Weekly News

Logo

Специјализирана обука со ТАКТИЧКО - ПОКАЗНА ВЕЖБА, на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје РЕ Гостивар

На 19 септември 2018 година од страна на Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување беше организирана Специјализирана обука со ТАКТИЧКО - ПОКАЗНА ВЕЖБА, на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје РЕ Гостивар, за евакуација на вработените и посетителите во случај на некотролира...

21/09/2018

Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност

Дирекцијата за заштита и спасување, во насока на унапредување на меѓуинституционалната соработка, на 20.09.2018 година, потпиша Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност при Униврзитетот "Св Климент Охридски"- Битола, со седиште во Идризово. Меморандумот го потпишаа господин А...

20/09/2018

Потпишан Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност при Униврзитетот "Св Климент Охридски"- Битола

Дирекцијата за заштита и спасување, во насока на унапредување на меѓуинституционалната соработка, денес, 20.09.2018 година, потпиша Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност при Униврзитетот "Св Климент Охридски"- Битола, со седиште во Идризово. Меморандумот го потпишаа господ...

20/09/2018

World Vision BIH и Министерството за сигурност на БИХ одржаа прва регионална конференција- “Сигурни училишта за сигурно детство”

Од 29-31 август 2018 во Сараево во соработка со World Vision BIH и Министерството за сигурност на БИХ се одржа првата регионална конференција- “Сигурни училишта за сигурно детство”, посветена на воспоставување и зајакнување на училишното опкружување во однос на ризиците од природни и...

19/09/2018

Средба за унапредување на соработката меѓу Музејот на Македонија и ДЗС

Денес, директорот на Дирекција за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски и директорот на НУ Музеј на Македонија –Скопје, г-н Гордан Николов остварија средба на која се дискутираше за унапредување на соработката меѓу Музејот на Македонија и ДЗС во правец на изработување на проценка и елабор...

19/09/2018

Напредна обука за користење на веб базирана алатка NICS-(Next Generation Incident Command System- Следна генерација на системот за управување и командување)

Од 12-14 септември 2018 година во х.Београд, Струга се одржа напредна обука за користење на веб базирана алатка NICS-(Next Generation Incident Command System- Следна генерација на системот за управување и командување), прилагодена на СМЕР вежбата 2018 што се случува од 17-21.9.18 во Дом на АРМ &n...

15/09/2018

Касарна Чојлија Петровец курс за спасување повредени 10-14 September Tactical Casualty Care Course (TCCC)

 

     Во рамките на програмата 333 а под покровителство на Америчката амбасада успешно е завршен 5 дневен курс специфично дизајниран за просторот на касарната Чојлија Петровец со цел да ги подобри знаењата од основните техники за спасување на повредени лица под...

14/09/2018

Продлабочена и проширена меѓусебната соработка помеѓу Дирекцијата за заштита и спасување и Аероклубот Скопје Доо

Денес, 13.9.18 година, Дирекцијата за заштита и спасување преставувана од директорот Аднан Џафероски и Аероклубот Скопје ДОО преставуван од управителот Дејан Саздовски, ја продлабочија и проширија меѓусебната соработка преку Меморандум за соработка со цел: -воспоставување меѓусебна координација и...

13/09/2018

Работна средба со нејзината Екселенција, госпоѓа Лепа Бабиќ, амбасадор на БиХ во Македонија.

На 12 септември 2018 година, Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Г-дин Аднан Џафероски оствари работна средба со Нејзината Екселенција, госпоѓа Лепа Бабиќ, амбасадор на БиХ во Македонија. На средбата се разменија мислења за состојбата со цивилната заштита во двете земји, како и за вз...

12/09/2018

Одржан работен состанок во Дирекцијата за заштита и спасување со ТППЕ

На ден 11 септември 2018 година, во Касарната Гоце Делчев во Скопје, по покана на Директорот Аднан Џафероски е одржан работен состанок на кој присуствуваа командирите на територијалните противпожарни единици во Република Македонија со основна цел согледување на состојбата и размена на мислења со...

11/09/2018

Учество на Дирекцијата за заштита и спасување на меѓународната вежба Balex Delta 2018 Карлскрона Шведска 27-29.08.2018 год

Во рамките на Хелсиншката конвенција HELCOM и ЕУ програмата за набљудувачи од земјите кориснички на IPA II фондот, ни беше овозможено учество на вежбата која опфати повеќе различни елементи како одговор на брегот на истурање на нафта и хемикалии во Балтичкото море.

Активностите беа успе...

04/09/2018

Тренажно летање на авио-одделението за специјализирана намена

Моменти од денешното тренажно летање на авио-одделението за специјализирана намена при Дирекцијата за заштита и спасување, со задача, формациско летање и работа на Мантовско езеро.

31/08/2018

Продолжуваат активностите од меѓународен карактер на Дирекцијата за заштита и спасување

Дирекцијата за заштита и спасување континуирано и засилено продолжува со своите меѓународни активности со што наредниот период ќе присуствува на две меѓународни вежби кои ќе придонесат за развој и напредок на работата во Дирекцијата. -од 25-28 Септември 2018 во областа Лвив, Украина, ДЗС учествув...

24/08/2018

Продолжува поддршката на САД во градење на капацитетите на Дирекцијата за заштита и спасување

Претставниците од Канцеларијата за одбранбена соработка на САД во Македонија, Patrik Enriquez, Ана Лазаревска и Игор Кралев, ја посетија Дирекцијата за заштита и спасување. Разговаравме за реализација на тековните и планираните актувности, во рамките на програмата на CMEP - (цивилно-воено планира...

23/08/2018

Дополнителна обука на просторните сили за заштита и спасување на ОКТА АД Скопје

На ден 21 и 22.08.2018 година се одржа дополнителна обука на просторните сили за заштита и спасување на ОКТА АД Скопје, со која се опфатени 45 вработени од компанијата.

Планот за подготовки за спроведување на дополнителна обука опфати мерки, постапки и активности на Одделението за обука...

22/08/2018

Билатерална средба со делегација од државата Израел

Во контекст на развојот на меѓународната, а посебно на билатералната соработка, денес реализиравме работна средба со делегација на државата Израел, предводена од Амбасадорот на Израел, Н.Е. господин Дан Орјан. Во негова придружба беа господин Хаим Бекер, претставник на компанијата ЕЛТЕЛ од Израел...

22/08/2018

Потпишан Меморандум за соработка во областа за прва психолошка помош

Денес, Дирекцијата за заштита и спасување предводена од директорот Аднан Џафероски и Комората на психолози на РМ претставувана од претседателот Мирјана Јовановска -Стојановска, потпишавме Меморандум за соработка во областа за прва психолошка помош. Целта на овој меморандум е унапредување и заедни...

13/08/2018

Работен состанок за зајакнување на соработката помеѓу ДЗС и Армијата на САД

Денес, претставници на Дирекцијата за заштита и спасување, преставници на Армијата на Соединетите Американски Држави (одговорни за имплементација на програмата за хумано деминирање и безбедност) и претставник на Американската амбасада во Република Македонија, остварија средба во знак на зајакнува...

13/08/2018

Спасен давеник во Охридското езеро од страна на тимот за спасување на води на Дирекцијата за заштита и спасување

Во рамки на редовните активности за заштита и спасување, како и тренинзи кои редовно ги изведува Дирекцијата за заштита и спасување, денес во водите на Охридското езеро, тимот на ДЗС, околу 16 30 часот, на плажата К`ј Дивоно, забележа давеник и во истиот момент пристапи кон негово спасување. Спор...

08/08/2018

Бригадирска средба во Катланово по повод свеченото одбележување на акцијашките јубилеи

“Градењето одржливо општество го отсликува тоа кон кое треба да се стремиме. Скопје, епицентарот на сите збиднувања, заслужува да биде град со кој ќе се гордееме. Не смееме да го уништуваме светскиот синоним на солидарноста”-порача вчера Директорот на Дирекцијата за заштита и спасувањ...

29/07/2018

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации