Logo

19/09/2018

Средба за унапредување на соработката меѓу Музејот на Македонија и ДЗС


Денес, директорот на Дирекција за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски и директорот на НУ Музеј на Македонија –Скопје, г-н Гордан Николов остварија средба на која се дискутираше за унапредување на соработката меѓу Музејот на Македонија и ДЗС во правец на изработување на проценка и елаборати за заштита и спасување од елементарни непогоди и други несреќи. Основа за средбата беше пожарот кој избувна неодмана во Националниот музеј во Бразил, кој поседуваше повеќе од 20 милиони вредни предмети. Во интерес на исклучителното наследство кое го поседува Музејот на Македонија-Скопје, ДЗС ќе направи напори во блиска иднина договорените планови да станат реалност и да ја заштити институцијата која ги поседува највредните колекции во државата, а по вредност е дури втора во Југоисточна Европа.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации