Weekly News

20/11/2018

Вежба за пребарување и спасување при авионска несреќа


Денес, вторник (20.11.2018) на брегот на езерото Загорка, во општина Стара Загора, Бугарија, се реализираше практичнот дел од вежбата за пребарување и спасување при авионска несреќа и отстранување на последиците од истата.

На вежбата беа обработени следните настани: гасење пожар на дел од паднат авион, неутралузирање на истеченото гориво и ладење на трупот заради превенција од настанување нов пожар; барање, спасување и евакуација на преживеани во авионот и тријажа; спречување на истекување гориво во езерото, барање и спасување на тешко пристапен терен, со употреба на кучиња, изведување нуркачки активности заради обезбедување доказен материјал и утврдување на причините за несреќата.
Целта на вежбата е редовна проверка на системот за заштита и спасување, координација меѓу институциите, увежбување на националниот и  општинските планови и процедури, проверка на состојбата на  ресурсите, комуникацијата, но најважно од се, утврдување на слабостите и предлагање решенија за надминување на истите, што е направено на сеопфатната анализа, што се одржа веднаш по завршување на вежбата.

Учесници на овој настан беа претставници од генералната и регионалните дирекции за противпожарна и заштита на населението од цела Бугарија, МВР, Итната медицинска служба, Црвен крст, Цивилната воздухопловна Администрација, доброволци од општина Стара Загора и други.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации