Weekly News

28/09/2018

41.состанок на директори за цивилна заштита


На 27 и 28 септември 2018 година, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски, присуствуваше на 41.состанок на директори за цивилна заштита на ЕУ, на Европската Економска Зона и на државите кандидати во Виена, Австрија.
Овој состанок секогаш претставува извонредна можност за размена на искуства со колегите од ЕУ и регионот.
Теми по кои се дискутираше беа:
- преглед на преговорите во врска со ревизијата на законската регулатива на ЕУ Механизмот за цивилна заштита;
- вклучување на фазата опоравување од катастрофи во рамките на Механизмот, во контекст на создавање отпорно и оддржливо општество;
- пренасочување на поддршката на Европската Комисија кон превенцијата и подготвеноста за справување со катастрофи и проширување на перспективата во сфаќањето на превенцијата и подготвеноста;
-иднината на програмата за обуки во рамките на Механизмот, со акцент кон изготвување Национални проценки и стратегии за обука и размена на експерти во тој контекст;
-Комисијата го презентираше Заедничкот документ за зголемување на отпорноста и зајакнување на капацитетите за заштита од хибридни закани, со можност за придонес на ЕУ Механизмот во оваа сфера;
На маргините на состанокот, г-дин Џафероски оствари билатерални средби со г-дин Јоханес Лухнер од Европската Комисија, со г-дин Петер Голдгрубер, генерален секретар во Австриското Министерство за внатрешни работи и со својот словенечки колега,  г-ин Дарко Бут.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации