Weekly News

Крводарителска акција

Денес, понеделник (12.11.2018) вработените во Дирекција за заштита и спасување ја покажаа својата хумана страна, преку крводарителската акција што се спроведе во соработка со Општинската организација на Црвен крст-Кисела Вода и Институтот за трансфузиона медицина.
Акцијата се одржа од 10-1...

12/11/2018

Почнаа активностите на теренската вежба „Есенска бура“

Дирекцијата за заштита и спасување како учесник во вежбата "Есенска бура"-Криволак 2018, постави камп за внатрешно расселени лица

12/11/2018

Показна вежба во ОУ" Благој Кирков" - Велес

По повод 74 години од ослободување на Градот Велес, по иницијатива на Дирекцијата за заштита и спасување, општината Велес со ТППЕ  организираше показна вежба во ОУ" Благој Кирков" на тема: Евакуација при елементарни непогоди.Во склоп на вежбата беше презентирана и опремата која во...

08/11/2018

ДИРЕКТОРОТ НА ДИРЕКЦИЈА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ УЧЕСНИК НА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ВО САРАЕВО

 

Денес, 8 ноември 2018 година, на Универзитетот за Криминалистика, криминологија и
сигурносни студии во Сараево се одржа Округла маса на тема: Управување со ризиците во
урбаните средини. На состанокот покрај научната и експертската фела од повеќе
високооб...

08/11/2018

Отстранети 6 (шест) парчиња неексплодирани убојни средства

На 7.11.2018 година (среда) во 11:15 часот, на локалниот пат Битола, с.Дихово, при изведба на градежни работи откриени се 6 (шест) парчиња неексплодирани убојни средства, при што веднаш е пријавено во СВР Битола од каде што е известена и Дирекцијата за заштита и спасување -ПОЗС Битола. Пиротехнич...

07/11/2018

37.регионален состанок на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи за земјите од Југоисточна Европа DPPI SEE

На првиот ден од одржувањето на 37. Регионален состанок на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи за земјите од ЈИЕ, се разговараше на следните теми: Информирање за статусот со потпишувањето на Договорот помеѓу државата домаќин Босна и Херцеговина и земјите членки на ДППИ ЈИЕ, с...

06/11/2018

Tеренска вежба „Есенска бура“

Дирекцијата за заштита и спасување на 12 и 13 ноември 2018 година, во Криволак ќе земе активно учество во теренската вежба „Есенска бура“ во организација на Армијата на РМ. За потребите на вежбата Дирeкцијата ќе изработи шаторска населба за згрижување на внатрешно раселени лица и евак...

05/11/2018

Отстранета неексплодирана артилериска граната

На 03.11.2018 година (среда) во 13.10 часот, во атарот на село Брод, општина Новаци, пиротехничарот Георги Стефанов подигна неексплодирана артилериска граната 155 мм, од Прва светска војна. Гранатата е пронајдена во приватна нива,и е откриена при изведба на земјоделски работи, при што веднаш е пр...

03/11/2018

Оглас за вработување во Дирекцијата за заштита и спасување

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст),  и Правилникот за систематизација на работните места на Дирекцијата за заштита и спасување бр.01-19...

02/11/2018

О Г Л А С ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА 13 (тринаесет) ЛИЦА НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Дирекција за заштита и спасување на Република Македонија, врз основа на членовите 22, 23, 24, 25, 26, и 27 од  Законот за работни односи („Службен весник на РМ,“ бр. 167/15-пречис­тен текст), а во врска со член 23 став 1 алинеја 2 од Законот за вработените во јавниот сектор (...

01/11/2018

Работилница на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Европската канцеларија за поддршка на азил ЕАСО

На 18 и 19 октомври во х.Арка, Скопје, претставник од Дирекцијата за заштита и спасување учествуваше на третата работилница на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Европската канцеларија за поддршка на азил ЕАСО, за Изготвување на План за вонредни (непредвидени)  ситуации.
На Работилницата им...

31/10/2018

Дирекцијата за заштита и спасување набави нова опрема

Согласно, Планот за опремување, денес 31.10.18 година Дирекцијата за заштита и спасување набави нова опрема.Станува збор за:
-сет за подигнување на товар за потребите на тимот за спасување од рушевини (4 комплети)
-специјален противпожарен хидрауличен алат за спасување од сообраќајн...

31/10/2018

Дирекцијата за заштита и спасување дислоцираше неексплодирани убојни средства од Првата Светска војна

По дојава од ПОЗС Прилеп од стовариште за отпад со старо железо кое се наоѓа во околината на Прилеп, на патот за Крушево, од страна на пиротехничарот Георги Стефанов од ПОЗС Битола беа  подигнати следните неексплодирани убојни средства: 9 артилериски гранати 74 мм, 3 артилериски гранати 105м...

31/10/2018

Финална средба на Дирекцијата за заштита и спасување и Peer Review скрининг тимот

Дирекцијата за заштита и спасување заедно со Peer review скрининг тимот од ЕУ, денес ја одржаа завршната средба.Изразувајќи го своето задоволство од посетата директорот на Дирекцијата за заштита и спасување,г-н Аднан Џафероски, потенцираше дека сигурноста и безбедноста на луѓето е најважна,и им с...

24/10/2018

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување се сретна со амбасадорката на Велика Британија

Првиот човек на дирекцијата за заштита и спасување, г-н Аднан Џафероски, на денешната средба со нејзината екселенција, амбасадорката на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, Рејчел Галовеј и невладината организација од Велика Британија-Операција Флоријан, разговараше за досега...

24/10/2018

Започна и претпоследениот ден од Peer Review во ДЗС

Претпоследениот ден од Peer Review скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување започна со состанок на ЕУ тимот и Секторот за оператива и логистика при ДЗС.На состанокот беа присутни одделението за организациски мобилизациски работи,одделението за планирање,организирање и спроведување на опер...

23/10/2018

Шести работен ден од Peer Review

Шестиот активен работен ден од Peer Review скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување опфати состаноци со Министерството за внатрешни работи, Министерството за одбрана, АРМ, Министерството за информатичка технологија и администрација, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанст...

22/10/2018

Peer review Шести ден втор дел

Peer review скрининг тимот во ДЗС во својот шести работен ден беше на состанок и во Противпожарната Бригада во Скопје, каде се сретна со претставници од Противпожарните единици и се запозна со нивната досегашна работа и активност

22/10/2018

Петти активен работен ден на Peer Review скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување

Петтиот активен работен ден на Peer Review скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување продолжува со состанок во Центарот за Обука и преставници на приватни компании (Окта,Макпетрол,Систина), како и состанок со инспекторите во Секторот за Генерален Инспектор

20/10/2018

Четвртиот активен работен ден од Peer Review скринингот започна со средба во Центарот за управување со кризи

Четвртиот активен работен ден од Peer Review скринингот започна со средба во Центарот за управување со кризи на која имаше запознавање со надлежностите и одговорностите на Центарот,запознавање со мисијата на Peer review во Македонија и посета на Регионалниот центар на ЦУКС

19/10/2018

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации