Weekly News

01/12/2018

Денеска на 1-ви Декември во светот се одбележува Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА.


Секоја година на 1 декември,како во сите земји во светот, така и во Македонија, со сè поголеми  информативни кампањи за превентива и заштита се одбележува Светскиот ден за борба против ХИВ/Сида.
И покрај повеќе од триесетгодишната борба против оваа болест сидата и понатаму останува закана за човештвото.
Во Македонија годинава се регистрирани 41 лице инфицирани со ХИВ и тоа сите се од машки пол.
Иако, на антиретровирусна терапија на Инфективна се 217 лица со ХИВ, сепак годинава тројца пациенти ја изгубиле битката за живот.
За 31 година од првиот случај досега во Македонија се регистрирани  400 инфицирани со ХИВ вирусот, од нив 99 лица починале од СИДА.
Годинава Владата ги презеде финансиските обврски од Глобалниот фонд, кој со години наназад ги финансираше превентивните ХИВ програми.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации