Logo

18/03/2021

Дирекцијата за заштита и спасување продолжува со отстранување и уништување на НУС


На ден 18.03.2021 од страна  на пиротекничари на Дирекцијата за заштита и спасување се извршени интервенции во с.Удово-Валандово, каде што се пронајдени 2 (две) артилериски зрна 75мм  и 1 (едно) 105мм, по пријава од Страбаг.

Исто така, по пријава од гранична полиција Дојран на раскрсницата  према с.Николич на регионалниот пат Валандово -Дојран е пронајдено 1 (едно)  артилериско зрно 105мм,

Од Граничната полиција Гевгелија во реонот на с.Богородица на 6 локации се пронајдени 7 (седум) артилериски зрна 75мм и 1 (едно) 105мм, додека на железничката станица е пронајдено 1 (едно) артилериско зрно 75 мм.

На 15 и 18 март 2021 г.  во с.Горно Баница - Гостивар се пронајдени 2 (две) артилериски зрна 82 мм и во с.Издеглавје -Дебарца 1 (едно) артилериско зрно 105 мм.

Сите пронајдени неексплодирани убојни средства се транспортирани и истоварени во специалните магацини на ДЗС.

По пријава од лице од с.Моин на оддалеченост од 5 км од селото во планината на позиција, линија на одбрана со ровови сообраќајници и бункери од Првата Светска Војна, во подземно складиште се лоцирани од 40 до 50 артилериски зрна 155мм и истите тежат до 55 кг. Поради немање пристапен пат за транспортно возило ќе бидат уништени на лице место.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации