до 16:00 часот имаме 8 АКТИВНИ пожари. Пожари има во општина Делчево кај селото Драмче на место викано Ваканица, во НП „Јасен“, во општина Прилеп кај селото Манастир на место викано Еленик, потоа во општина Сарај кај селото Арнакија, во општина Куманово кај селото Стрима, во општина Велес кај селото Подлес и кај селото С’лп како и во општина Дебар кај селото Баниште кај место викано Дебарски бањи. ЛИКВИДИРАН е пожарот во општина Македонски Брод кај селото Крапа во подножје на Даутица.    Пожарот во општина Делчево кај селото Драмче на место викано Ваканица е АКТИВЕН. Досега е зафатена  површина од над 300 хектари борова шума. Ангажирани се 10 лица од ТППЕ Делчево и ...

]]>
`
Информација за состојба со пожарите на територија на Р.Македонија за 12.09.2012 година до 16.00 часот news.aspx?newid=104 news.aspx?newid=104 12.09.2012 00:00:00 На територија на Република Македонија до 16:00 часот имаме 4 АКТИВНИ пожари. Нов пожар е појавен во општина Велес потоа во општина Делчево кај селото Драмче на место викано Ваканица, во НП „Јасен“ како и во општина Куманово кај селото Стража кон селото Белановце. ЛОКАЛИЗИРАНИ се пожарите во општина Градско кај селото Подлес, во општина Велес кај селото С’лп.     Нов пожар е појавен на подрачје на општина Велес во близина на фабриката Порцеланка. Зафатена е сува трева. Ангажирани се 1 екипа со 1 ПП возило од ТППЕ Велес. Пожарот е АКТИВЕН.    Пожарот во општина Делчево кај селото Драмче на место викано Ваканица е АКТИВЕН но е под конторла. Досега е зафатена  површина од над 300 хектари боро...

]]>
`
ИНФОРМАЦИЈА за настанати пожари на територија на Република Македонија за 13.09.2012 година 10:00 часот news.aspx?newid=105 news.aspx?newid=105 13.09.2012 00:00:00   На територија на Република Македонија до 10:00 часот имаме 2 АКТИВНИ пожари. Сеуште гори кај НП „Јасен“ како и на подрачјето на општина Куманово кај селото Стража кон селото Белановце. ЛИКВИДИРАН е пожарот на подрачјето на општина Делчево кај селото Драмче на место викано Ваканица.  Пожарот во НП „Јасен“ е АКТИВЕН. Зафатена е над 5000 хектари мешана шума. Ангажирани се 25 лица од НП „Јасен“ и 5 лица од ТППЕ со 2 ПП возила. Противпожарен авион на Дирекцијата за заштита и спасување е ангажиран за гасење на пожарот.Пожарот избувнат на непристапен терен на подрачјето на општина Куманово кај селото Стража кон селото Белановце е АКТИВЕН но е под контрола. Зафатена е ниско стеблеста и дабова шума. А...

]]>
`
ИНФОРМАЦИЈА за настанати пожари на територија на Република Македонија за 13.09.2012 година 16:00 часот news.aspx?newid=106 news.aspx?newid=106 13.09.2012 00:00:00 На територија на Република Македонија до 16:00 часот имаме 3 АКТИВНИ пожари. Гори во Македонски Брод кај селото Крапа на место викано Клепало, кај НП „Јасен“ како и на подрачјето на општина Куманово кај селото Стража кон селото Белановце. ЛИКВИДИРАН е пожарот кој се појави денес на подрачје на општина Македонски Брод кај селото Лаг.    Пожар појавен во 15:50 имаме на подрачјето на општина Македонски Брод кај селото Крапа на место викано Клепало. Зафатена е површина од сува трева и пасишта. Пожарот е АКТИВЕН.Пожарот во НП „Јасен“ е АКТИВЕН. Зафатена е површина од над 5000 хектари мешана шума. Ангажирани се 30 лица од НП „Јасен“ и 5 лица од ТППЕ со 2 ПП возила. Противпожарен авион на Дирекциј...

]]>
`
Tеренска вежба „ГРУЗИЈА 2012“. news.aspx?newid=108 news.aspx?newid=108 21.09.2012 00:00:00 Во периодот од 22.09-28.09.2012 година на покана на Министерството за внатрешни работи – Сектор за управување со вонредни ситуации на Република Грузија, Дирекцијата за заштита и спасување ќе присуствува на теренската вежба „ГРУЗИЈА 2012“.  Вежбата е дел од тренинг програмата на Комитетот за планирање на цивилни вонредни ситуации на НАТО за периодот 2012-2016. Во таа насока како коорганизатор на вежбата се јавува и Евроатланскиот координативен центар за одговор при катастрофи на НАТО. Сценариото за “ГРУЗИЈА 2012“ предвидува одговор при земјотрес, поплавување, сообраќајни инциденти, хемиски и радиолошки инциденти. Дирекцијата за заштита и спасување на вежбата ќе учествува со 14 претставници специјализирани з...

]]>
`
Активности на Дирекцијата за заштита и спасување на теренска вежба „ГРУЗИЈА 2012“ news.aspx?newid=109 news.aspx?newid=109 26.09.2012 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување учествува на теренска вежба „ГРУЗИЈА 2012“со 14 претставници, односно со тим за спасување од високи катови и тим за прва медицинска помош, по покана на Министерството за внатрешни работи – Сектор за управување со вонредни ситуации на Република Грузија. Вежбата се одвива во период од 22.09-28.09.2012 година во организациј на НАТО Алијансата. Во текот на вчерашниот ден од болничка зграда тимот за спасување од високи објекти на Дирекцијата за заштита и спасување,  учествуваше во спасување на 6 лица од високи катови, а потоа истите лица беа  прифаќани од  тимот за Прва медицинска помош, и им била дадена  помош и биле пренесени до медицинските возила за транспорт до соодвет...

]]>
`
Активности на Дирекцијата за заштита и спасување на теренска вежба „ГРУЗИЈА 2012“ news.aspx?newid=110 news.aspx?newid=110 26.09.2012 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување учествува на теренска вежба „ГРУЗИЈА 2012“со 14 претставници, односно со тим за спасување од високи катови и тим за прва медицинска помош, по покана на Министерството за внатрешни работи – Сектор за управување со вонредни ситуации на Република Грузија. Вежбата се одвива во период од 22.09-28.09.2012 година во организациј на НАТО Алијансата. Во текот на вчерашниот ден од болничка зграда тимот за спасување од високи објекти на Дирекцијата за заштита и спасување,  учествуваше во спасување на 6 лица од високи катови, а потоа истите лица беа  прифаќани од  тимот за Прва медицинска помош, и им била дадена  помош и биле пренесени до медицинските возила за транспорт до соодвет...

]]>
`
Информација за пожари на територија на Република Македонија за 26.09.2012 година 15:00 часот news.aspx?newid=111 news.aspx?newid=111 26.09.2012 00:00:00 ` Информација за пожари на територија на Република Македонија за 26.09.2012 година 15:00 часот news.aspx?newid=112 news.aspx?newid=112 26.09.2012 00:00:00 ` Информација за пожари на територија на Република Македонија за 26.09.2012 година 15:00 часот news.aspx?newid=113 news.aspx?newid=113 26.09.2012 00:00:00 ` Информација за пожари на територија на Република Македонија за 26.09.2012 година 15:00 часот news.aspx?newid=114 news.aspx?newid=114 26.09.2012 00:00:00 ` Информација за одржување на меѓународен семинар news.aspx?newid=115 news.aspx?newid=115 27.09.2012 00:00:00 Во организација на DPPI  SEE (Иницијатива за превенција и подготвеност за справување со катастрофи за југоисточна Европа) и Дирекцијата за заштита и спасување во Охрид од 24.09.2012 година до 28.09.2012 година се одржува меѓународен семинар на тема “Користење на Геоинформациони системи за планирање на операции за заштита и спасување“. На семинарот покрај учесниците од Дирекцијата за заштита и спасување, со свои претставници учествуваат министерства и агенции одговорни за справување со природни непогоди и други несреќи од Србија, Бугарија, Турција, Албанија, Романија, Хрватска и Црна Гора.     Главната цел на семинарот е да се зголеми нивото на користење на ГИС системите во планирањето на операциите како и да ...

]]>
`
Информација news.aspx?newid=116 news.aspx?newid=116 02.10.2012 00:00:00

    Ве информираме дека во 11:30 часот во атарот на селото Танушевци овчар додека напасувал стадо со овци нагазил на експлозивна направа која експлодирала. Лицето се здобило со повреди и е префрлено во болница на понатамошно лекување. На барање на секторот за антитероризам при Министерството за внатрешни работи, Дирекцијата за заштита и спасување упати тројца пиротехничари за пребарување на теренот и негово обезбедување од неексплодирани убојни средства. По пребарување и обезбедување на теренот лицата од секторот за антитероризам при МВР ќе можат слободно без никакви препреки да извршат увид на лице место. По извршениот увид од страна на секторот за антитероризам, пиротехничарите на ДЗС доколку е потребно ќе извршат дополнителн...

]]>
`
Информација news.aspx?newid=117 news.aspx?newid=117 02.10.2012 00:00:00 Ве информираме дека во 11:30 часот во атарот на селото Танушевци овчар додека напасувал стадо со овци нагазил на експлозивна направа која експлодирала. Лицето се здобило со повреди и е префрлено во болница на понатамошно лекување. На барање на секторот за антитероризам при Министерството за внатрешни работи, Дирекцијата за заштита и спасување упати тројца пиротехничари за пребарување на теренот и негово обезбедување од неексплодирани убојни средства. По пребарување и обезбедување на теренот лицата од секторот за антитероризам при МВР ќе можат слободно без никакви препреки да извршат увид на лице место. По извршениот увид од страна на секторот за антитероризам, пиротехничарите на ДЗС доколку е потребно ќе извршат дополнително пребарување на ...

]]>
`
Семинар на тема „Процена на ризици на локално ниво„ news.aspx?newid=118 news.aspx?newid=118 08.10.2012 00:00:00 Во периодот од 04-05.10.2012година Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со Данската Агенција за Управување со Вонредни Ситуации реализираше семинар на тема „Процена на ризици на локално ниво“. На семинарот учествуваа 35 слушатели од вкупно 13 општини од Централна Македонија. Семинарот беше наменет за вработените во општинските администрации задолжени согласно Законот за заштита и спасување да  изработат Процена за загрозеност од природни непогоди и други несреќи. Дополнително, на семинарот слушателите имаа можност преку практична работа да ја користат методологијата која за оваа цел во моментов се користи во Кралството Данска. Ова е втор по ред семинар од оваа тематика што се реализира во Република Македонија а е...

]]>
`
Состанок на Генерални директори на службите за цивилна заштита на ЕУ, ЕЕА, Хрватска, Турција и Македонија news.aspx?newid=119 news.aspx?newid=119 31.10.2012 00:00:00       Во периодот од 29-30.10.2012 во Никозија, Кипар директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, м-р.Шабан Салиу, присуствуваше на 29-от Состанок на Генерални директори на службите за цивилна заштита на ЕУ, ЕЕА, Хрватска, Турција и Македонија. Република Македонија како земја кандидат за членство во ЕУ но и како земја членка на Механизмот за цивилна заштита на ЕУ, редовно учествува на овие состаноци. Главна тема на состанокот се измените во нормативната и финансиската поставеност на цивилната заштита во ЕУ што ќе следат во наредниот период.       Дополнително на состанокот се разговараше и за резултатите од Конференцијата за одржлив развој Рио+20 во контекст на Хј...

]]>
`
Курс по Оперативен менаџмент (ОПМ) news.aspx?newid=120 news.aspx?newid=120 27.10.2012 00:00:00       Механизмот за цивилна заштита на Европската Унија е основан во 2001 година за поддршка на мобилизација на итна помош во случај на големи катастрофи. Од 31.01.2012 година Република Македонија стана 32-та членка на Механизмот и со тоа се здоби со право на учество на сите активности на Механизмот. Kурс по Оперативниот менаџмент, втор курс од целата тренинг програма на Механизмот во кој учествуваа вработени во Дирекцијата за заштита и спасување.      На Курс по Оперативен менаџмент (ОПМ) кој се одржа од 18-26.10.2012 година. Учествуваше Далндише Салиу вработена во дирекцијата за заштита и спасување.      Целта на Курсот по оперативен менаџмент е...

]]>
`
Регионален Состанок на Иницијативата за превенција и подготвеност за катастрофи на Југоисточна Европа (DPPI SEE) news.aspx?newid=122 news.aspx?newid=122 16.11.2012 00:00:00 Во периодот од 13-14.11.2012 година во Сараево, Босна и Херцеговина Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, м-р.Шабан Салиу и Генералниот инспектор г-дин.Трајко Тодорчевски, учествуваат на 25-от Регионален Состанок на Иницијативата за превенција и подготвеност за катастрофи на Југоисточна Европа (DPPI SEE). Регионалниот состанок претставува механизам на кој се носат главните одлуки за идните активности на Иницијативата. Истиот овозможува присуство на 11 директори на шефови на служби за цивилна заштита од регионот на Југоисточна Европа дополнет со претставници на ЕУ, ООН и претставници на земјите донатори на Иницијативата како Данска, Шведска и Швајцарија. На овој состанок ќе се разгледува финансискиот извештај за 2012 година а ќе ...

]]>
`
Работилница “Најдобри практики во асистенција од волонтерите во Цивилната заштита и Хуманитарните Интервенции„ news.aspx?newid=123 news.aspx?newid=123 20.11.2012 00:00:00       Во рамките на Кипарското Претседателство со Европската Унија од 15-16.11.2012 година во Никозија, Република Кипар,  се одржа  Работилница на тема: “Најдобри прктики во помошта од волонтерите во полето на Цивилната заштита и Хуманитарни Интервенции„. На Работилницата присуствуваа Кристалина Георгиева-Европски Комесар за меѓународна соработка, хуманитарна помош и одговор во кризи, Елени Мавроу-Министер за внатрешни работи на Република Кипар, Клаус Соренсен-Генерален Директор на ЕСНО,  Мариа Папа-Комесар во Кипарската цивилна одбрана, Иан Кларк-раководител на одделение за политика во ЕСНО, други високи претставници во областа на цивилната заштита во земјите членки на ЕУ, Обединетите Нац...

]]>
`
Семинар на тема „Процена на ризици на локално ниво“ news.aspx?newid=126 news.aspx?newid=126 30.11.2012 00:00:00       Во периодот од 27-28.11.2012 година во Кавадарци, Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со Данската Агенција за Управување со Вонредни Ситуации го реализираше третиот по ред семинар на тема „Процена на ризици на локално ниво“. На овој семинар учествуваа 35 слушатели од вкупно 13 општини од Источна Македонија. Семинарот, како и претходните два, беше наменет за вработените во општинските администрации задолжени согласно Законот за заштита и спасување да  изработат Процена за загрозеност од природни непогоди и други несреќи. Дополнително, на семинарот беа поканети и претставници од Подрачните Одделенија на Дирекцијата за заштита и спасување. Семинарот се состоеше од два ...

]]>
`
Информација news.aspx?newid=127 news.aspx?newid=127 10.12.2012 00:00:00  Ве информираме дека во текот на вчерашниот ден околу 22:00 часот на регионалниот патен правец  Ресен - Стење на место викано Сирхан (на еден километар пред Отешево) дојде до одронување  на карпи и земја при што настана до блокада на патот. За расчистување на патот беа ангажирани од Подрачното одделение на Дирекцијата за заштита и спасување - Ресен како и од ЈП Македонија Пат - Битола. Со употреба на соодветна градежна механизација и со вонредни напори на лицата кои беа ангажирани под доста студено време во период од 00:00 до 06:00 утрово патниот правец целосно беше расчистен од одронетиот материјал и патот беше ставен во функција. ПС Ресен за цело време на траење на акцијата го обезбедуваше теренот за полесно и побрзо расчис...

]]>
`
Информација news.aspx?newid=128 news.aspx?newid=128 10.12.2012 00:00:00  Ве информираме дека во текот на вчерашниот ден околу 22:00 часот на регионалниот патен правец  Ресен - Стење на место викано Сирхан (на еден километар пред Отешево) дојде до одронување  на карпи и земја при што настана до блокада на патот. За расчистување на патот беа ангажирани од Подрачното одделение на Дирекцијата за заштита и спасување - Ресен како и од ЈП Македонија Пат - Битола. Со употреба на соодветна градежна механизација и со вонредни напори на лицата кои беа ангажирани под доста студено време во период од 00:00 до 06:00 утрово патниот правец целосно беше расчистен од одронетиот материјал и патот беше ставен во функција. ПС Ресен за цело време на траење на акцијата го обезбедуваше теренот за полесно и побрзо расчис...

]]>
`
Информација news.aspx?newid=129 news.aspx?newid=129 10.12.2012 00:00:00  Ве информираме дека во текот на вчерашниот ден околу 22:00 часот на регионалниот патен правец  Ресен - Стење на место викано Сирхан (на еден километар пред Отешево) дојде до одронување  на карпи и земја при што настана до блокада на патот. За расчистување на патот беа ангажирани од Подрачното одделение на Дирекцијата за заштита и спасување - Ресен како и од ЈП Македонија Пат - Битола. Со употреба на соодветна градежна механизација и со вонредни напори на лицата кои беа ангажирани под доста студено време во период од 00:00 до 06:00 утрово патниот правец целосно беше расчистен од одронетиот материјал и патот беше ставен во функција. ПС Ресен за цело време на траење на акцијата го обезбедуваше теренот за полесно и побрзо расчис...

]]>
`
Крводарителна акција news.aspx?newid=130 news.aspx?newid=130 10.12.2012 00:00:00 ` ПРЕПОРАКИ за граѓаните кои живеат на повисоките места во зимски услови news.aspx?newid=131 news.aspx?newid=131 12.12.2012 00:00:00 ` Информација за состојбата со интензивните снежни врнежи за 12. 12 2012 година до 11 часот news.aspx?newid=132 news.aspx?newid=132 12.12.2012 00:00:00 Ве информираме дека состојбата со интензивните снежни врнежи кои во текот на вчерашниот ден ја зафатија територијата на Република Македонија е стабилна и задоволителна без проблеми а движењето по магистралните и регионалните патишта се одвива без потешкотии. Дирекцијата за заштита и спасување е подготвена и будно ја следи состојбата на територијата преку своите подрачни одделенија. Во општина Тетово, во прекин е патниот правец кон Попова Шапка. Екипи на ЈП Македонија Пат работат на негово расчистување.Во општина Прилеп сообраќајот се одвива отежнато и екипи на општината и јавните претпријатија се ангажирани за расчистувањето на снегот и воспоставување целосна проодност на патиштата.На територија на општина Крушево движењето по локалните пат...

]]>
`
Информација за состојбата со интензивните снежни врнежи за 12. 12 2012 година до до 15:00 часот news.aspx?newid=134 news.aspx?newid=134 12.12.2012 00:00:00 Состојбата со интензивните снежни врнежи кои во текот на вчерашниот ден ја зафатија територијата на Република Македонија е стабилна и задоволителна без проблеми а движењето по магистралните и регионалните патишта се одвива без потешкотии. Дирекцијата за заштита и спасување е подготвена и будно ја следи состојбата на територијата преку своите подрачни одделенија. Во текот на денешниот ден екипите ангажирани за расчистување на снегот се на терен и работат на расчистувања на снегот и пробивање на патните правци.Во општина Тетово патниот правец кон Попова Шапка кој беше во прекин од страна на ангажираните екипи на ЈП Македонија Пат е пробиен и понатаму се работи на негово проширување.Во општина Прилеп сообраќајот се одвива отежнато и екипи на о...

]]>
`
Информација за состојбата со интензивните снежни врнежи за 13. 12 2012 година до до 11:00 часот news.aspx?newid=135 news.aspx?newid=135 13.12.2012 00:00:00 Состојбата со интензивните снежни врнежи кои ја зафатија територијата на Република Македонија изминатите денови е стабилна и задоволителна без проблеми, а движењето по магистралните и регионалните патишта се одвива без потешкотии. Дирекцијата за заштита и спасување е подготвена и будно ја следи состојбата на територијата преку своите подрачни одделенија. Во текот на денешниот ден екипите ангажирани за расчистување на снегот се на терен и работат на расчистување на снегот и пробивање на патните правци.Во општина Тетово патниот правец кон Попова Шапка кој беше во прекин од страна на ангажираните екипи на ЈП Македонија Пат е пробиен и понатаму се работи на негово проширување. Движењето по овој патен правец се одвива во зимски услови.На територ...

]]>
`
Информација за состојбата со интензивните снежни врнежи за 13. 12 2012 година до до 15:00 часот news.aspx?newid=136 news.aspx?newid=136 13.12.2012 00:00:00 Состојбата со интензивните снежни врнежи кои ја зафатија територијата на Република Македонија изминатите денови е стабилна и задоволителна без проблеми, а движењето по магистралните и регионалните патишта се одвива без потешкотии. Дирекцијата за заштита и спасување е подготвена и будно ја следи состојбата на територијата преку своите подрачни одделенија. Во текот на денешниот ден екипите ангажирани за расчистување на снегот се на терен и работат на расчистување на снегот и пробивање на патните правци.На територија на општина Крушево сообраќајот по патиштата се одвива без застој во зимски услови. Возило на ЈП Макеоднија Пат е на терен и работи на расчистување на пристапните патишта до Ариљево, Долно Дивљаци, Горно Дивљаци и Пуста река. Се оч...

]]>
`
Информација за состојбата со интензивните снежни врнежи за 14. 12 2012 година до до 11:00 часот news.aspx?newid=137 news.aspx?newid=137 14.12.2012 00:00:00 Состојбата со интензивните снежни врнежи кои ја зафатија територијата на Република Македонија изминатите денови е стабилна и задоволителна без проблеми, а движењето по магистралните и регионалните патишта се одвива без потешкотии. Дирекцијата за заштита и спасување е подготвена и будно ја следи состојбата на територијата преку своите подрачни одделенија. Во текот на денешниот ден екипите ангажирани за расчистување на снегот се на терен и работат на расчистување на снегот и пробивање на патните правци.На територија на општина Крушево сообраќајот по патиштата се одвива без застој во зимски услови. Возила на ЈП Македонија Пат ги расчистија коловозите кон селата  Ариљево, Долно Дивљаци, Горно Дивљаци и Пуста река, каде движењето се одвива ...

]]>
`
Пожар во манастирот Трескавец - Прилеп news.aspx?newid=138 news.aspx?newid=138 04.02.2013 00:00:00     По добиената информација за појавен пожар во манастирот Трескавец - Прилеп,  Дирекцијата за заштита и спасување изврши мобилизација во подрачни одделенија за заштита и спасување во Македонски Брод, Крушево, Кичево, Битола и Прилеп.     Дирекцијата за заштита и спасување испрати барање до хелихоптерската единица на Армијата на Република Македонија за ангажирање на хеликоптери од кој два се веќе ангажирани и во овој момент се подготвува и трет хеликоптер да полета и да помогне во гасењето на пожарот. Координаторот на хелихоптерската единица при Армијата на Република Македонија е во постојан контакт и соработка вработените во  подрачните одделнија за заштита и спасување. На терен дејствува и терито...

]]>
`
Состојба со браната кај село Пишица - Пробиштип news.aspx?newid=139 news.aspx?newid=139 26.02.2013 00:00:00 ` Информација за Слатинска брана news.aspx?newid=140 news.aspx?newid=140 25.02.2013 00:00:00 Во предпладневните часови за побрзо истекување на водата од акумулацијата Дирекцијата за заштита и спасување Подрачно одделение Охрид со своите вработени и тимот на нуркачи ги отворија двата испусни вентили на браната. Поради неистекување од едниот вентил кој се наоѓа на 8 м длабочина, нуркачите се обидоа да го стават во функција но поради неисправност на механизмот на вентилот не беа во можност тоа да го направат. Овозможено е истекување на вода само од еден од вентилите.Вработените од подрачното одделение од Охрид заедно со тимот на нуркачи на Дирекцијата за заштита и спасување се на терен и ја следат ситуацијата со истекувањето на Слатинската брана и се во состојба веднаш дополнително да интервенираат ако за тоа има потреба. На локација...

]]>
`
Ден на Цивилна заштита news.aspx?newid=142 news.aspx?newid=142 01.03.2013 00:00:00                 Во врска со одбележувањето на Светскиот ден на Цивилната заштита, Дирекцијата за заштита и спасување на 1-ви Март со почеток во 10.00 часот во просториите на Воената Академија „Генерал Михајло Апостолски“ организира еднодневна конференција.                Конференцијата имаше свечен и работен дел. На свечениот дел се потпише Меморандумот за разбирање и соработка со Република Италија во делот на цивилната заштита. Работниот дел биеше посветен на досегашното учество на Република Македонија во Механизмот за цивилна заштита на ЕУ и во таа насока ќе бидат претставени пла...

]]>
`
Осигурувањето како мерка за намалување на ризици од катастрофи во ЈИЕ news.aspx?newid=145 news.aspx?newid=145 26.04.2013 00:00:00 Од 23.04.2013 година до 24.03.2013 година во хотелот Манастир - Берово во организација на Дирекцијата за заштита и спасување  се одржа семинар како дел од тренинг програмата на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи на ЈИЕ - ДППИ (DPPI) за 2013 година. Тема на семинарот беше „Осигурувањето како мерка за намалување на ризици од катастрофи“. Предавачи на семинарот беа професори и докажани меѓународни експерти од делокругот на осигурувањето на ризици од катастрофи. Главна цел на овој семинар беше споделување на искуства и информации за користењето на осигурувањето од ката­стро­фи во регионот од ЈИЕ. На истиот активно учевство заземаа претставници од 11 зем­ји од регионот.   Те...

]]>
`
Завршна конференција на ИПА проектот news.aspx?newid=146 news.aspx?newid=146 14.05.2013 00:00:00 Во периодот од 14-16.05.2013 во Брисел, Белгија се одржува завршна конференција на ИПА проектот за соработка на земјите кандидати и земјите потенцијални кандидати за членство во ЕУ во делот на цивилната заштита и Европскиот Форум за Цивилна Заштита. ИПА проектот започна со реализација во 2011 година и опфати активности поделени во три дела: обука, теренски вежби и размена на експерти. Директорот м-р Шабан Салиу ќе ги презентира Македонските позиции по ова прашање и ќе се осврне на потребите кои сеуште постојат во регионот на Југоисточна Европа. Завршната конференција е само вовед во главниот настан а тоа е Европскиот Форум за Цивилна Заштита. Настанот е во организација на Европската Комисија и се очекува присуство на околу 600 посетители и ...

]]>
`
Вежба во Аџибадем Систина news.aspx?newid=149 news.aspx?newid=149 18.05.2013 00:00:00     На 18.05.2013 со почеток од 09:00 часот во просториите на клиничката болница „Аџибадем Систина“ се одржа вежба на која бише тестиран Системот за заштита и спасување на болницата. Дирекцијата за заштита и спасување за оваа вежба обезбеди 4 шатори од кои 2 се наменети за повредени лица, 1 шатор ќе биде наменет за починати лица и 1 шатор во кој ќе биде сместен штабот за заштита и спасување на клиничката болницата. Исто така Дирекцијата обезбеди и 25 заштитни маски како и 2 санитетски возила кои ќе бидат користени за вежбата.     Вежбата се одржува со цел да се види подготвеноста на персоналот на клиничката болница во случај на вонредни состојби и како ќе се справат со настанатата ситуација. ...

]]>
`
Вежба за зајакнување на координативните капацитети на општина Струмица во случај на шумски пожари news.aspx?newid=151 news.aspx?newid=151 16.05.2013 00:00:00 Со поддршка на директорот на Дирекцијата за заштита и спасување г-динот, м-р Шабан Салиу, Дирекцијата за заштита и спасување, се вклучи во реализација на заеднички проект со ЕЛС Струмица и Канцеларијата на УНДП.16-ти мај 2005 година, денот на формирањето на Дирекцијата за заштита и спасување како самостоен орган на државната управа, Дирекцијата работно го одбележи со реализација на тактичко – показна Вежба за зајакнување на координативните капацитети на општина Струмица во случај на шумски пожари, во периодот од 12,00 до 14,10 часот, во месноста Чам Чифлик, неколку километри југозападно од Струмица, во рамките на проектот "Координативни активности за поддршка на општина Струмица во случај на шумски пожари“,  во соработка со...

]]>
`
Процена на ризици на институционално ниво news.aspx?newid=152 news.aspx?newid=152 31.05.2013 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување од 30.05.2013 до 31.05.2013 година е домаќин на семинар на тема  „Процена на ризици на институционално ниво“ во соработка со Данската агенција за управување со вонредни ситуации - DEMA. Овој семинар е четврти по ред кој се одржува во Република Македонија. На истиот се поканети и активно учевство земаат претставници на критичната инфраструктура во Град Скопје и Република Македонија и е своевиден придонес кон зајакнување на нивните капацитети во делот на процена и планирање за можни катастрофи. Предавачи се професори и експерти како од Република Македонија така и од земјите на европската унија.  Целта на овој семинар кој го организира  Дирекцијата за заштита и спасување и Да...

]]>
`
Експлозија во Самоков news.aspx?newid=153 news.aspx?newid=153 14.06.2013 00:00:00 Денес околу 16:50 часот во магацинот на Сумбро Треијд дооел, поранешен Сувенир Самоков, се случила експлозија на сув барут. Во настаната експлозија нема повредени лица, а е настаната материјална штета која дополнително ќе се утврдува. По првата експлозија набрзо настанале и две помали и поврзани експлозии. Веднаш се известени вработените на подрачното одделение на Дирекцијата за зашита и спасување кои се на терен со противпожарните единици од Македонски Брод. Извесетена е полицијата која испратила екипа од крим техника. На самото место има сама мал чад од догорување, но поради специфичноста на магацинот може да се случати дополнителни експлозии во понатамошниот период, и заради тоа не може да се пријде на самото место на експлозијата, ќе се...

]]>
`
Пронајдена и уништена артилериска граната news.aspx?newid=154 news.aspx?newid=154 19.06.2013 00:00:00 ` Состанок на Главниот Штаб за заштита и спасување news.aspx?newid=155 news.aspx?newid=155 26.06.2013 00:00:00 ` Акција за подигање на свеста кај граѓаните за опаснота од избивање на пожари на отворен простор news.aspx?newid=158 news.aspx?newid=158 28.06.2013 00:00:00 ` Пронајдени неексплодирани гранати news.aspx?newid=159 news.aspx?newid=159 02.07.2013 00:00:00      На ден 28.06.2013 год. на ул. Љубојно во месноста викана Баир во Битола, пронајдени се четири артилериски гранати со калибар 75 мм кои беа пријавени во СВР-Битола. Истите се отстранети во 18.45 часот од пиротехничарот Ѓорги Стефанов од Подрачното одделение на Дирекцијата за заштита и спасување - Битола.      На ден 30.06.2013 год. од с.Трново (Битолско) отстранета е една рачна бомба од I светска војна од непознато потекло од пиротехничарот Ѓорги Стефанов од Подрачното одделение на Дирекцијата за заштита и спасување - Битола. Истата беше пријавена во СВР-Битола.      Дирекцијата за заштита испасување секојдневно се справува со пронајдени неексплодирани убојни сретства (НУС), зато...

]]>
`
Основен курс за модули news.aspx?newid=161 news.aspx?newid=161 11.07.2013 00:00:00 Претставник на Дирекцијата за заштита и спасување во период од 29 јуни до 5 јули 2013 година учевствуваше на Основен курс за модули кој се одржа при Колеџот на Шведската Агенција за планирање при итни состојби (MSB) во Ревинге, Шведска. Истиот е финансиран од страна на Тренинг Програмата на ЕУ за цивилна заштита и организиран од страна на Шведската Агенција за планирање при итни состојби (MSB) во партнерство со Националниот Колеџ за противпожарна служба - Moreton-in-Marsh од Велика Британија и Управата за цивилна заштита и одговор при катастрофи на Република Словенија (ACPDR). Учесници на курсот беа претставници од земјите учеснички во Механизмот на ЕУ за цивилна заштита. Основниот курс за модулите (тимови) е дел од Тренинг Програмата...

]]>
`
Одбележување на 50 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје news.aspx?newid=162 news.aspx?newid=162 26.07.2013 00:00:00 По повод одбележување на 50  години од катастрофалниот земјотрес во Скопје на Здружението за волонтерско работно и едукативно ангажирање во сферата на екологијата Акцијаши-Скопје во соработка со Дирекцијата за заштита и спасување, подготви активности со кои  се истакна значењето на волунтаризмот во заштита и справување со природните несреќи и катастрофи. Предвидените активности се одржаа во периодот 25-26.07 2013 година во просторот на Градски Парк  каде беше поставен импровизиран работен камп кој  ја симболизираше доброволната работа за време на скопскиот земјотрес во 1963 година.   За целосно спроведување на овие активности Дирекцијата за заштита и спасување обезбеди: -     &nb...

]]>
`
Кампања за безбедност на сообраќајот на патиштата news.aspx?newid=163 news.aspx?newid=163 12.08.2013 00:00:00 Во просториите на Републичкиот Совет за Безбедност на Сообраќајот на Патиштата се одржа конференција за медиуми на која беше презентирано започнувањето на кампањата за безбедност на сообраќајот на патиштата. Во истата се вклучени Републичкиот Совет за Безбедност на Сообраќајот на Патиштата, Министерството за внатрешни работи и Дирекцијата за заштита и спасување. Еден дел од кампањата се однесува и на фрлањето на отпушоци од страна на возачите при што настануваат пожари на отворен простор. За истата цел е изработен флаеф во кој се информираат возачите за причините и последиците од фрлање на отпушоци. Истите ќе бидат делени на наплатните станици, на граничните премини при влез во републиката, на бензиските станици, од страна на сообраќајната ...

]]>
`
Локализиран пожарот во општина Битола news.aspx?newid=164 news.aspx?newid=164 23.08.2013 00:00:00 ` Локализиран пожарот во општина Битола news.aspx?newid=165 news.aspx?newid=165 23.08.2013 00:00:00 ` Пожар на територија на општина Чашка news.aspx?newid=166 news.aspx?newid=166 02.09.2013 00:00:00 ` Локализиран пожарот на територија на општина Чашка news.aspx?newid=167 news.aspx?newid=167 03.09.2013 00:00:00 ` Пожари на територија на Република Македонија news.aspx?newid=168 news.aspx?newid=168 06.09.2013 00:00:00 На територија на Република Македонија до 10:00 часот имаме два активни пожари. На територија на општина Кичево кај селото Осломеј појавен е пожар на непристапен терен. Со пожарот  е зафатена ниско стеблеста шума. Поради непристапноста на теренот гасењето од копно е оневозможено и по барање на градоначалникот на општина Кичево, Дирекцијата за заштита и спасување утринава во 6.40 часот активира двата противпожарни авиони Ait Tractor за локализирање на пожарот и недозволување истиот да се прошири. Се очекува во текот на денешниот ден пожарот да биде ЛОКАЛИЗИРАН. На територија на општина Македонски Брод во текот на вчерашниот ден појавен е пожар за кој според последните информации на подрачната единица на Дирекцијата за заштита и...

]]>
`
Информација за пожар на територија на општина Дојран news.aspx?newid=169 news.aspx?newid=169 06.09.2013 00:00:00 ` Информација за пожар на територија на општина Дојран news.aspx?newid=170 news.aspx?newid=170 06.09.2013 00:00:00 ` Информација за мобилизација на републичките сили за заштита и спасување news.aspx?newid=171 news.aspx?newid=171 10.09.2013 00:00:00 ` Средба со висока делегација од НР Кина news.aspx?newid=172 news.aspx?newid=172 12.09.2013 00:00:00     Денес, 12.09.2013 година Дирекцијата за заштита и спасување ја посети висока делегација од НР Кина - Провинција Винчуан. Посетата е во рамките на одблежувањето на 20 години од воспоставувањето на дипломатските односи со НР Кина, 50 години од скопскиот земјотрес и 5 години од земјотресот во провинцијата Винчуан. Претставниците на НР Кина како и градоначалникот на провинција Винчуан г-ѓа Ванг На, беа примени од директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, м-р Шабан Салиу. На средбата гостите беа запознаети со мандатот и надлежностите на Дирекцијата за заштита и спасување а се разговараше и за различните искуства во процесот на справување и опоравување од сеизмички ризици. Исто така се разговараше и се разменија ...

]]>
`
Состанок на генерални директори на цивилната заштита на земјите членки на ЕУ, ЕЕЗ и земјите кандидати за членство news.aspx?newid=173 news.aspx?newid=173 03.10.2013 00:00:00 Во периодот од 30.09 до 02.10 во Вилнус, Литванија  се одржана 31-от состанок на генерални директори на цивилната заштита на земјите членки на ЕУ, ЕЕЗ и земјите кандидати за членство. Република Македонија на состанокот беше претставена од м-р Шабан Салиу, директор на Дирекцијата за заштита и спасување. Состанокот е редовна активност на Европската Комисија и се одржува два пати годишно. На состанокот генералните директори изворно се информираа за процесот на донесување на новата правна рамка на цивилната заштита во ЕУ а беа разгледани и последните оперативни интервенции во и надвор Унијата. Директорскиот состанок претставува уникатна можност за средби и контакти со сродни служби и институции, размена на искуства и отпочнување на различ...

]]>
`
Заштитата од пожарите како дел од интегрираниот систем за заштита и спасување на Босна и Херцеговина news.aspx?newid=174 news.aspx?newid=174 30.10.2013 00:00:00 Во периодот од 30-31.10.2013 година во Сараево, Босна и Херцеговина се одржува Меѓународна конференција на тема „Заштитата од пожарите како дел од интегрираниот систем за заштита и спасување на Босна и Херцеговина". На конференцијата учество ќе земат релевантни институции во делот на противпожарната заштита од Босна и Херцеговина но и од земјите во регионот и ЕУ. На конференцијата со свое излагање ќе настапи и Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, м-р Шабан Салиу кој ќе говори за поставеноста на противпожарната заштита во Република Македонија, надлежностите на Дирекцијата на ова поле и нашите искуства во справувањето со пожарите со посебен осврт на шумските пожари. На конференцијата во Сараево и претходеше семинар за проце...

]]>
`
Тренинг во рамките на поректот JERU(Joint Emergency Response Units) news.aspx?newid=175 news.aspx?newid=175 14.11.2013 00:00:00 Во периодот од 04-08.11.2013 година во Република Србија се одржа првиот тренинг во рамките на поректот JERU(Joint Emergency Response Units). Проектот JERU ги обединува земјите членки на Иницијативата за превенција и подготвеност за катастрофи на Југоисточна Европа, 12 на број, во нивните напори за формирање на заеднички тимови за одговор во случај на поплави. Самиот проект предвидува обуки, тренинзи и вежби, изработка на протоколи за брз премин преку граница и набавка на опрема. Сите овие елементи на проектот треба да обезбедат интероперабилност на различните тимови на државите од Југоисточна Европа кога во вистинска ситуација би се нашле на едно место. Тренингот во Србија е првиот во серијата од тренинзи и овој пат беше наменет за тим л...

]]>
`
Симулациска вежба на Механизмот за цивилна заштита на ЕУ news.aspx?newid=176 news.aspx?newid=176 14.11.2013 00:00:00 Во периодот од 09-12.11.2013 година во Блед, Република Словенија се одржа симулациска вежба на Механизмот за цивилна заштита на ЕУ. Вежбата ModTTX имаше за цел увежбување на модулите за цивилна заштита на членките на Механизмот за заштита на ЕУ во одговор на поплава и земјотрес. Освен модулите за цивилна заштита на ModTTX се вежбаше и работата на Европскиот Тим за Цивилна Заштита (EUCPT) составен од експерти за координација на меѓународна помош техничка поддршка. За прв пат од членството на Република Македонија во Механизмот за цивилна заштита на ЕУ од Јануари 2012 година, претставник на Дирекцијата за заштита и спасување на покана на Механизмот за цивилна заштита на ЕУ, зеде активно учество во вежбата како дел од Европскиот Тим за ...

]]>
`
Уништување на НУС - неексплодирани убојни средства на полигонот Криволак news.aspx?newid=177 news.aspx?newid=177 19.11.2013 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување изврши уништување на НУС - неексплодирани убојни средства пронајдени на територијата на повеќе општини во Република Македонија во 2013 година. Носител на акцијата за уништувањето е Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со Армијата на Република Македонија и со Министерството за внатрешни работи. Уништувањето се одвиваше на полигонот Криволак на 15.11.2013 година. За спроведување на целата активност беше формирана Комисија за следење на уништувањето која изработи План за спроведување на уништувањето со придружна документација за да може соодветно и безбедно да се изврши уништувањето. Со акцијата беа уништени вкупно 496 парчиња НУС од кои 163 артилериски гранати - разни калибри...

]]>
`
Mеѓународна вежба „Convex 3“ news.aspx?newid=180 news.aspx?newid=180 22.11.2013 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување во период од 20-21 ноември 2014 година зеде учество на вежбата "ConvEx-3„ на покана на Дирекцијата за радијациона сигурност.  Дирекцијата своето учество го реализира преку Секторот за планирање, организирање и спроведување на мерките за заштита и спасување и обука. Вежбата беше во организација на Меѓународната агенција за атомска енергија и нејзин цел беше да се изврши тестирање на ефикасноста во комуникацијата и координацијата во случај на радијационен вонреден настан. Според сценариото првичниот настан беше експозија во Кралството Мароко при што се забележало зголемено ниво на радиоактивност. На вежбата учествуваат 57 држави и 9 меѓународни организации, а од Репблика Македонија беа в...

]]>
`
Ден на дрвото news.aspx?newid=181 news.aspx?newid=181 22.11.2013 00:00:00 ` Одржан семинар на тема “Процена на ризици на локално ниво“ news.aspx?newid=184 news.aspx?newid=184 25.11.2013 00:00:00      Во периодот од 21-22.11.2013 година во Пробиштип, Дирекцијата за заштита и спасување заедно со Данската Агенција за Управување со Вонредни Ситуации организираше семинар на тема “Процена на ризици на локално ниво“. На семинарот покрај домаќинот Пробиштип, учество зедоа претставници и од 7 околни општини и тоа Штип, Свети Николе, Кратово, Делчево, Берово, Кочани и Виница. Покрај претставниците на Подрачните одделенија на Дирекцијата за заштита и спасување од споменатите општини учествуваа и претставници од општинската администрација и командирите на Територијалните Противпожарни Единици.     Ова е 4-ти по ред семинар од ваков караткер што се организира со помош на Кралството Данска а им...

]]>
`
Акција за засадување на дрвца по повод Ден на дрвото news.aspx?newid=185 news.aspx?newid=185 25.11.2013 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со организаторите на Денот на дрвото спроведе акција за засадување на дрвца во кругот на Дирекцијата за заштита и спасување.  На овој настан активно учество земаа дел од раководната структура на поликлиниката ,,Јане Сандански''.  Со засадувањето на дрвца, ДЗС активно се вклучи во глобалната акција за засадување на дрвца, со цел облагодарување на природната околина и подобрување на условите за живот на целата територија на Република Македонија. Директорот м-р Шабан Салиу во изјава за медиуми кажа дека Дирекцијата за заштита и спасување на дело покажува дека се грижи на само за гасење на појавените пожари на отворен простор, туку и за обновување на шумските повр...

]]>
`
Регионална конференција на DPPI SEE во Сараево news.aspx?newid=186 news.aspx?newid=186 27.11.2013 00:00:00      Во Сараево – Босна и Херцеговина, на 27 и 28 Ноември 2013 се одржува регионална конференција на DPPI SEE - Disaster Preparedness and Prevention Initiative for South-Eastern Europe (Иницијатива за подготвеност и превенција од катастрофи во југо-источна Европа).     На конференцијата ќе биде потпишан меморандум за соработка помеѓу земјите во регионот. Со меморандумот се договара заедничкиот настап на земјите во регионот во случај на поголеми катастрофи.     Република Македонија на ова конференција, како членка на DPPI, ја претставува Дирекцијата за заштита и спасување преку својот директор м-р Шабан Салиу.     DPPI SEE е создадена за да им служи на инте...

]]>
`
Менаџмент на катастрофи предизвикани од човекот и идни политики и стратегии news.aspx?newid=187 news.aspx?newid=187 05.12.2013 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување, како член на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи, за државите од Југоисточна Европа, DPPI, учествуваше со свои преставници од 26-29.11.2013 година на работилница „ Менаџмент на катастрофи предизвикани од човекот и идни политики и стратегии, во Анталија Турција, во организација и поддршка на Претседателството за  катастрофи и управување со итни состојби  на Турција, AFAD. Целта на оваа работилница во полето на цивилната заштита беше да помогне и да обезбеди подобри политики за заштита на луѓето, околината и имотите во настани предизвикани од технолошки несреќи. Основни теми на размена на искуства и препораки произлегоа во областа на регулаторната рамка, еко...

]]>
`
Предавање на помош на загрозени семејства news.aspx?newid=188 news.aspx?newid=188 11.12.2013 00:00:00 ` Меморандум за соработка помеѓу Дирекцијата за заштита и спасување и Меѓународен славјански универзитет „Гаврило Романович Державин“ news.aspx?newid=189 news.aspx?newid=189 13.12.2013 00:00:00 ` IPA CP 2 - посета на проектниот тим news.aspx?newid=191 news.aspx?newid=191 05.02.2014 00:00:00 Во врска со отпочнувањето на втората фаза на ИПА проектот за зајакнување на соработката во делот на цивилната заштита меѓу земјите кандидати за членство во ЕУ и потенцијалните кандидати, на 28.01.2014 година во посета на Дирекцијата за заштита и спасување беше проектниот тим воден од г-дин Бранко Дерводел, заменик директор на Агенцијата за цивилна заштита и помош во катастрофи на Република Словенија. Целта на посетата беше да се претстават содржините на проектот и активностите кои претстојат за Република Македонија. Втората фаза од проектот ќе биде имплементирам од конзорциум составен од организациите надлежни за цивилната заштита од Словенија, Германија, Хрватска, Италија, Шведска и една консултантска компанија од Австрија(Synergis In...

]]>
`
Oбука за радиолошка, хемиска и биолошка заштита news.aspx?newid=192 news.aspx?newid=192 14.02.2014 00:00:00 Во период од 10.02.2014 до 14.02.2014 година Дирекцијата за заштита и спасување организира обука за радиолошка, хемиска и биолошка заштита со припадниците на Противпожарната Бригада на град Скопје и тим лидерите на два тима за брз одговор за хемиска заштита од Дирекцијата за заштита и спасување. Обуката се реализираше од страна на искусни инструктори од четата за АБХО на Армијата на Република Македонија. Истата се спроведе во амфитеатарот и на полигонот на Противпожарната Бригада на град Скопје.   Оваа обука е продолжување на веќе започнатата соработка на Дирекцијата за заштита и спасување со Армијата на Република Македонија, четата за АБХО, за подобрување на ефикасноста и ефективноста во спроведувањето на активностите и мерките...

]]>
`
Вежба: Истекување на хлор 2014 news.aspx?newid=193 news.aspx?newid=193 24.04.2014 00:00:00 Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0mm 5.4pt 0mm 5.4pt; mso-para-margin:0mm; mso-para-mar...

]]>
`
Апел по повод 1ви Мај - меѓународен ден на трудот news.aspx?newid=194 news.aspx?newid=194 30.04.2014 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување апелира до сите граѓани на Република Македонија по повод претстојниот празник 1ви Мај внимателно движење низ шумските предели и придржување кон мерките за заштита од пожари. Имено, сите оние кои планираат утрешниот ден да го поминат на отворени места или низ шумските предели и други локации кои се со обрасната или необрасната шума, да не користат запаливи материи, не палат оган, не фрлаат догорчиња од цигари, не фрлаат отпадоци, стаклена амбалажа и слично, со кои би можело да предизвикаат пожари од пошироки размери. Секое непочитување на овие превентивни и заштитни мерки е казниво со Закон и казните за предизвикување на пожар достигнуваат до 3000 евра, како и затворски казни.     &nb...

]]>
`
Поплави во Пробиштип и Куманово news.aspx?newid=195 news.aspx?newid=195 30.04.2014 00:00:00 Подрачно одделение за заштита и спасување Пробиштип Поради постојаните а повремено и засилени врнежи од дожд на подрачјето на општината Пробиштип дојде до подигање на нивото на реките и водотеците како и поплавување на јамските простории на рудникот Злетово. И покрај непрекинатото испумпување на водата од јамските простории од нивниот инсталиран систем на пумпи дотокот на вода е се поголем. Поради настанатата ситуација, побарана е помош од Дирекцијата за заштита и спасување за надминување на истата. Од страна на стручни лица од подрачното одделение за заштита и спасување Пробиштип е излезено на лице место при што е согледана ситуацијата и е одлучено да се достави пумпа со голема моќност и со сите потребни елементи и опрема (мото...

]]>
`
Информација за состојба со поплави на територија на Република Македонија news.aspx?newid=196 news.aspx?newid=196 02.05.2014 00:00:00 Територијата на Република Македонија изминатиот период беше зафатена со врнежи од дожд, кои немаат предизвикано сериозни последици врз стамбените објекти, деловните објекти, земјоделските површини, патиштата, мостовите и слично, освен на некои поединечни места. Подрачните оддеелнија на ДЗС континуирано ја следат состојбата, вршат увид на лице место во одредени потенцијални критични подрачја. Доколку има потреба ДЗС е подготвена да преземе соодветни мерки за заштита и спасување со ангажрање на тимовите за брз одговор и единиците за заштита и спасување од поплави, ставање во функционална употреба на пумпите за исцрпување на вода, обезбедување и поделба на вреќи за песок за правење одбрамбени насипи, ангажирање на градежни машини за и...

]]>
`
Одржана конференција за медиуми во врска со состојба со поплави на територија на Република Македонија news.aspx?newid=197 news.aspx?newid=197 05.05.2014 00:00:00 Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување м-р Шабан Салиу во просториите на ДЗС, одржа конференција за медиуми на која говореше за состојбата со поплавите кои за зафатија територијата на Република Македонија изминатиот период од поројните врнежи на дожд. Нагласи дека големата количина на дожд не доведе до сериозни излевања на водотеците и поплавување на стамбените објекти, деловните објекти, земјоделските површини, патиштата, мостовите и слично, освен на некои поединечни места. Кажа дека водата која е излеана од некои речни корита е во повлекување и дека состојбата се следи на терен и ДЗС е во постојана комуникација со надлежните институции во републиката како и со претставниците од општините. На барање на општините ангажирана...

]]>
`
Вежба news.aspx?newid=199 news.aspx?newid=199 09.05.2014 00:00:00 Дирекцијата за заштита И спасување по повод Денот на пожарникарстовто 20 Мај учествува во организирање на вежба за противпожарна заштита која ќе се одржи на 21 Мај 2014 година во основното училиште „Светозар Марковиќ" во општина Старо Нагоричане со почеток во 10,30 часот. Во рамките на вежбата се планирани повеќе активности и тоа:-евакуација на учениците по појавениот пожар;-гасење на пожарот;-спасување на ученици кои останале во училишната зграда со скокање на воздушна перница;-спасување на повредени лица од моторно возило;-давање прва медицинска помош на повредените и изгорените лица;-транспорт на повредените и нивно згрижување во здравствените установи;-транспорт на потешко повредените до клиничкиот ургетнтен центар со хеликоптер;...

]]>
`
Натпревар за спасување и извлекување на жртви во тешки сообраќајни незгоди news.aspx?newid=201 news.aspx?newid=201 19.05.2014 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување организира прв од таков вид во Република Македонија а и во регионот „Натпревар за спасување и извлекување на жртви во тешки сообраќајни незгоди“. Истиот се организира во соработка со Toyota Fund for Europe, ЗЕЛС, Операција Флоријан- невладина организација ов Белика Британија, Vimpex, Црвен Крст, Републички Совет за Безбедност на Сообраќајот на Патиштата и АМСМ.   Целта на натпреварот за извлекување од сообраќајни несреќи е на едно место да соберерат тимови за спасување составени од професионални пожарникари со цел демонстрација и надградба на нивните способности во овој дел. Учевство зимаат 8 (осум) тимови претставници на планските региони во Република Македонија и истите ќе се натп...

]]>
`
Помош испратена за Република Србија и Република Босна и Херцеговина news.aspx?newid=202 news.aspx?newid=202 20.05.2014 00:00:00 Со донесување на Одлука на Владата на Република Македонија на седница одржана на 16.05.2014 година за давање помош на Република Србија и Босна и Херцеговина, Дирекцијата за заштита и спасување ги има преземено следните активности:   1. Во Република Србија испратено е: Од Дирекција за заштита и спасување:15 припадници од тимовите за спасување од поплави на Дирекцијата за заштита и спасување, 2 гумени чамци, 15 агрегати за струја, 23 пумпи со капацитет од 200-300 л/минути, 2 мултифункционални дизел пумпи со капацитет од 3000 л/минута Од Министерството за одбрана испратено е:15 лица од Министерството за одбрана со, 5 пластични чамци, 5 агрегати за струја.   Од Министерство за внатрешни работи во Република Србија на ...

]]>
`
Информација за помош во Босна и Херцеговина news.aspx?newid=203 news.aspx?newid=203 20.05.2014 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување по претходна Одлука на Владата на Република Македонија за испраќање на помош во загрозените краеви на Република Србија и Босна и Херцеговина, учевствува со свои припадници и материјално технички средства.  Во Босна и Херцеговина испратено е: Дирекција за заштита и спасување:   -15 припадници од тимовите за спасување од поплави на Дирекцијата за заштита и спасување; -2 гумени чамци; -13 агрегати за струја; -23 пумпи со капацитет од 200-300 л/минута; -2 мултифункционални дизел пумпи со капацитет од 3000 л/минута;   Ангажираните лица се сместени и работат на отстранување на опасностите и последиците од поплавите во Брчко. Двете мултифункционални дизел пумпи со капац...

]]>
`
Чистење на речно корито на река Пчиња news.aspx?newid=204 news.aspx?newid=204 22.05.2014 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување преку своето подрачно одделение за заштита и спасување Куманово кај Меморијалниот центар Пелинце во општина Старо Негоричане работи на расчистување на речното корито на реката Пчиња со една градежна машина. Средувањето на речното корито е особено битно во овој дел бидејки секојдневно е посетено од многу туристи. Изминатиот период на ова место имавме излевање на реката, па поради тоа изминатите денови речното корито се средува и се прават земјени насипи на истата како би се спречило евентуално повторно излевање на ова критично место. Материјална штета не беше предизвикана од излевањето но тековното одржување на речните корита ќе продолжи и ќе бидат санирани наредниот период сите критични точк...

]]>
`
Информација за поплава Град Скопје news.aspx?newid=205 news.aspx?newid=205 26.05.2014 00:00:00 Во текот на вчерашниот ден Градот Скопје го зафати силен пороен дожд проследен со град при што беа поплавени голем број на улици, подвозници, куќи, подрумски простории, деловни објекти итн. Беше свикано координативното тело надлежно за справување со природни непогоди, при што се увиде состојбата и Веднаш се дадоа насоки на дејствување. Дирекцијата за заштита и спасување активно е вклучена до утрово и продолжува понатаму да биде ангажирана. Една дизел пумпа со моќност на испумпување од 3000литри во минута во текот на ноќта беше ангажирана кај подвозникот во Триангла (поранешна кланица) а други преку 20 пумпи со моќност од 110 литри во минута беа носени на повеќе од 100 локации низ градот Скопје.  Најкритични места беа п...

]]>
`
Информација за Научна-Стручна Конференција news.aspx?newid=207 news.aspx?newid=207 29.05.2014 00:00:00 Во Загреб-Хрватска, на 22 и 23 Мај  2014 година се одржа  7 та Меѓународна Научно-Стручна Конференција под наслов „Денови на кризен менаџмент'', во организација на "University of applied sciences Velika Gorica". Свечено отварање и поздравен говор одржа Претседателот на Хрватска Д-р. Иво Јосиповиќ кој истовремено беше и главен покровител на конференцијата.На оваа конференција присуствуваа 15 земји со свои научни трудови од областа заштита и спасување.  Дирекцијата за заштита и спасување на ова конференција учествуваше со презентација на труд на м-р Маја Тимовска под наслов „YOUTH COMPETITION FOR DISASTER EDUCATION''. Трудовите презентирани на конференцијата се издадени во Зборник на трудови. Прифатен...

]]>
`
Прием во Амбасадата на Република Србија во Скопје news.aspx?newid=209 news.aspx?newid=209 19.06.2014 00:00:00 ` Информација за настан „Македонија без отпад„ news.aspx?newid=210 news.aspx?newid=210 27.06.2014 00:00:00 ` Известување за опасност од пожари news.aspx?newid=211 news.aspx?newid=211 01.07.2014 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување, согласно Законот за заштита и спасување и Законот за шумите, презема  мерки и активности за превентивно делување во врска со заштитата од можни шумски пожари и други пожари на отворен простор во наредниот период. За поуспешна заштита од настанување на  евентуални пожари, Дирекцијата за заштита и спасување известува дека, заради зголемувањето на надворешните температури и сушниот период, се зголемува и опасноста од настанување на шумски пожари и други пожари на отворен простор и дека ваквата состојба наложува поголема будност и мобилност на сите граѓани и субјекти во заштитата од пожари.                 Како неопх...

]]>
`
Список на одговорни лица за комуникација со граѓани кои што имаат одреден вид и степен на попреченост news.aspx?newid=213 news.aspx?newid=213 29.10.2015 00:00:00 ` Вежба ИПА МНЕ КВЕЈК 014 news.aspx?newid=214 news.aspx?newid=214 16.10.2014 00:00:00      16.10.2014 Вежба ИПА МНЕ КВЕЈК 2014 Подгорица Во периодот од 20-24.10.2014 година во Подгорица, Црна Гора ќе се одржи меѓународната теренска вежба ИПА МНЕ КВЕЈК 2014. Вежбата се реализира во рамките на ЕУ ИПА проектот за зајакнување на соработката помеѓу земјите кандидати за членство во ЕУ и потенцијалните кандидати во делот на цивилната заштита. Целта на вежбата е увежбување на ЕУ процедурите за давање и прием на меѓународна помош, процедурите за премин на граница како и ИНСАРАГ упатството за постапување во операции за спасување при случен земјотрес.      На вежбата ке учествуваат вкупно 9 тима за спасување од Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Словенија, Србија, ...

]]>
`
Семинар за процена на ризици на локално ниво news.aspx?newid=217 news.aspx?newid=217 29.10.2014 00:00:00      Во периодот од 28-29.10.2014 година во х. Сириус, Струмица, Дирекцијата за заштита и спасување реализира семинар на тема "Семинар за процена на ризици на локално ниво".      Семинарот се организира во соработка на Данската Агенција за Управување со Вонредни Ситуации (DEMA)  и е во насока на зајакнување на локалните капацитети за изработка на процена за загрозеност и планови за заштита и спасување. Во изминатите 3 години во соработка со партнерите од Данска организирани се 4 вакви семинари а издаден беше и Прирачник за димензионирање на ризици. Сметаме дека со ваков вид на едукација која е комбинација на данското и македонското искуство на слушателите им овозможуваме квалитетна о...

]]>
`
Регионална конференција за РАКВИАК news.aspx?newid=219 news.aspx?newid=219 05.11.2014 00:00:00 Од 4ти до 6ти ноември 2014 година во Сараево, Босна и Херцеовина се оддржа Регионална конференција за РАКВИАК под наслов „Поплавите во Југоисточна Европа-научени лекции и идни насоки“. На истата учествуваше Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување д-р Шабан Салиу. На конференцијата учествуваа државите од Југоисточна Европа који во вториот ден од конефернцијата зборуваа за неодамнешните поплави во нивните држави, научените лекции од истите како идните насоки за превенција и подготвеност за поплави. „Лично јас се залагам за практично решавање на проблемите преку рентабилни политики во делот на превентивното и оперативното дејствување. Во време кога сите сме погодени од економската криза и се соочуваме со кратење на б...

]]>
`
Вежба ИПА МНЕ КВЕЈК 2014 news.aspx?newid=220 news.aspx?newid=220 16.10.2014 00:00:00   Во периодот од 20-24.10.2014 година во Подгорица, Црна Гора ќе се одржи меѓународната теренска вежба ИПА МНЕ КВЕЈК 2014. Вежбата се реализира во рамките на ЕУ ИПА проектот за зајакнување на соработката помеѓу земјите кандидати за членство во ЕУ и потенцијалните кандидати во делот на цивилната заштита. Целта на вежбата е увежбување на ЕУ процедурите за давање и прием на меѓународна помош, процедурите за премин на граница како и ИНСАРАГ упатството за постапување во операции за спасување при случен земјотрес.      На вежбата ке учествуваат вкупно 9 тима за спасување од Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Словенија, Србија, Хрватска и Труција. Согласно одлуката на Владата...

]]>
`
Доделување на благодарница news.aspx?newid=221 news.aspx?newid=221 02.12.2014 00:00:00 ` Курс на тема „Вода,санитет и хигиена во катастрофи со урбан контекст“ news.aspx?newid=222 news.aspx?newid=222 04.12.2014 00:00:00 Во периодот од 08-12.12.2014 година, во хотел Ројал, Скопје во организација на Дирекцијата за заштита и спасување се одржа пет дневен меѓународен курс на тема „Вода,санитет и хигиена во катастрофи со урбан контекст". Курсот се организира во рамките на тренинг програмата на Иницијативата за превенција и подготвеност за катастрофи на Југоисточна Европа (DPPI SEE) за 2014 година и се реализира во соработка со RedR UK. На курсот покрај претставници од Дирекцијата за заштита и спасување поканети беа и присуствуваа претставници од Црвен Крст на Република Македонија, Институт за јавно здравје на Република Македонија, Град Скопје а како и од Албанија, Бугарија, Србија, Словенија, Хрватска, Црна Гора и Турција. Целта на овој курс е јакне...

]]>
`
Згрижени 4 завеани лица во Лазарополе news.aspx?newid=223 news.aspx?newid=223 30.12.2014 00:00:00 ` Активности за чистење на снег news.aspx?newid=224 news.aspx?newid=224 12.01.2015 00:00:00 ` Повик за понуди - Подготовки за ЕУ меѓународната вежба IPA CAMPEX 2015. news.aspx?newid=225 news.aspx?newid=225 01.02.2015 00:00:00 Согласно Одлуката на Владата на Република Македонија (Службен весник бр.05/15) за одржување на ЕУ меѓународната вежба со наслов IPA CAMPEX 2015, Дирекцијата за заштита и спасување е во интензивни подготовки за реализација на истата. За таа цел а во насока на логистичките подготовки за вежбата потребни ни се понуди од домашни компании (јавни и приватни претпријатија) за следниве активности:         - градежно уредување на локацијата во с. Визбегово - реновирање на ограда, расчистување на теренот, правење на полигон         - снабдување со продукти за готвење на храна во теренски услови         - изнајмување на телефонски СИМ картички и мо...

]]>
`
Tеренска вежба ИПА КАМПЕКС 2015 news.aspx?newid=226 news.aspx?newid=226 04.05.2015 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување во насока на подготовка за ЕУ меѓународната теренска вежба ИПА КАМПЕКС 2015, од 04-06.05 2015 година во хотел Континентал, Скопје реализира симулациска вежба која претставува вовед во главниот настан закажан за Јуни. Целите на вежбата се:- да се проверат, тестираат и подобрат процедурите за домашна поддршка за прием на меѓународна помош во случај на катастрофи (Host Nation Support-HNS)- да се провери применливоста на Упатството на ЕУ за домашна поддршка за прием на меѓународна помош- да се тестира употребливата вредност на Упатството на ЕУ за домашна поддршка за прием на меѓународна помош- идентификување на празнини во постоечките концепти и давање препораки за во иднина. Вежбата ја водеа претставници од ...

]]>
`
Донација од Народна Република Кина news.aspx?newid=227 news.aspx?newid=227 11.08.2015 00:00:00 На 11 Август 2015 година Владата на Народна Република Кина преку својојот амбасадор во Република Македонија ја предате својата донација на Диракцијата за заштита и спасување Примопредавањето на донацијата се изврши со потпишување на документ во просториите на Дирекцијата за заштита и спасување помеѓу Амбасадорот на Народна Република Кина во Република Македонија, Фатмир Бесими, Заменик на Претседателот на Владата задолжен за европски прашања и Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување д-р Шабан Салиу. По церемонијата на примопредавање беше презентирана донацијата во магацинскиот простор на Дирекцијата, која се состои од 3 помали и 1 поголем гумен чамец со соодветни вонбротски мотори и опрема за спаување на водени површини. &nb...

]]>
`
10 Години од формирање на Дирекцијата news.aspx?newid=228 news.aspx?newid=228 15.05.2015 00:00:00 ` Поплави Тетовски регион август 2015 news.aspx?newid=229 news.aspx?newid=229 28.08.2015 00:00:00 На ден 03.08.2015 година околу 18 часот, градот Тетово и  околината го зафати големо невреме со силен пороен дожд кое донесе големи количини нанос (крупни камења и дрвна маса) и отпаден материјал со што направи големи материјални штети и за жал однесе човечки жртви.  Од невремето беа зафатени населените места Шипковица, Голема и Мала Речица, Селце, Порој, Доброште, Требош, Џепчиште, Расадиште, Бањиче  и населба Дарданија во градот Тетово. Дирекцијата за заштита и спасување од првите моменти беше на терен и помагаше во справувањето со настанатата ситуација. Во вечерните часови почна да ја ангажира својата расположива градежна механизација за расчистување на патните приоди до населените места и се делуваше и со други ...

]]>
`
Завршен состанок на управувачката група за ИПА news.aspx?newid=230 news.aspx?newid=230 23.10.2015 00:00:00 Во периодот од 22-23 Октомври 2015 година во Блед, Словенија се одржа завршниот состанок на управувачката група за ИПА проектот за соработка помеѓу земјите кандидати за членство во ЕУ и потенцијалните кандидати во делот на цивилната заштита - фаза 2. Овој проект траеше 2 години и беше составен од 3 компоненти: 1.обуки, тренинзи и размена на експерти, 2. теренски вежби и 3. симулациски вежби за домашна поддршка на прием на меѓународна помош во случај на големи катастрофи. Проектот со буџет од 2 милиони евра го реализираше конзорциум составен од службите за цивилна заштита на Словенија, Хрватска, Италија, Германија, Шведска и приватната компанија Синерџис од Австрија. Во изминативе 2 години, преку Дирекцијата за заштита и спасување во овој пр...

]]>
`
Семинар за процена на ризици од придони непогоди news.aspx?newid=231 news.aspx?newid=231 30.09.2015 00:00:00 Во периодот од 29-30.09.2015 година во рамките на остварената соработка со Данската Агенција за Управување со Вонредни Состојби, во Тетово одржан е семинар за процена на ризици од придони непогоди и други несреќи. Ова е 9-ти по ред семинар што од 2011 се организира во Република Македонија со цел зајакнување на локалните капацитети во изработката на планските документи како што е процената на загрозеност и планот за заштита и спасување со пренесување на искуствата од Данска и она што значи ЕУ пристап кон овој сегмент на заштитата и спасувањето.На семинарот имаше 30 учесници претставници на општина Тетово, Теарце, Јегуновце, Желино, Брвеница и Боговиње. На првиот ден од семинарот учесниците имаа прилика да слушнат теоретски предавања додека п...

]]>
`
Работилница за Механизмот за цивилна заштита на Унијата news.aspx?newid=232 news.aspx?newid=232 02.10.2015 00:00:00 Во периодот од 01-02.10.2015 година во х.Арка, Скопје се одржа ТАИЕКС работилница за Механизмот за цивилна заштита на Унијата. Работилницата се реализираше во целосна соработка со Европската Комисија и колегите од Националната противпожарна служба на Полска. Работилницата на која учествуваа 30 лица од различни институции вклучени во системот за заштита и спасување, имаше за цел размена на искуства од досегашното користење на Механизмот за цивилна заштита на Унијата. Во таа насока учесниците имаа можност да ги слушнат нашите национални искуства и можеби многу по важно искуството на Полска во овој домен. Дополнително на ова колегите од Полска го презентираа и нивниот национален систем за менаџирање со катастрофи. Работилницата заврши со идент...

]]>
`
Големо невреме во Скопје news.aspx?newid=233 news.aspx?newid=233 09.08.2016 00:00:00       Дирекцијата за заштита и спасување ги ангажира своите капацитети во вечерните часови на 6 Август 2016, веднаш по обилните врнежи. Дирекцијата преку своите подрачни одделенија се наоѓа на терен и извршува повеќе активности како: пребарување на теренот, испумпување на вода од зафатени куќи, расчистување на канали, улици, тротоари закрчени сообраќајници со наноси од кал и шут, превезува флаширана вода.       Во овој момент повеќе тимови работат на теренот преку Дирекцијата за заштита и спасување со преку 250 луѓе. Активни се пумпи за вода со различен капацитет. А со претходно потпишани договори ангажирани се повеќе градежни машини и камиони со машинисти.       П...

]]>
`
Пристигна тимот експерти од Европската унија news.aspx?newid=234 news.aspx?newid=234 11.08.2016 00:00:00 ` Справување со настанатите штети news.aspx?newid=236 news.aspx?newid=236 11.08.2016 00:00:00 Секојдневно вработените во Дирекцијата за заштита и спасување, ангажираните тимови и градежната механизација се справуваат со настанатите штети од обилните врнежи. Нивните обврски се состојат во:    • Испумпување на вода и чистење од индивидуални куќи     • Расчистување на улици, тротоари, закрчени патишта од кал и други наноси со механизација и рачно.    • Чистење на каналите во Инџиково, Сингелиќ и Стајковци со механизација и рачно.   Секојдневно се ангажираат дополнителни градежни машини и пумпи кој се распределуваат на потребните локации на кои се работи:    • Црешево,     • Смилковци,     • Булачани, &...

]]>
`
Донации преку Механизмот за цивилна заштита news.aspx?newid=237 news.aspx?newid=237 17.08.2016 00:00:00 Преку Механизмот за цивилна заштита на 17 Август 2016 пристигна донацијата од Република Бугарија. Во Република Македонија преку Механизмот за цивилна заштита пристигнаа донации од Република Грција, Република Австрија, Република Чешка и Република Унгарија, а се очекуваат донациите од Република Словачка и Република Холандија. Донациите се предадени во кругот на касарната Гоце Делчев во населба Аеродром каде се наоѓаат просториите на Дирекцијата за заштита и спасување. На примопредавањето на донациите присуствуваа претставници од Амбасадите во Република Македонија како и претставници од владата на Република Македонија. Донациите се состојат од: пумпи за вода и кал со различен капациет, генератори за електрична енергија со различен капац...

]]>
`
Пороен дожд во Кичево news.aspx?newid=238 news.aspx?newid=238 20.08.2016 00:00:00     Во вечерните часови на 19 Август 2016 во Кичево имаше краткотраен пороен дожд кој на магистралниот пат Кичево – Охрид на местото викано „кај Млинот“ предизвика собирање на вода на места и до висина од половина метар.     По брзата интервенција на полицијата која го преусмеруваше сообраќајот кон споредните улици и Дирекцијата за заштита и спасување заедно со припадниците на противпожарната единица кои со помош на пумпа ја исцрпија водата, во многу краток период патниот правец беше оспособен за сообраќај.     Според подрачното одделение на Дирекцијата за заштита и спасување поројниот дожд не предизвика штети на други објекти освен на две возила кои беа заглавени во водата а ...

]]>
`
Меѓународна обука IPA FLOODS news.aspx?newid=239 news.aspx?newid=239 21.09.2016 00:00:00

     IPA FLOODS е регионален проект финансиран од страна на Генералниот директорат на Европската комисија за хуманитарна помош и цивилна заштита (DG ECHO). Имплементацијата е доделена на конзорциумот основана од страна на Одделот за цивилна заштита на Италија (DPC), како лидер, заедно со Меѓународниот центар за мониторинг на животната средина (CIMA), Државната управа за заштита и спасување на Република Хрватска (DUZS), Германската државна агенција за техничка помош (THW), Управата за цивилна заштита и помош при катастрофи на Република Словенија (URSZR), Шведската агенција за вонредни состојби (MSB) и Центарот за развој (ЅЅ) при министерство за економија и финансии на Италија.     Проектот започна во ј...

]]>
`
Пронајдени неексплодирани убојни средства НУС news.aspx?newid=240 news.aspx?newid=240 18.10.2016 00:00:00 На ден 16.10.2016 година во вечерните часови од ПС Охрид примена е информација дека се пријавени неексплодирани убојни средства во водите на Охридското езеро во близина на „Плажата на АРМ“ до каналот на Езерската полиција. На ден 17.10.2016 година рано утрото е организирана акција за пронаоѓање и вадење на неексплодираните убојни средства, во акцијата беа вклучени нуркачи од тимот за брз одговор за подводно дeминирање од Охрид кои учествуваа  во акцијата за „Чистење на Охридското езеро од НУС“ во изминатиов период. Со чамец на Езерската полиција од Охрид се отиде до местото кое беше оддалечено околу 50 метри од брегот на езерото, се пронајдоа и се извадија две минофрлачки мини од 75 мм кои беа преземени од, пиро...

]]>
`
Регионална теренска вежба IPA FLOODS – CRO 2016 news.aspx?newid=241 news.aspx?newid=241 19.10.2016 00:00:00 Загреб во периодот од 17-21 Октомври 2016 ќе биде домаќин на регионалната теренска вежба насловена IPA FLOODS – CRO 2016. Вежбата ќе се одвива под покровителство на државната управа за заштита и спасување на Хрватска. Република Македонија преку Дирекцијата за заштита и спасување ќе земе учество во оваа вежба. Целта на вежбата е тестирање на функционалноста и интероперабилноста на Мултинационалниот модул за цивилна заштита (CPM) од типот Спасување од поплави користејќи чамци (FRB) кој е воспоставен во рамките на проектот IPA FLOODS.Во вежбата IPA FLOODS – CRO 2016 ќе бидат вклучени околу три стотини луѓе: националните тимови од Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Црна Гора, Србија и Турција кои го сочинув...

]]>
`
Симулациска вежба во ТЕ-ТО АД Скопје news.aspx?newid=242 news.aspx?newid=242 19.10.2016 00:00:00      Дирекцијата за заштита и спасување на 21-10-2016 год со почеток во 10:00 часот ќе спроведе симулациска вежба насловена „Противпожарна заштита и евакуација на повредени, посетители и персонал на безбедно Место“ на Друштвото за производство на електрична и топлинска енергија ТЕ-ТО АД Скопје.     Во вежбата ќе бидат вклучени раководните структури на Друштвото за производство на електрична и топлинска енергија ТЕ-ТО АД Скопје, сите вработени присутни на работа на утврден датум, штабот за заштита и спасување, универзалната единица за заштита и спасување, екипите за ППЗ, ПМП, Справување со хемиски инциденти и Евакуација. На вежбата ќе учествуваат и ТПП бригадата на Град Скопје и подрачното ...

]]>
`
Меморандум за соработка news.aspx?newid=243 news.aspx?newid=243 23.11.2016 00:00:00 Предмет на овој меморандум за соработка помеѓу OKTA и Дирекцијата за заштита и спасување е утврдување на начинот и постапката за укажување помош и поддршка со персонал, опрема и информации во случај на вонредни состојби. ОКТА АД-Скопје како компанија, која врши увоз, складирање и трговија со нафтени деривати, дејност која по својот карактер се карактеризира со одредени ризици, пристапи кон потпишување на овој меморандум со цел превенција на пожари, експлозии, заштита и спасување и тактично оперативни вежби. Овој меморандум претставува основ за уредување на меѓусебните односи и е темел за понатамошна заедничка соработка да се развива врз основана меѓусебно разбирање, доверба и координација. Договорните страни ќе соработуваат и ќе у...

]]>
`
Свикан Главниот штаб за заштита и спасување news.aspx?newid=244 news.aspx?newid=244 04.01.2017 00:00:00 На 04.01.2017 година Директорот Дирекцијата за заштита и спасување д-р Шабан Салиу го свика Главниот штаб за заштита и спасување. На состанокот бе присутни претставници од повеќе засегнати институции меѓу кои: Министерство за здравство, Министерство за локална самоуправа, Министерство за внатрешни работи, Министерство за финансии, АРМ, Агенција за електронски комуникации, МЕПСО, ЕЛЕМ, ЕВН, УХМР, МТВ, Црвен крст на Република Македонија, Федерација на планинарски спортови, Воено медицински центар, Агенција за храна и ветеринарство.Состанокот на Главниот штаб за заштита и спасување беше свикан во очекување на дестабилизација на временските услови со обилни врнежи од снег и вонредно ниски температури.Истакнато беше дека треба да се преземат пре...

]]>
`
Донација од фирмата РОСОМАК С.А. од Поласка news.aspx?newid=245 news.aspx?newid=245 28.12.2016 00:00:00 Во соработка со Амбасадата на Република Македонија во Варшава – Полска, фирмата РОСОМАК С.А. од Полска, која е производител на воена опрема, додели на Република Македонија донација која се состои од опрема за справување со поплави.Опремата ја сочинуваат пумпи за вода и кал со различен капацитет со вкупен број од околу 280 парчиња како и соодветни црева и резервни делови за истите, агрегати за електрична енергија со различен капацитет околу 30 парчиња и 51 носило.Опремата е пристигната во Република Македонија и сместена во магацините на Дирекцијата за заштита и спасување. Официјалното примопредавање и потпишување на договор за донација помеѓу РОСОМАК С.А. и ДЗС ќе се одвива во просториите на Дирекцијата за заштита и спасување во касарн...

]]>
`
Доделени Медали на Руската Федерација news.aspx?newid=247 news.aspx?newid=247 07.02.2017 00:00:00 Во рамките на активностите за одбележување 23 години од воспоставувањето дипломатски односи меѓу Руската Федерација и Република Македонија, Амбасадорот на Руската Федерација во Република Македонија Олег Шчербак, а како знак на благодарност беа  додели почесни медали на руското МНР „За сојуз во име на спасување"  на директорот на Дирекцијата Шабан Салиу и на раководителот на Одделението за техника и материјално-техничко опремување на Дирекцијата Димитар Митевски.     Во Русија, нагласува амбасадорот Шчербак, постои голема симпатија кон пријателскиот, братски народ во Македонија, ние високо го цениме постигнатото ниво на развој на нашите односи. - Во сите времиња тие се градат врз основа на рамноправноста...

]]>
`
Работилница - Заедничка интероперабилност на итните служби news.aspx?newid=248 news.aspx?newid=248 10.02.2017 00:00:00 Операцијата Флориан ја спроведе работилница од стратешко ниво за носителите на одлуки на национално ниво за сите три итни служби за да се дискутираат придобивките и расположливите можности во Македонија за развивање и спроведување на една ЏЕСИП програма (JESIP - Joint Emergency Services Interoperability Programme) - според модел применет во Велика Британија. Работилницата беше организирана во просториите на Дирекцијата за заштита и спасување во Касраната Гоце Делчев. Работилницата ја отвори Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување д-р Шабан Салиу и Британскиот Амбасадор во Република Македонија НЕ Чарлс Гарет. Презентацијата на ЏЕСИП ја направи Операцијата Флоријан и претставник на Противпожарната и спасителната служба н...

]]>
`
Меѓународна вежба MODEX 2017 news.aspx?newid=250 news.aspx?newid=250 13.06.2017 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување, од 16.06 - 20.06. 2017 година е домаќин и организатор на меѓународна вежба „MODEX 2017“, во организација на Механизмот на Цивилната Заштита при Европската Унија, која ќе се одржи во Центарот за обука на АРМ во Пепелиште - општина Неготино. Сценариото за овој настан е поплави во Република Македонија со тежиште на активностите во делот на давање на медицинска помош на лица кои се погодени од поплави. Со самата вежба ќе се провери и како функционира нашата држава при прием на меѓународни тимови повикани од наша страна и како тимовите функционираат при вакви настани.Денот за набљудувачи е планиран на 19.06.2017г. во 11:00 часот во Центарот за обука на АРМ „Пепелиште&ldq...

]]>
`
Обука за заштита и спасување за вработените и ангажираните лица во Арена Филип Втори Македонски. news.aspx?newid=251 news.aspx?newid=251 27.07.2017 00:00:00 На ден 27 Јули 2017 г. Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со Црвениот крст на Република Македонија одржа теоретско показна вежба во просториите на Арената Филип Втори Македонски со тема: „Спроведување на мерката за Евакуација при природни непогоди и други несреќи за потребите на вработените и ангажираните лица во Арена Филип Втори Македонски." Дел од вежбата беше запознавање со основните постапки за пружање прва помош во давањето вештачко дишење и користење на дефибрилатор. Понатаму беше презентирана постапката на евакуација при природни непогоди и други несреќи, а на крај беше презентирана и увежбана употребата на противпожарните апарати.   Оваа вежба беше одржана како дел од подготовките за одигрување ...

]]>
`
Средба на Директорот со Министерот за внатрешни работи news.aspx?newid=252 news.aspx?newid=252 22.08.2017 00:00:00 На 22 Август 2017 година во просториите на Дирекцијата за заштита и спасување, директорот г-дин Аднан Џафероски имаше работна средба со министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски. Притоа во фокусот на разговорот беа, пред се, состојбите во поглед на пожарите, како и мерките и активностите што двете институции, МВР и Дирекцијата за заштита и спасување, ги превземаат за превенција и справување со пожарите. Министерот Спасовски, кој воедно е претседавач на владиниот Управувачки комитет за координација и управување со кризи, заедно со г-динот Џафероски, оценувајќи ги досегашните активности како успешни, констатираа дека е неопходно во наредниот период да се иницираат мерки и проекти за поинтензивна координација и соработка на...

]]>
`
Средба со почесниот конзул на Државата Израел news.aspx?newid=253 news.aspx?newid=253 27.08.2017 00:00:00 На 25 август 2017 година, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски, во својот Кабинет оствари билатерална средба со почесниот конзул на Државата Израел во Република Македонија, господин Градимир Шумковски, придружуван од господин Ристо Клисаров, советник за одбрана и безбедност во Канцеларијата на конзулот. Директорот Џафероски срдечно се заблагодари за помошта што Државата Израел ја пружи на Република Македонија во гасењето на шумските пожари. „Се заблагодаруваме на израелската Влада и на израелскиот народ за несебичната помош и скапите ресурси кои ги ставија на располагање на Република Македонија, во клучен момент и за многу кратко време. Израел е наш пријателски партнер, но исто и Македонија ...

]]>
`
Состојба со пожари на 30.08.2017 до 15:30 часот news.aspx?newid=254 news.aspx?newid=254 30.08.2017 00:00:00 ` Состојба со пожари на 31.08.2017 до 10:00 часот news.aspx?newid=255 news.aspx?newid=255 31.08.2017 00:00:00    Двата пожари кои вчера беа регистрирани на територијата на општина Зајас едниот помеѓу селото Зајас и селото Горно Строгомиште каде е опожарена 2 хектари борова и дабова шума, а вториот кај местото викано Џума во атарот на селото Зајас каде е опожарена површина од 5 хектари трева, грмушки и дабова шума се изгаснати. Во гасењето на пожарот беа ангажирани два авиони на Дирекцијата за заштита и спасување. На лице место беа и вкупно 31 лице од Дирекција за заштита и спасување, ТППЕ, Македонски шуми и локално население.   Дирекцијата за заштита и спасување е во состојба на зголемена будност. Вработените во подрачните одделенија ја следат состојбата на целата територија на Републиката и се подготвени да во секој момент доко...

]]>
`
Мерки за градење доверба со Република Грција - 6-ти работен состанок news.aspx?newid=256 news.aspx?newid=256 31.08.2017 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување на Република Македонија учествуваше на 6-иот работен состанок на групата за Мерки за градење доверба со Република Грција, што на 29 август 2017 година се одржа во Атина. Македонската интерресорска делегација ја предводеше господин Виктор Димовски државен секретар во Министерството за надворешни работи на РМ, а на состанокот присуствуваше и амбасадорот на РМ во Република Грција, Н.Е господин Дарко Ангелов. Тој, за целата делегација, на 28 август 2017 година, организираше вечера во просториите на Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина. Покрај тоа, имаше и билатералната средба помеѓу Дирекцијата за заштита и спасување на Република Македонија  и Генералниот Секретаријат за цивилна зашт...

]]>
`
БИЛАТЕРАЛНА СРЕДБА news.aspx?newid=257 news.aspx?newid=257 13.09.2017 00:00:00 БИЛАТЕРАЛНА СРЕДБА НА ДИРЕКТОРОТ НА ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ, ГОСПОДИН АДНАН ЏАФЕРОСКИ СО НЕГОВАТА ЕКСЕЛЕНЦИЈА Д-Р ЛАСЛО ИШТВАН ДУКС, АМАБАСАДОР НА РЕПУБЛИКА УНГАРИЈА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈАНа ден 13 септември 2017 година, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, Аднан Џафероски, во својот Кабинет се сретна со Н.Е. д-р Ласло Иштван Дукс, амбасадор на Република Унгарија во РМ.На средбата, г-дин Џафероски ја изрази својата благодарност за опремата за спасување од поплави  што Владата на Република Унгарија ја донираше за време и после поплавите во скопскиот регион, во август 2016 година.Имајќи го предвид искуството на Унгарија во заштитата и спасување, директорот Џафероски изрази желба да се интензивира соработката со Н...

]]>
`
Работна средба со претставници од Вермонт news.aspx?newid=258 news.aspx?newid=258 14.09.2017 00:00:00 Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски, на 14.09.2017 година оствари работна  средба со претставници од Националната Гарда на државата Вермонт, САД. Делегацијата од САД беше во состав: 1.    Кристофер Харик, заменик шеф за Јавна Безбедност (поранешен Директор на Одделот за управување со катастрофи и национална безбедност на државата Вермонт) 2.    Потполковник Брајан Г. Каванах, директор на Одделот за воена поддршка на цивилно население при Националната Гарда на Вермонт 3.    Капетан Бред Петноуд, проект офицер во Одделот за воена поддршка при Националната Гарда на Вермонт Националната Гарда на Вермонт, заедно со цивилната институција за справување ...

]]>
`
Упатства за време на изборен процес news.aspx?newid=259 news.aspx?newid=259 15.09.2017 00:00:00 ` Информација за состојба со пожари news.aspx?newid=260 news.aspx?newid=260 19.09.2017 00:00:00 Пожарот кој е  појавен на 17.09.2017 година кај селото Баштево  на територијата на Крива Паланка повторно е активиран и има опожарено трева, папрат, борова и букова шума. На терен во гаснењето учествуваат вкупно 20 лица од Дирекцијата за заштита и спасување, ТППЕ, Македонски шуми и доброволци.На територијата на општина Битола, поширокиот реон на село Маловишта кај местото викано Изворите (реон на НП-Пелистер) има пожар кој е под контрола. Теренот е стрмен и непристапен. Опожарена е 10 хектари сува трева, смрека, со тенденција да зафати црн бор. Во гаснењето на пожарот се вклучени 2 авиони на Дирекцијата за заштита и спасување и на терен се ангажирани вкупно 83 лица од Дирекцијата за заштита и спасување, ТППЕ, ЈП и доброволци.На те...

]]>
`
Средба со Израелскиот Амбасадор news.aspx?newid=261 news.aspx?newid=261 25.09.2017 00:00:00 На ден 25 септември 2017 година, Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, господин Аднан Џафероски оствари средба со Н.Е господин Дан Орјан, Директор на Секторот за Балкан во Министерството за надворешни работи на Израел, а воедно и Амбасадор на државата Израел за Република Македонија. Во придружба на господин Орјан беше и почесниот конзул на државата Израел во РМ, господин Градимир Шумковски.   Средбата се реализираше во рамките на посетата на господин Орјан на Република Македонија, а како продолжение на прелиминарните разговори со г-дин Шумковски, одржани на 25 август 2017 година.   Директорот Џафероски им посака срдечно добредојде на гостите и се заблагодари за несебичната помош што Израел ја пружи на Ре...

]]>
`
39-ти Состанок на Директорите во Цивилната заштита news.aspx?newid=262 news.aspx?newid=262 01.10.2017 00:00:00 На 39. состанок на директори на цивилна заштита на земјите од ЕУ, Европската Економска Зона и земјите кандидати за членство во ЕУ, што во период од 2-4 октомври се одржа во Талин, Естонија, учествуваа господин Аднан Џаферсоки, директор на Дирекцијата за заштита и спасување и Валентина Атанасовска, раководител на Одделението за меѓународна соработка   Состанокот беше организиран од страна на Естонија, која е актуелен Председавач со Советот на Европска Унија.На истиот се дискутираше по следните теми:1.    Преглед на напредокот поврзан со соработката и политиката во рамките на цивилната заштита на ЕУ;2.    Европските капацитетите за одговор при катастрофи (тнр. Voluntary pool), вклучотелно и Европскиот меди...

]]>
`
Национална Симулациска вежба (ТТХ) за прв одговор при РХБН инцидент "Скопје-Прв одговор,2017" news.aspx?newid=263 news.aspx?newid=263 03.10.2017 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување оддржа Национална Симулациска вежба (ТТХ) за прв одговор при РХБН инцидент на 26-27.09.2017 година во бизнис центарот Хипериум во Скопје. Вежбата се оддржа согласно Проектот 44: "Јакнење на способностите на тимовите за прв одговор и на регионалната соработка при одговор во ХБРН настан " (проект е финансиран од ЕУ а имплеметиран од страна ХБРН-Центарот за Извонредност формиран на иницијатива на ЕУ со подршка на UNICRI). Главна цел на Вежбата беше јакнење на ХБРН капацитетите за прв одговор и меѓуинституционална соработка помеѓу различни институции/сектори преку нивните различни експертизи, а кои се надлежни да се вклучат во одговор или реакција. Заменик директорот на Дирекцијата г-дин Екрем Зендели и ком...

]]>
`
Теренска вежба „ИПА ПОПЛАВИ - ВАРАЖДИН 2017“ news.aspx?newid=264 news.aspx?newid=264 16.10.2017 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување, партиципира активно во Програмата за превенција, подготвеност и одговор на поплави за земјите од Западен Балкан и Турција, ИПА ПОПЛАВИ. Целта на оваа Програма е унапредување на човечките и материјалните капацитети на овие држави во справување со поплави и нивна оперативна подготвеност за заедничко дејствивање во меѓународно окружување.Во период од 9 - 13 октомври 2017 година, 2 национални тима од ДЗС, еден за спасување на вода со употреба на пумпи со голем капацитет и еден за спасување на вода со употреба на бариери, со вкупно 20 припадници, учествува на големата теренска вежба „ИПА ПОПЛАВИ - ВАРАЖДИН 2017“, која ќе се одржи во Вараждин, Република Хрватска, а претставува заокружување на целиот...

]]>
`
Измена на правиникот за мерките за заштита од пожар и експлозии news.aspx?newid=265 news.aspx?newid=265 16.10.2017 00:00:00 ` Средба со господин Патрик Енрикез, офицер за билатерална соработка при Канцеларијата за одбранбена соработка на САД во Македонија news.aspx?newid=266 news.aspx?newid=266 17.10.2017 00:00:00   На 16 октомври 2017 година, директорот Аднан Џафероски оствари средба со капетан Патрик Енрикез, офицер за билатерална соработка при Канцеларијата за одбранбена соработка на САД во Македонија, кој беше придружуван од госпоѓа Ана Лазаревска, координатор за Партнерство за мир при Канцеларијата за одбранбена соработка на САД.   Посакувајќи им на гостите срдечно добредојде, господин Џафероски изрази задоволство од сѐвкупната поддршката што САД и ја даваат на Република Македонија. Тој иницираше идеја за воспоставување билатерална соработка помеѓу ДЗС и соодветна партенерска институција во САД, преку потпишување Меморандум за разбрање или билатерален договор, потенцирајќи ги нашите потреби од обуки и опремување. Господин Енрике...

]]>
`
Средба со НВО Link Accros news.aspx?newid=268 news.aspx?newid=268 26.10.2017 00:00:00 На 25 октомври 2017 година, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, господин Аднан Џафероски одржа работна средба со господин Џонатан Мангелс,  директор на американската Невладината Организација „Link Accros“, со седиште во Меклин, Вирџинија, а со претставништво во Скопје.   На состанокот присуствуваа и претставници на Независниот синдикат на пожарникари на Република Македонија, а тема по која се дискутираше беше продолжување на соработката во областа на стручна надградба на припадниците на пожарникарската служба при пружање прва помош во ургентни медицински ситуации. За оваа цел во 2016 година е потпишан Меморандума за разбирање помеѓу Дирекцијата за заштита и спасување и НВО ...

]]>
`
Средба со деканот на Филозофски Факултет news.aspx?newid=271 news.aspx?newid=271 31.10.2017 00:00:00   Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, господин Аднан Џафероски, на 31.10.2017 година, во својот Кабинет се сретна со деканот на Филозофски Факултет од Скопје, проф. д-р Ратко Дуев и со продеканот за настава, проф. д-р Оливер Бакрески.     На состанокот, Деканот достави информација за планирани активности на факултетот, како и покана за тркалезна маса која на 21.11.2017 година ќе се одржи во Скопје, а на која ќе учествуваат високи претставници од Универзитетите во Велика Горица од Хрватска и од Сараево, БиХ, како и други еминентни гости. Тема на тркалезната маса ќе биде јакнење на капацитетите и ресурсите за мигрантската криза.   Во врска со тоа, во јуни се планира отворање на летна шко...

]]>
`
Национална Теренска вежба "Скопје-Прв одговор, 2017" news.aspx?newid=272 news.aspx?newid=272 03.11.2017 00:00:00     Национална Теренска вежба за прв одговор при РХБН инцидент „Скопје-Прв одговор, 2017“ Дирекцијата за заштита и спасување е носител на Проектот 44:„Јакнење на способностите на тимовите за прв одговор и подобрување на меѓуинституционалната соработка при одговор во хемиски, биолошки, радиолошки и нуклеарен (ХБРН) настан“ и согласно планираните активности во работниот пакет 6, на 26-27.10.2017 година ја реализираше Националната Теренска вежба „Скопје-Прв одговор, 2017“.   Вежбата претставуваше континуитет на активностите започнати со Националната Симулациска вежба одржана на 26-27.09.2017 и нивно заокружување со практична вежбовна активност на 27.10.2017. Теренската вежба беше дизајни...

]]>
`
Отстапување на специјални противпожарни возила news.aspx?newid=273 news.aspx?newid=273 09.11.2017 00:00:00 ` Билатерална Спогодба news.aspx?newid=274 news.aspx?newid=274 24.11.2017 00:00:00 Во контекст на Договорот за пријателство, добрососедство и сработка помеѓу Република Македонија и Република Бугарија, потпишан на 1 август 2017 година, во Струмица, на 23 ноември 2017 година, се одржа првата заедничка седница на Владите на овие две земји.   На истата се потпишаа девет договори, меморандуми, платформи, писма за намери и една декларација, кои ставаат акцент на напредокот на добрососедските односи и јакнењето на дијалогот и партнерството помеѓу државите, а од кои бенефит ќе имаат граѓаните на двете земји.Господин Аднан Џафероски, директор на Дирекцијата за заштита и спасување и господин Валентин Радев, министер за внатрешни работи на Република Бугарија, ја потпишаа  билатералната Спогодба за соработка при катастроф...

]]>
`
Четирилатерална средба на шефовите на противпожарните и спасувачките служби news.aspx?newid=275 news.aspx?newid=275 01.12.2017 00:00:00 На 1 декември 2017 година, во Школата за противпожарна заштита во Птолемаида, Република Грција, се одржа четирилатерална средба на шефовите на противпожарните и спасувачките служби на Македонија, Бугарија, Албанија и домаќинот Грција. На средбата присуствуваа:1.    Господин Аднан Џаферсоки, директор на Дирекцијата за заштита и спасување, кој ја предводеше делегацијата на Република Македонија;2.    Господин Алфред Крисули, генерален директор на Противпожарната служба на Република Албанија, со својата делегација;3.    Господин Георги Пармаков, директор на Регионалната Дирекција за противпожарна и цивилна заштита  од Благоевград, Република Бугарија;4.    Генерал полковник Василио...

]]>
`
Субрегионална симулациска вежба "ТТХ-Интернет-Балканика" news.aspx?newid=278 news.aspx?newid=278 07.12.2017 00:00:00   Дирекцијата за заштита и спасување во рамките на работниот пакет 6 од Проектот 44: "Јакнење на способностите на тимовите за прв одговор и подобрување на  меѓурегионалната соработка при одговор во хемиски, биолошки, радиолошки и нуклеарен (ХБРН) инцидент" ја организира и ја реализира Субрегионалната симулациска вежба "ТТХ-Интернет-Балканика". Целите на вежбата беа зајакнување на регионалната интеракција за успешен и брз одговор на хемиски инциденти со прекугранични ефекти преку проверка на постојните процедури за известување при хемиски инциденти, меѓу агенциските и  регионалните комуникации, како и општата координација во барање и испраќање на помош за успешено справување со инцидентот.  Вежбата ...

]]>
`
Oрганизирање на Симулациска вежба на тема: „Противпожарна заштита и евакуација од објектот Хотел Ибис - Скопје“ news.aspx?newid=280 news.aspx?newid=280 22.12.2017 00:00:00   Со цел подобрување на заштитните способности на персоналот во Друштвото за градежништво, трговија и услуги ЕКОР ДООЕЛ - Скопје за подружница Хотел Ибис - Скопје за реакција во инциденти, вонредни, непредвидливи и ситуации во услови на природни непогоди и други несреќи,  менаџментот на друштвото презеде активности за тренинг,обука и уигрување на вработените и реализација  на Симулациска вежба според утврденото Сценарио на менаџментот на друштвото. Вежбата се организираше во објектот на Хотелот Ибис, а во неа учествуваа членовите на Штабот,силите за заштита и спасување, Црвениот крст на Република Македонија и ТППБр.                       &...

]]>
`
Доделени признанијата од Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување news.aspx?newid=281 news.aspx?newid=281 27.12.2017 00:00:00   По повод Реализацијата на годишната програма за работа на Дирекцијата за заштита и спасување во 2017 година доделени се Благодарници и Пофалници на припадниците на силите за заштита и спасување и другите учесници во заштитата и спасувањето за учество во обуките на Центарот за обука и вонредно залагање во извршувањето на работните задачи во службата во областа на заштитата и спасувањето.     БЛАГОДАРНИЦИ 1. ДРУШТВОТО ЗА ДЕЛОВНИ УСЛУГИ И ТРГОВИЈА СИТИ ПЛАЗА ДОО СКОПЈЕ,  2. НВО ЛИНКАКРОС од САД со седиште во Скопје- Обука за  одговор за ургентни медицински ситуации 3. Друштво за производство на електрична и топлинска енергија ТЕ-ТО АД СКОПЈЕ 4. ЗВОНКО ТОМЕСКИ Командант на ТППБР НА ГРАД СКОПЈЕ 5. МИШ...

]]>
`
Меморандумот за соработка news.aspx?newid=282 news.aspx?newid=282 24.01.2018 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување и Институтот за безбедност, одбрана и мир при Филозофскиот факултет на  Унуверзитетот "Св. Кирил и Методиј" од Скопје, го усогласија текстот од Меморандумот за соработка.   На денешната средба на Филозофскиот факултет, директорот на ДЗС, господин Аднан Џафероски и деканот, проф. д-р Ратко Дуев, го потпишаа Меморандумот. Со истиот се реализира соработка преку размена на искуства и знаења, подготовка на заеднички програми за научно- стручно усовршување, заедничко подобрување на законската регулатива, оспособување на кадри, размена на експерти, реализирање на практична настава, взаемна поддршка при организирање конференции, работилници, летни школи и сл.   Во контекст на тоа, договорена ...

]]>
`
Заштитата на културното наследство од пожари и поплави. news.aspx?newid=283 news.aspx?newid=283 28.01.2018 00:00:00   Продолжува унапредувањето на меѓуинституционалната соработка во сферата на заштитата и спасувањето. На денешната средба со господин Гордан Николов, директор на Музејот на Македонија, директорот Џафероски разговараше за заштитата на културното наследство, посебно од аспект на заштита од пожари и поплави. Но, го потенцираа и значењето на превенцијата и, во тој контекст,  изготвувањето на процена на загрозност од природни непогоди и други несреќи и план за заштита и спасување за оваа многу важна институција.     Господин Николов ја опиша незавидната состојба на објектите, локалитетите, музејските поставки и депоата во кои се чуваат уметнички творби од непроценлива вредност, што е резултат на долгогодишна негрижа кон...

]]>
`
Тренинг вежба за спасување на планина „Попова Шапка 2018“ news.aspx?newid=286 news.aspx?newid=286 27.02.2018 00:00:00   Оваа вежба е дел од активностите во Планот за обуки за 2018 година, кој е донесен во септември 2017 година, а темата е спасување на планина и запознавање со основите на техниката на движење во зимски услови, тактиката за потрага и спасување на лица загрозени од лавини, процедурите при употребата на тимовите за брз одговор укажување на прва медицинска помош, згрижување на повредените и санирање на последиците, како и практична демонстрација на опремата со која располагаат тимовите.   Анализирајќи ја работата на Дирекцијата за заштита и спасување од моето доаѓање на оваа функција, и при тоа увидувајќи ги слабостите во системот на цивилна заштита и неусогласеноста и некоординираноста помеѓу релевантните институции при справув...

]]>
`
Честитка по повод 1 март, светскиот Ден на цивилната заштита news.aspx?newid=287 news.aspx?newid=287 01.03.2018 00:00:00

Дирекцијата за заштита и спасување организира низа активности, со кои ќе го одбележи 1 март, светскиот ден на цивилната заштита. Како финална активност е големата теренска вежба за спасување на планина, "Попова Шапка 2018" која ќе се одржи на 4 март 2018 година.   На истата учество ќе земат специјализирани тимови за спасување на планина од Дирекцијата за заштита и спасување, од МВР, АРМ, Црвен крст, Федерација на планинарски спортови на Македонија и други планинарски здруженија. Целта на вежбата е со заеднички сили до исполнување на нашата хумана мисија, а тоа е заштита и спасување на човечките животи и материјалните добра.   Во име на Дирекцијата за заштита и спасување и во свое лично име, ја користам приликата на сите граѓан...

]]>
`
Честитка по повод 1 март, светскиот Ден на цивилната заштита news.aspx?newid=289 news.aspx?newid=289 01.03.2018 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување организира низа активности, со кои ќе го одбележи 1 март, светскиот ден на цивилната заштита. Како финална активност е големата теренска вежба за спасување на планина, "Попова Шапка 2018" која ќе се одржи на 4 март 2018 година.   На истата учество ќе земат специјализирани тимови за спасување на планина од Дирекцијата за заштита и спасување, од МВР, АРМ, Црвен крст, Федерација на планинарски спортови на Македонија и други планинарски здруженија. Целта на вежбата е со заеднички сили до исполнување на нашата хумана мисија, а тоа е заштита и спасување на човечките животи и материјалните добра.   Во име на Дирекцијата за заштита и спасување и во свое лично име, ја користам приликата на сите граѓ...

]]>
`
Транспортирано загрозено лице од с. Буринец news.aspx?newid=290 news.aspx?newid=290 02.03.2018 00:00:00 На ден 28.02.2018 година во Дирекцијата за заштита и спасување - Подрачното одделение – Струга пристигнато е известување дека во с. Буринец, има лице на кое му е потребна помош. Веднаш е контактирано со лицето и добиена е информација дека е во добра здравствена состојба, нема потреба од лекови, но поради снежните наноси не е во можност да обезбеди храна чии залихите му се за два дена. Дирекцијата за заштита и спасување контактираше со Македонија пат – Струга за расчистување на патниот правец Централа Глобочица – с. Селеце – с. Буринец – с. Локов каде е добиено известување дека не располагаат во моментот со машина и не се во можност да интервенираат, но ќе се обидат да обезбедат соодветна машина од друго под...

]]>
`
Управувачки комитет за справување со кризи news.aspx?newid=293 news.aspx?newid=293 07.03.2018 00:00:00 Управувачки комитет за справување со кризи: Сите надлежни институции работат во насока на превенција на појавата на поплави по интензивните врнежи од дожд и топењето на снегот   По интензивните врнежи од дожд и топењето на снегот, кои предизвикаа зголемување на водостоите нa неколку реки во Република Македонија, Управувачкиот комитет за координација и управување во системот за управување со кризи, на 05.03.2018год. ја одржа својата 6-та седница. Со седницата претседаваше раководителот на комитетот, Оливер Спасовски, заменик на претседателот на Владата и министер за внатрешни работи. На неа присуствуваа и министерот за здравство, д-р Венко Филипче, министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, како и заменич...

]]>
`
Нови Барања за Овластувања, Пријава за полагање како и Решенија за надоместоци за истите news.aspx?newid=294 news.aspx?newid=294 22.03.2018 00:00:00   Дирекцијата за заштита и спасување ги известува сите правни лица кои се заинтересирани за добивање на „Овластување за одржување и сервисирање на стабилни инсталации за откривање, јавување и гаснење на пожари и откривање на експлозивни смеси" и „Овластување за одржување, сервисирање и испитување на противпожарните апарати" како и сите физички лица кои се заинтересирани за полагање на стручниот испит на работниците кои ќе вршат сервисен преглед и контролно испитување на апаратите за гаснење на пожари, дека се изработени нови Барања за Овластувања, Пријава за полагање како и Решенија за надоместоци за истите.   Барањата за Овластувања, Пријавата за полагање како и Решенијата за надоместоци можете да ги превземете од...

]]>
`
Уништување на НУС - неексплодирани убојни средства на полигонот Криволак news.aspx?newid=295 news.aspx?newid=295 17.04.2018 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување ќе изврши уништување на НУС - неексплодирани убојни средства пронајдени на територијата на повеќе општини во Република Македонија. Носител на акцијата за уништувањето е Дирекцијата за заштита и спасување во соработка со Армијата на Република Македонија и со Министерството за внатрешни работи. Уништувањето ќе се одвива на Армискиот полигон Криволак на 18 и 19.04.2018 година. За спроведување на целата активност е формирана Комисија за следење на уништувањето која изработи План за спроведување на уништувањето со придружна документација за да може соодветно и безбедно да се изврши уништувањето.        Уништените парчиња се пронајдени на територијата на Градот Скопје...

]]>
`
Вежба за справување со пожар на отворен простор news.aspx?newid=296 news.aspx?newid=296 13.04.2018 00:00:00   На 13.04.2018 година, на местото викано "Рудине," над с. Пуста Брезница, Дирекцијата за заштита и спасување одржа вежба за справување со пожар на отворен простор. На вежбата учествуваа 2 тима за спасување од пожар, 2 авиони Air Tractor fire boss и едно безпилотно летало (дрон). Инаку регионот каде се одржа вежбата беше зафатен од пожар на отворен простор и претрпе големи штети во минатото. Сценариото на вежбата беше да на две локации над селото интервенираат тимовите за спасување од пожар. На едната локација тимот успешно ја заврши операцијата на гасење, додека на втората локација поради големината на пожарот беше побарана асистенција од авионите за гасење на пожар на отворен простор на Дирекцијата за заштита и спасување, кои успеш...

]]>
`
Учество на теренска вежба во Албанија news.aspx?newid=297 news.aspx?newid=297 20.04.2018 00:00:00 Дирекцијата за заштита и спасување е носител на Проектот 44, насловен: "Зајакнување на способностите за прв одговор при хемиски, биолошки, радиолошки и нуклеарен (во натамошниот текст ХБРН) инцидент и регионалната соработка во земјите на Југоисточна Европа, Јужен Кавказ и Молдавија и Украина". Ова е проект на Европската Унија-Иницијативата на хемиско, биолошки, радиолошки и нуклеарни центри за извонредност за ублажување на ризик (European Union Chemical Biological Radiological and Nuclear Risk Mitigation Centres of Excellence Initiative (EU CBRN CoE)) како одговор на потребата за зајакнување на институционалниот капацитет на земјите надвор од Европската унија за ублажување на ризиците од ХБРН. Завршна активност на овој проект беше "Суб-ре...

]]>
`
Акција "Македонија без отпад" news.aspx?newid=299 news.aspx?newid=299 26.04.2018 00:00:00   На ден 22.04.2018 година по повод денот на планетата Земја се одржа Акцијата "Македонија без отпад" со чистење на езерото Козјак. Организатор беше Министерството за животна средина и просторно планирање а учество земаа Дирекцијата за заштита и спасување на РМ со два чамци со екипаж и четири моторни возила со вкупно 16 членови, Министерството за одбрана, Центарот за управување со кризи, општината Македонски Брод со комуналното претпријатие, ЈП „Јасен“, Агенцијата за млади и спорт, ЕЛЕМ, Асоцијацијата на колективни постапувачи со отпад (кои го обезбедија приборот за чистење и освежувањето за учесниците), Црвен Крст од Македонија, бројни здруженија на граѓани, како и кајакарите од клубот „Кајак Револ...

]]>
`
Курс по безбедност - 2 news.aspx?newid=300 news.aspx?newid=300 02.05.2018 00:00:00

Дирекцијата за заштита и спасување во период од 23 – 27.04.2018г. беше организатор на курсот за безбедност под покровителство на механизмот на цивилната заштита на Европската унија.     Курсот по безбедност се одржа во Струга во хотелот Солферино (Црвен Крст на РМ), и на овој курс преставниците од 14 држави имаа можност да научат како да менаџираат и изнаоѓаат решенија поврзани од аспект на безбедноста на меѓународни мисии кои се под заштита на Механизмот на цивилната заштита на Европската Унија.     Конзорциумот составен од Данската агенција за справување со вондредни ситуации, Шведската агенција за вондредни ситуации и Естонската цивилна заштита кој и дадоа шанса на Дирекцијата за заштита и с...

]]>
`
Курс по безбедност news.aspx?newid=301 news.aspx?newid=301 02.05.2018 00:00:00   Дирекцијата за заштита и спасување во период од 23 – 27.04.2018г. беше организатор на курсот за безбедност под покровителство на механизмот на цивилната заштита на Европската унија.     Курсот по безбедност се одржа во Струга во хотелот Солферино (Црвен Крст на РМ), и на овој курс преставниците од 14 држави имаа можност да научат како да менаџираат и изнаоѓаат решенија поврзани од аспект на безбедноста на меѓународни мисии кои се под заштита на Механизмот на цивилната заштита на Европската Унија.     Конзорциумот составен од Данската агенција за справување со вондредни ситуации, Шведската агенција за вондредни ситуации и Естонската цивилна заштита кој и дадоа шанса на Дирекцијата за заш...

]]>
`
Џафероски: Да и го вратиме местото на Дирекцијата во безбедносниот систем на државата! news.aspx?newid=302 news.aspx?newid=302 14.05.2018 00:00:00       „Денеска, за прв пат, конституиравме Републички штаб за заштита и спасување, значајно тело во работата на Дирекцијата за заштита и спасување, кое што требало да биде формирано досега и да ги извршува одговорните обврски и задачи“, истакна Аднан Џафероски, директор на Дирекцијата за заштита и спасување на денешното одбележување на 13 години постоење и работа на овој државен орган со клучна улога во безбедносниот систем на државата.   Дирекција за заштита и спасување,свечено одбележување, мај 2018   Во своето излагање Џафероски посочи на финансиските проблеми и затекнатите долгови од 70 милиони денари, плус дополнителни 40 милиони денари, обврски по основ на судски, адвокатски, трошоци за ...

]]>
`