Logo

04/12/2018

Средба со господин Станислас Мрозек, прв советник на Амбасадорот на Франција во РМ


Денес, 4.12.2018 година, во Дирекцијата за заштита и спасување, директорот Џафероски оствари средба со господин Станислас Мрозек, прв советник на Амбасадорот на Франција во РМ, и со господин Стефан Роперс, аташе за внатрешна безбедност во Француската Амбасада. На состанокот се разговараше за структурата на цивилната заштита во двете земји и за можностите за унапредувње на билатералната соработка. Во контекст на тоа, веќе се планира обука на тема "Идентификување на потеклото на пожар: несреќен случај или кривично дело" што во соработка помеѓу Дирекцијата за заштита и спасување и Амбасадата на Република Франција, ќе се одржи кон крај на јануари и почеток на февруари 2019 година во Скопје. Обуката ќе ја спроведуваат инструктори од Службата за заштита од пожари од Вал д'Оаз од Франција.
Гостите се заблагодарија за содржајната и конструктивна средба и изразија подготвеност за поддршка во спроведувањето на реформите на системот за заштита и спасување.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување Со работа започна 16.05 2005 година Дирекцијата е самостоен орган на државната управа Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации