Weekly News

Logo

СВЕТОТ ГО ОДБЕЛЕЖУВА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПЛАНИНАТА


Секоја година 11 декември се слави како Светски ден на планината, ден кој за Македонија како планинска земја е исклучително важен.
Планините покриваат околу 22 проценти од површината на земјата и 13 проценти од светската популација живее во овие предели. Дури 90 проценти од луѓето...

11/12/2018

Кампања за заштита од сите несреќи во основните и средните училишта

Паралелно со Кампањата за намалување на заканите од поплави, Дирекцијата за заштита и спасување континуирано води кампања за заштита од сите несреќи работејќи со најранливата категорија-децата во основните и средните училишта, преку спроведување едукација, информирање и подигнување на свеста за з...

11/12/2018

Kампања за „Намалување на заканите од поплави“

Дирекцијата за заштита и спасување од 1 Декември започна Kампања за „Намалување на заканите од поплави“  која ќе трае до месец Април  следната година. Истата е потпомогната од Град Скопје, скопските општини и општините низ цела Македонија.
Целта на оваа кампања е да ј...

11/12/2018

Работна средба со Н.Е. г-дин Мирослав Томан, амбасадор на Чешката Република во Македонија

На 10.12.2018 година, г-дин Аднан Џафероски оствари работна средба со Н.Е. г-дин Мирослав Томан, амбасадор на Чешката Република во Македонија.
На средбата се разговараше за можностите двете пријателски земји да отпочнат меѓусебна соработка во сферата на цивилната заштита, преку размена на...

10/12/2018

Меѓународен ден на човековите права

Денеска на глобално ниво се одбележува Меѓународниот ден на човековите права. На 10 декември 1948 година во Париз од страна на Генералното собрание на ОН е усвоена Универзалната декларација за човекови права.

Секој има право на живот, слобода и сигурност на личноста и сите луѓе се исти...

10/12/2018

Денес се чествува Свети Климент Охридски Чудотворец

Денес е 8 декември,денот кога се празнува Свети Климент Охридски.Тој се родил околу 840 година. Некои историчари сметаат дека се родил во Солун, а тоа го поврзуваат со фактот дека уште како млад бил повикан од Светите браќа Кирил и Методија во нивната мисија.
Подоцна, тој учествувал и во п...

08/12/2018

Отстранета Артилериска неексплодирана граната со калибар 75мм од Првата светска војна

На 8.12.2018 година (сабота), во 16:15 минути, пиротехничар од Подрачното одделение во Битола при Дирекцијата за заштита и спасување од приватна нива во с.Карамани, подигна Артилериска неексплодирана граната со калибар 75мм од Првата светска војна. Истата е пренесена на безбедна локација во Битол...

08/12/2018

Одлука за унапредување на административни службеници

Одлуката за унапредување на административни службеници можета да ја преземете тука

07/12/2018

Средба со вториот секретар во Амбасадата на Руската Федерација во РМ

На 5.12.2018 година, во Дирекцијата за заштита и спасување се одржа средба помеѓу директорот, г-дин Аднан Џафероски и вториот секретар во Амбасадата на Руската Федерација во РМ, г-дин Виктор Диакив. Се разговараше за досегашната, но и за можностите за унапредување на идната соработка во сферата н...

05/12/2018

Одбележување на 5 декември-Светски ден на волонтерството

 

Меѓународниот ден на волонтерите 5 декември се одбележува во целиот свет и оддава признание на солидарноста на волонтерите кои одговараат на повиците во кризни ситуации, секојдневно помагаат во спасување на животи и даваат поддршка на оние кои сакаат својот живот и понатаму да го...

05/12/2018

Одлуки за избор на пилоти

Одлука за избор на кандидат по основ на вработување на неопределно време.

За да го погледнете огласот преземете го ТУКА

05/12/2018

Средба со господин Станислас Мрозек, прв советник на Амбасадорот на Франција во РМ

Денес, 4.12.2018 година, во Дирекцијата за заштита и спасување, директорот Џафероски оствари средба со господин Станислас Мрозек, прв советник на Амбасадорот на Франција во РМ, и со господин Стефан Роперс, аташе за внатрешна безбедност во Француската Амбасада. На состанокот се разговараше за стру...

04/12/2018

3 декември Меѓународен ден на лицата со посебни потреби

Уште од 1992 година Генералното Собрание на Обединетите Нации го прогласи 3 декември како  Меѓународен ден на лицата со посебни потреби. Оттогаш секоја година се објавува тема која го одбележува овој ден. Оваа 2018 година таа тема гласи: „Оспособување на лицата со хендикеп и обезбедува...

03/12/2018

Денеска на 1-ви Декември во светот се одбележува Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА.

Секоја година на 1 декември,како во сите земји во светот, така и во Македонија, со сè поголеми  информативни кампањи за превентива и заштита се одбележува Светскиот ден за борба против ХИВ/Сида.
И покрај повеќе од триесетгодишната борба против оваа болест сидата и понатаму оста...

01/12/2018

Посета на тим од ITF (Enhancing Human Security) од Словенија

Во посета на Дирекцијата за заштита и спасување претстојуваше тим од организацијата ITF (Enhancing Human Security) од Словенија. Таа е воспоставена 1998 година од страна на Владата на Словенија, со иницијална цел да и се помогне на БиХ во имплементацијата на мировниот договор и во пост-конфликтна...

29/11/2018

Од Охридското езеро е извадена артилериска граната од 75mm

Утрово околу 06:30 часот, од водите на Охридското езеро е извадена артилериска граната 75mm од Првата Светска војна, со превземени безбедносни мерки.

Ангажиран беше нуркачот и пиротехнолог Милутин Секулоски тим лидер на тимот за заштита и спасување под вода од Дирекцијата за заштита и с...

29/11/2018

Меѓународен ден за елиминација на насилството врз жените

Осветлување на Владата на РМ во портокалова боја, дебати и работилници низ цела Македонија, се дел од активностите по повод 25 Ноември, Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените и кампањата „16 дена активизам”.

„Слушни ме и мене“’ е годинаш...

25/11/2018

Интерен оглас за унапредување на административни службеници

Врз основа на член 30 став 3 и став 5, член 48 и член 49 од Законот за административни службеници („Службен весник на Република Македонија“ бр.27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18) и Правилник за формата и содржината на интерниот оглас, начинот на поднесување на пријават...

23/11/2018

Работна средба во Дирекцијата за заштита и спасување

Денес, 23.11.2018 година (петок),  директорот  на Дирекцијата за заштита и спасување Аднан Џафероски имаше работна средба со проф.д-р Оливер Бакрески од Филозофскиот факултет, раководител на Институтот за безбедност, одбрана и мир, проф. Д-р Адмир Хаџипуниќ, проф.д-р Јасмин Ахиќ  и...

23/11/2018

Високи гости на вежбата Есенска бура-18 во Криволак

Денес 22.11.2018год, на Армискиот полигон Криволак,  Дирекцијата за заштита и спасување зема активно учество во заедничката вежба “Есенска бура-18”, преку згрижување на внатрешно расселени лица и подигнување на шаторска населба, покажувајќи го својот потенцијал за ефективно справ...

22/11/2018

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации