Weekly News

29/11/2018

Посета на тим од ITF (Enhancing Human Security) од Словенија


Во посета на Дирекцијата за заштита и спасување претстојуваше тим од организацијата ITF (Enhancing Human Security) од Словенија. Таа е воспоставена 1998 година од страна на Владата на Словенија, со иницијална цел да и се помогне на БиХ во имплементацијата на мировниот договор и во пост-конфликтната рехабилитација. Потоа активностите на ITF, пред се намалување на закани од мини, НУС и други експлозивни направи и оружје, се проширија на целиот регион.
Тимот кој дојде во РМ, во состав Грегор Санчанин, шеф на Канцеларијата на ITF во БиХ и Бранислав Јовановиќ, советник за технички прашања, ја разгледаа можноста за отпочнување соработка и развивање проект со ДЗС и Министерство за одбрана.
Гостите посетија и повеќе локации во Гевгелиско-Дојранскиот регион, каде што поминува дел од Солунскиот фронт и каде што има многу  НУС и други експлозивни направи, останати од Првата Светска Војна. Проектот би се одвивал во повеќе фази и би  опфатил асистенција во чистење на НУС, обука, опрема и други активности, согласно приоритетите кои треба да ги дефинира Дирекцијата.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации