Weekly News

Logo

Денес се чествува Свети Климент Охридски Чудотворец

Денес е 8 декември,денот кога се празнува Свети Климент Охридски.Тој се родил околу 840 година. Некои историчари сметаат дека се родил во Солун, а тоа го поврзуваат со фактот дека уште како млад бил повикан од Светите браќа Кирил и Методија во нивната мисија.
Подоцна, тој учествувал и во п...

08/12/2018

Отстранета Артилериска неексплодирана граната со калибар 75мм од Првата светска војна

На 8.12.2018 година (сабота), во 16:15 минути, пиротехничар од Подрачното одделение во Битола при Дирекцијата за заштита и спасување од приватна нива во с.Карамани, подигна Артилериска неексплодирана граната со калибар 75мм од Првата светска војна. Истата е пренесена на безбедна локација во Битол...

08/12/2018

Одлука за унапредување на административни службеници

Одлуката за унапредување на административни службеници можета да ја преземете тука

07/12/2018

Средба со вториот секретар во Амбасадата на Руската Федерација во РМ

На 5.12.2018 година, во Дирекцијата за заштита и спасување се одржа средба помеѓу директорот, г-дин Аднан Џафероски и вториот секретар во Амбасадата на Руската Федерација во РМ, г-дин Виктор Диакив. Се разговараше за досегашната, но и за можностите за унапредување на идната соработка во сферата н...

05/12/2018

Одбележување на 5 декември-Светски ден на волонтерството

 

Меѓународниот ден на волонтерите 5 декември се одбележува во целиот свет и оддава признание на солидарноста на волонтерите кои одговараат на повиците во кризни ситуации, секојдневно помагаат во спасување на животи и даваат поддршка на оние кои сакаат својот живот и понатаму да го...

05/12/2018

Одлуки за избор на пилоти

Одлука за избор на кандидат по основ на вработување на неопределно време.

За да го погледнете огласот преземете го ТУКА

05/12/2018

Средба со господин Станислас Мрозек, прв советник на Амбасадорот на Франција во РМ

Денес, 4.12.2018 година, во Дирекцијата за заштита и спасување, директорот Џафероски оствари средба со господин Станислас Мрозек, прв советник на Амбасадорот на Франција во РМ, и со господин Стефан Роперс, аташе за внатрешна безбедност во Француската Амбасада. На состанокот се разговараше за стру...

04/12/2018

3 декември Меѓународен ден на лицата со посебни потреби

Уште од 1992 година Генералното Собрание на Обединетите Нации го прогласи 3 декември како  Меѓународен ден на лицата со посебни потреби. Оттогаш секоја година се објавува тема која го одбележува овој ден. Оваа 2018 година таа тема гласи: „Оспособување на лицата со хендикеп и обезбедува...

03/12/2018

Денеска на 1-ви Декември во светот се одбележува Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА.

Секоја година на 1 декември,како во сите земји во светот, така и во Македонија, со сè поголеми  информативни кампањи за превентива и заштита се одбележува Светскиот ден за борба против ХИВ/Сида.
И покрај повеќе од триесетгодишната борба против оваа болест сидата и понатаму оста...

01/12/2018

Посета на тим од ITF (Enhancing Human Security) од Словенија

Во посета на Дирекцијата за заштита и спасување претстојуваше тим од организацијата ITF (Enhancing Human Security) од Словенија. Таа е воспоставена 1998 година од страна на Владата на Словенија, со иницијална цел да и се помогне на БиХ во имплементацијата на мировниот договор и во пост-конфликтна...

29/11/2018

Од Охридското езеро е извадена артилериска граната од 75mm

Утрово околу 06:30 часот, од водите на Охридското езеро е извадена артилериска граната 75mm од Првата Светска војна, со превземени безбедносни мерки.

Ангажиран беше нуркачот и пиротехнолог Милутин Секулоски тим лидер на тимот за заштита и спасување под вода од Дирекцијата за заштита и с...

29/11/2018

Меѓународен ден за елиминација на насилството врз жените

Осветлување на Владата на РМ во портокалова боја, дебати и работилници низ цела Македонија, се дел од активностите по повод 25 Ноември, Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените и кампањата „16 дена активизам”.

„Слушни ме и мене“’ е годинаш...

25/11/2018

Интерен оглас за унапредување на административни службеници

Врз основа на член 30 став 3 и став 5, член 48 и член 49 од Законот за административни службеници („Службен весник на Република Македонија“ бр.27/14, 199/14, 48/15, 154/15, 5/16, 142/16 и 11/18) и Правилник за формата и содржината на интерниот оглас, начинот на поднесување на пријават...

23/11/2018

Работна средба во Дирекцијата за заштита и спасување

Денес, 23.11.2018 година (петок),  директорот  на Дирекцијата за заштита и спасување Аднан Џафероски имаше работна средба со проф.д-р Оливер Бакрески од Филозофскиот факултет, раководител на Институтот за безбедност, одбрана и мир, проф. Д-р Адмир Хаџипуниќ, проф.д-р Јасмин Ахиќ  и...

23/11/2018

Високи гости на вежбата Есенска бура-18 во Криволак

Денес 22.11.2018год, на Армискиот полигон Криволак,  Дирекцијата за заштита и спасување зема активно учество во заедничката вежба “Есенска бура-18”, преку згрижување на внатрешно расселени лица и подигнување на шаторска населба, покажувајќи го својот потенцијал за ефективно справ...

22/11/2018

Работилница за имплементација на NICS

На 19 и 20 ноември 2018 година во х.Београд, Струга, Дирекцијата за заштита и спасување учествуваше на Координативен состанок и Работилница на носечката група за имплементација на NICS. Носител на имплементацијата на проектот е Центарот за управување со кризи.
На Работилницата беше направе...

21/11/2018

Превентивни мерки за зимскиот период

Согласно Законот за заштита и спасување, Дирекцијата за заштита и спасување презема мерки и активности за превентивно делување и дејствување во зимски услови во наредниот период.

 За поуспешно справување со евентуалните природни непогоди и преземање на превентивни мерки и активност...

21/11/2018

Размена на експерти за ГИС

Од 4-9.11.2018, Дирекцијата за заштита и спасување учествуваше во размена на експерти за ГИС (Geographic Information System) во кампусот на CIMA-истражувачката фондација во Савона, Италија.
Георафскиот информациски систем (ГИС) е компјутерски систем за снимање, чување, проверка и прикажува...

20/11/2018

Показна теренска вежба "Есенска бура"

Овој четврток, 22.11.2018 година во 12 часот, во Криволак, Дирекцијата за заштита и спасување, ќе учествува во продолжението на показната теренска вежба "Есенска бура" која се одржа на 12-13.11.2018 година, во организација на АРМ.На вежбата ќе присуствуваат владини претставници, воени а...

20/11/2018

Работилница за рамка на национален одговор Скопје

Од 5-9 ноември 2018 година во Хотел Порта Аеродром, Дирекцијата за заштита и спасување активно беше вклучена во Работилница за рамка на национален одговор Скопје, Република Македонија.
За време на оваа работилница имаше повеќе сценарија со настани во нашата држава (епидемија со птичји грип...

20/11/2018

Вежба за пребарување и спасување при авионска несреќа

Денес, вторник (20.11.2018) на брегот на езерото Загорка, во општина Стара Загора, Бугарија, се реализираше практичнот дел од вежбата за пребарување и спасување при авионска несреќа и отстранување на последиците од истата.

На вежбата беа обработени следните настани: гасење пожар на дел...

20/11/2018

Дирекцијата за заштита и спасување спаси четири завеани лица во Битола

На 19.11.2018 година (понеделник) во 00.30 часот во Подрачното одделение Битола при Дирекцијата за заштита и спасување, од СВР Битола стигна известување дека 4 (четири) лица се завеани во обилниот снег во село Горно Ореово, поради неговото интензивно паѓање во текот на целиот ден
Веднаш по...

19/11/2018

Учество на вежба за пребаравање, спасување и справување со последиците во услови на авионски несреќи, во Бугарија

Претставници од Одделението за меѓународна соработка и од Одделението за специјализирани услуги со воздухоплови на ДЗС, на покана од Генералната Дирекција за противпожарна и цивилна заштита на населението при МВР на Република Бугарија, во период од 19-21 ноември 2018 година, ќе присуствуваат, во...

16/11/2018

Работилница од областа на стратешко планирање

Вработени од Дирекцијата за заштита и спасување, во СОЗР - Клуб на пратеници, денес 16.11.2018 год. учествуваат на Работилница од областа на стратешко планирање на тема: "Новините во процесот на стратешко планирање", во организација на Генералниот Секретаријат на Владата.

16/11/2018

Пополнување на тимови за брз одговор во рударски несреќи.

Потпишување на Договорите со дел од припадниците кои по извршениот избор на кандидати ќе бидат ангажирани во ТБО во рударски несреќи.

16/11/2018

Редовен работен состанок со сите надлежни задолжени субјекти околу организирање и функционирање на зимската служба 2018/2019

На ден 15.11.2018 година во 13 часот, во просториите на општина Битола, под покровителство на Дирекцијата за заштита и спасување ПОЗС-Битола се одржа редовен работен состанок со сите надлежни задолжени субјекти околу организирање и функционирање на зимската служба 2018/2019 на територијалните под...

15/11/2018

Завршни активности на вежбата “Есенска бура”-Криволак 2018

Дирекцијата за заштита и спасување која зема учество во вежбата “Есенска бура”-Криволак 2018 година, денес и официјално ја затвори истата.
Единицата на спeцијални задачи ЕЗС “Тигар” и армиските  “Волци” работеа на уништување на терористичка ќелија в...

13/11/2018

Учество во теренската вежба „Есенска бура“

Екипата на Дирекцијата за заштита и спасување е подготвена денес и утре (12 и 13 ноември 2018 година), во Криволак, да земе активно учество во теренската вежба „Есенска бура“ во организација на Армијата на РМ. За потребите на вежбата Дирeкцијата ќе изработи шаторска населба за згрижув...

12/11/2018

Крводарителска акција

Денес, понеделник (12.11.2018) вработените во Дирекција за заштита и спасување ја покажаа својата хумана страна, преку крводарителската акција што се спроведе во соработка со Општинската организација на Црвен крст-Кисела Вода и Институтот за трансфузиона медицина.
Акцијата се одржа од 10-1...

12/11/2018

Почнаа активностите на теренската вежба „Есенска бура“

Дирекцијата за заштита и спасување како учесник во вежбата "Есенска бура"-Криволак 2018, постави камп за внатрешно расселени лица

12/11/2018

Показна вежба во ОУ" Благој Кирков" - Велес

По повод 74 години од ослободување на Градот Велес, по иницијатива на Дирекцијата за заштита и спасување, општината Велес со ТППЕ  организираше показна вежба во ОУ" Благој Кирков" на тема: Евакуација при елементарни непогоди.Во склоп на вежбата беше презентирана и опремата која во...

08/11/2018

ДИРЕКТОРОТ НА ДИРЕКЦИЈА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ УЧЕСНИК НА ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА ВО САРАЕВО

 

Денес, 8 ноември 2018 година, на Универзитетот за Криминалистика, криминологија и
сигурносни студии во Сараево се одржа Округла маса на тема: Управување со ризиците во
урбаните средини. На состанокот покрај научната и експертската фела од повеќе
високооб...

08/11/2018

Отстранети 6 (шест) парчиња неексплодирани убојни средства

На 7.11.2018 година (среда) во 11:15 часот, на локалниот пат Битола, с.Дихово, при изведба на градежни работи откриени се 6 (шест) парчиња неексплодирани убојни средства, при што веднаш е пријавено во СВР Битола од каде што е известена и Дирекцијата за заштита и спасување -ПОЗС Битола. Пиротехнич...

07/11/2018

37.регионален состанок на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи за земјите од Југоисточна Европа DPPI SEE

На првиот ден од одржувањето на 37. Регионален состанок на Иницијативата за подготвеност и превенција од катастрофи за земјите од ЈИЕ, се разговараше на следните теми: Информирање за статусот со потпишувањето на Договорот помеѓу државата домаќин Босна и Херцеговина и земјите членки на ДППИ ЈИЕ, с...

06/11/2018

Tеренска вежба „Есенска бура“

Дирекцијата за заштита и спасување на 12 и 13 ноември 2018 година, во Криволак ќе земе активно учество во теренската вежба „Есенска бура“ во организација на Армијата на РМ. За потребите на вежбата Дирeкцијата ќе изработи шаторска населба за згрижување на внатрешно раселени лица и евак...

05/11/2018

Отстранета неексплодирана артилериска граната

На 03.11.2018 година (среда) во 13.10 часот, во атарот на село Брод, општина Новаци, пиротехничарот Георги Стефанов подигна неексплодирана артилериска граната 155 мм, од Прва светска војна. Гранатата е пронајдена во приватна нива,и е откриена при изведба на земјоделски работи, при што веднаш е пр...

03/11/2018

Оглас за вработување во Дирекцијата за заштита и спасување

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст),  и Правилникот за систематизација на работните места на Дирекцијата за заштита и спасување бр.01-19...

02/11/2018

О Г Л А С ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА 13 (тринаесет) ЛИЦА НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Дирекција за заштита и спасување на Република Македонија, врз основа на членовите 22, 23, 24, 25, 26, и 27 од  Законот за работни односи („Службен весник на РМ,“ бр. 167/15-пречис­тен текст), а во врска со член 23 став 1 алинеја 2 од Законот за вработените во јавниот сектор (...

01/11/2018

Работилница на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Европската канцеларија за поддршка на азил ЕАСО

На 18 и 19 октомври во х.Арка, Скопје, претставник од Дирекцијата за заштита и спасување учествуваше на третата работилница на Мисијата на ОБСЕ во Скопје и Европската канцеларија за поддршка на азил ЕАСО, за Изготвување на План за вонредни (непредвидени)  ситуации.
На Работилницата им...

31/10/2018

Дирекцијата за заштита и спасување набави нова опрема

Согласно, Планот за опремување, денес 31.10.18 година Дирекцијата за заштита и спасување набави нова опрема.Станува збор за:
-сет за подигнување на товар за потребите на тимот за спасување од рушевини (4 комплети)
-специјален противпожарен хидрауличен алат за спасување од сообраќајн...

31/10/2018

Дирекцијата за заштита и спасување дислоцираше неексплодирани убојни средства од Првата Светска војна

По дојава од ПОЗС Прилеп од стовариште за отпад со старо железо кое се наоѓа во околината на Прилеп, на патот за Крушево, од страна на пиротехничарот Георги Стефанов од ПОЗС Битола беа  подигнати следните неексплодирани убојни средства: 9 артилериски гранати 74 мм, 3 артилериски гранати 105м...

31/10/2018

Финална средба на Дирекцијата за заштита и спасување и Peer Review скрининг тимот

Дирекцијата за заштита и спасување заедно со Peer review скрининг тимот од ЕУ, денес ја одржаа завршната средба.Изразувајќи го своето задоволство од посетата директорот на Дирекцијата за заштита и спасување,г-н Аднан Џафероски, потенцираше дека сигурноста и безбедноста на луѓето е најважна,и им с...

24/10/2018

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување се сретна со амбасадорката на Велика Британија

Првиот човек на дирекцијата за заштита и спасување, г-н Аднан Џафероски, на денешната средба со нејзината екселенција, амбасадорката на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, Рејчел Галовеј и невладината организација од Велика Британија-Операција Флоријан, разговараше за досега...

24/10/2018

Започна и претпоследениот ден од Peer Review во ДЗС

Претпоследениот ден од Peer Review скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување започна со состанок на ЕУ тимот и Секторот за оператива и логистика при ДЗС.На состанокот беа присутни одделението за организациски мобилизациски работи,одделението за планирање,организирање и спроведување на опер...

23/10/2018

Шести работен ден од Peer Review

Шестиот активен работен ден од Peer Review скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување опфати состаноци со Министерството за внатрешни работи, Министерството за одбрана, АРМ, Министерството за информатичка технологија и администрација, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанст...

22/10/2018

Peer review Шести ден втор дел

Peer review скрининг тимот во ДЗС во својот шести работен ден беше на состанок и во Противпожарната Бригада во Скопје, каде се сретна со претставници од Противпожарните единици и се запозна со нивната досегашна работа и активност

22/10/2018

Петти активен работен ден на Peer Review скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување

Петтиот активен работен ден на Peer Review скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување продолжува со состанок во Центарот за Обука и преставници на приватни компании (Окта,Макпетрол,Систина), како и состанок со инспекторите во Секторот за Генерален Инспектор

20/10/2018

Четвртиот активен работен ден од Peer Review скринингот започна со средба во Центарот за управување со кризи

Четвртиот активен работен ден од Peer Review скринингот започна со средба во Центарот за управување со кризи на која имаше запознавање со надлежностите и одговорностите на Центарот,запознавање со мисијата на Peer review во Македонија и посета на Регионалниот центар на ЦУКС

19/10/2018

Работна средба на Peer Review скрининг тимот во ДЗС

Работна средба на Peer Review скрининг тимот во ДЗС со академските институции:Филозофски факултет,Институт за мировни и одбранбени студии,Факултет за безбедност и Воена Академија

19/10/2018

Третиот работен ден од Peer Review скринингот во Штип и Свети Николе

Третиот работен ден од Peer Review скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување започна со посета на општините Штип и Свети Николе, каде  тимот на Peer Review и директорот на ДЗС г-н  Аднан Џафероски, остварија средба со градоначалниците на двете општини г-н Благој Бочварски градона...

18/10/2018

Peer review скринингот продолжува со Состанок на Секторот за финансиски прашања

Peer review скринингот продолжува со Состанок на Секторот за финансиски прашања и одделенијата за буџетска координација, буџетска контрола и сметководство и плаќање
Се дискутираше за финансирање на Дирекцијата, за планирање на буџетот посебно за активностите за заштита и спасување, рефунди...

17/10/2018

Втор работен ден од Peer Review

Вториот работен ден од Peer Review во Дирекцијата за заштита и спасување започна со состанокот со Националниот координатор на Националната стратегија за намалување ризици, Павле Трајанов

17/10/2018

Peer review скринингот продолжи со работен состанок со невладините меѓународни организации

Peer review скринингот продолжи со работен состанок со невладините меѓународни организации
(OBSЕ, LEGIS, DPPI, Црвен крст на РМ)

17/10/2018

Работен состанок на Секторот за заеднички работи

Работен состанок на Секторот за заеднички работи и одделенијата за правни работи, меѓународна соработка, односи со јавност и кабинетот на директорот

17/10/2018

Работен состанок на одделението за човечки ресурси

Работен состанок на одделението за човечки ресурси со тимот на Peer review скринингот во ДЗС

17/10/2018

Првиот ден од Peer Review Скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување започна со Работилница на Секторот за превенција,планирање и развој.

Првиот ден од Peer Review Скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување започна со Работилница на Секторот за превенција,планирање и развој.
Со теми и  дискусии во работилниците се преставија и раководителите на:
-Одделението за превенција и планирање при природни и други ка...

16/10/2018

Првиот работен ден на Peer Review скринингот во ДЗС беше заокружен со Состанокот на Секторот за материјално и техничко опремување и градежно техничко одржување на објекти

Првиот работен ден на Peer Review скринингот во ДЗС беше заокружен со Состанокот на Секторот за материјално и техничко опремување и градежно техничко одржување на објекти
На состанокот се вклучија и раководителите на одделенијата за недвижности,градежно техничко одржување на објекти,за тех...

16/10/2018

Скринингот во Дирекцијата за заштита и спасување отпочна денес

Скринингот што во Дирекцијата за заштита и спасување,  во период од 15-25 октомври ќе го спроведува тим од ЕУ и државите кандидатки,  отпочна денес,  со официјален состанок,  кој го отвори и го водеше господин Аднан Џафероски,  директор на Дирекцијата.

На состан...

15/10/2018

Peer review

е инструмент во рамките на Европскиот Механизам за цивилна заштита, кој го поддржува  интегрираниот пристап кон управувањето со вонредни ситуации, превенцијата од катастрофи, подготвеноста и одговорот.
Истовремено, тоа е политички механизам кој ги идентификува добрите практики и сфери...

12/10/2018

Дислоцирани мини од Втората светска војна


 Дирекцијата за заштита и спасување, на 11.10.2018 год. од локација кај спортската сала, блиску центарот во Крива Паланка, дислоцираше 4 парчиња минофрлачки мини од Втората светска војна, со калибар од 60мм.
Акцијата, по претходна дојава од страна на Полициската станица од опш...

12/10/2018

Менаџирање на стресот на работно место

Согласно обврските кои произлегуваат од потпишаниот Меморандум за соработка со Комората на психолози на ден 10.10.2018 се одржа еднодневна работилница на тема "Менаџирање на стресот на работно место како превенција за развој на посттрауматскиот стрес" -PTSD.
Предавач на оваа тема...

12/10/2018

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст), а во врска со член 23 став 1 алинеја 2 од Законот за вработените во јавниот сектор(Службен весник на РМ...

10/10/2018

Европски ден на соработка

Со мотото "споделување на границите, растејќи поблиску" на ден 12ти октомври 2018 год. во Дојран ќе се одбележи Европскиот ден на соработката. Главната цел на Европскиот ден на соработката е подигнување на свеста кaј граѓаните за Европската територијална соработка. Настанот во нашата др...

10/10/2018

Меѓународна вежбовна активност за спасување од урнатини и поплави "Србија 2018"

На 7.10.2018година директорот на Дирекцијата за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски,ги испрати припадниците на Републичките сили за заштита и спасување на меѓународна вежбовна активност за спасување од урнатини и поплави "Србија 2018" во Младеновац,Србија.ДЗС со сопствени средства и...

07/10/2018

Состанок со амбасадорот на Република Словачка во Република Македонија, г-н Хенрик Маркуш

Денес 4.10.2018 година, на состанок во Дирекцијата за заштита и спасување се сретнаа, директорот на оваа институција г-н Аднан Џафероски и амбасадорот на Република Словачка во Република Македонија, г-н Хенрик Маркуш.

Целта на состанокот беше отпочнување на билатерална соработка на Дирек...

04/10/2018

41.состанок на директори за цивилна заштита

На 27 и 28 септември 2018 година, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски, присуствуваше на 41.состанок на директори за цивилна заштита на ЕУ, на Европската Економска Зона и на државите кандидати во Виена, Австрија.
Овој состанок секогаш претставува извонред...

28/09/2018

Дислоцирани 12 парчиња гранати од Првата светска војна

Дирекцијата за заштита и спасување, од локација кај новата пречистителна станица во Гевгелија, дислоцираше 12 парчиња гранати од Првата светска војна, со калибар од 105мм. Акцијата, по претходна дојава од страна на ЈКП "Гевгелија", ја спроведоа пиротехничарот и колегите од Подрачното од...

26/09/2018

Одржан состанок со управителите и вработените од овластените сервиси за сервисирање, испитување и одржување на противпожарна опрема

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски денес, заедно со своите соработници, , одржа состанок со управителите и вработените од овластените сервиси за сервисирање, испитување и одржување на противпожарна опрема. На состанокот се разговараше за актуелните проблеми со ко...

26/09/2018

41 состанок на Директорите за цивилна заштита на Европската Унија

Дирекцијата за заштита и спасување, претставувана од директорот г-н Аднан Џафероски и раководителот на одделението за меѓународна соработка  Валентина Атанасовска, ќе учествува на 41 состанок на Директорите за цивилна заштита на Европската  Унија за Европскиот економски регион и земјите...

24/09/2018

Дирекција за заштита и спасување на Република Македонија објавува оглас за вработување на 7 (седум) лица преку засновање на работен однос на определено време

Дирекција за заштита и спасуваење на Република Македонија,врз основа на членовите 22,23,24,25,26, и 27 од  Законот за работни односи (,,Службен весник на РМ,, бр. 167/15-пречистен текст), а во врска со член 23 став 1 алинеја 2 од Законот за вработените во јавниот сектор(Службен весник на РМ...

24/09/2018

Oбука во Пасау Германија

Тимот за справување со поплави  е подготвен да замине на обука во Пасау Германија, каде ќе ги ре-обнови своите знаења за употреба на пумпи со голем капацитет и бариери. Обуката трае од 24 до  28 септември, и, е во рамки на проектот ИПА поплави ЛОТ-2.

24/09/2018

Регионален семинар на тема „Правните аспекти на одбранбената поддршка на цивилните власти“

Од 16-21 септември 2018 година во Приштина, Косово се одржа регионален семинар на тема „Правните аспекти на одбранбената поддршка на цивилните власти“ организиран од страна на Амбасадата на САД, Канцеларија за безбедносна соработка. Претставник од Дирекцијата за заштита и спасување бе...

24/09/2018

Симулациска вежба - Сеопфатен одговор - Водно 2018

    Од 17-21 септември 2018 во Домот на АРМ, согласно програмата за Цивилно воената соработка (Civil Military Emergency Preparedness - CMEP) помеѓу Министерството за одбрана на Република Македонија и Инженерискиот корпус на Армијата на Соединетите Американ...

21/09/2018

Во рамките на програмата 333, одржан курс за спасување на повредени лица

Во рамките на програмата 333, под покровителство на Американската амбасада, успешно е завршен пет-дневниот курс за спасување повредени во кој свое учество зема и Дирекцијата за заштита и спасување. Курсот се одржа од 10-14 септември во просторот на касарната Чојлија Петровец . Целта на истиот е д...

21/09/2018

Симулација на вежба -“Сеопфатен одговор Водно 2018”

Од 17-21 септември 2018 во Домот на АРМ, согласно програмата за цивилно воена соработка CMEP помеѓу Министерството за одбрана и Инженерскиот корпус на Армијата на САД се одржа симулација на вежба-“Сеопфатен одговор Водно 2018” во која учество зема и Дирекцијата за заштита за спасување...

21/09/2018

Специјализирана обука со ТАКТИЧКО - ПОКАЗНА ВЕЖБА, на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје РЕ Гостивар

На 19 септември 2018 година од страна на Центарот за обука на Дирекцијата за заштита и спасување беше организирана Специјализирана обука со ТАКТИЧКО - ПОКАЗНА ВЕЖБА, на Противпожарната единица на Макпетрол АД-Скопје РЕ Гостивар, за евакуација на вработените и посетителите во случај на некотролира...

21/09/2018

Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност

Дирекцијата за заштита и спасување, во насока на унапредување на меѓуинституционалната соработка, на 20.09.2018 година, потпиша Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност при Униврзитетот "Св Климент Охридски"- Битола, со седиште во Идризово. Меморандумот го потпишаа господин А...

20/09/2018

Потпишан Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност при Униврзитетот "Св Климент Охридски"- Битола

Дирекцијата за заштита и спасување, во насока на унапредување на меѓуинституционалната соработка, денес, 20.09.2018 година, потпиша Меморандум за соработка со Факултетот за безбедност при Униврзитетот "Св Климент Охридски"- Битола, со седиште во Идризово. Меморандумот го потпишаа господ...

20/09/2018

World Vision BIH и Министерството за сигурност на БИХ одржаа прва регионална конференција- “Сигурни училишта за сигурно детство”

Од 29-31 август 2018 во Сараево во соработка со World Vision BIH и Министерството за сигурност на БИХ се одржа првата регионална конференција- “Сигурни училишта за сигурно детство”, посветена на воспоставување и зајакнување на училишното опкружување во однос на ризиците од природни и...

19/09/2018

Средба за унапредување на соработката меѓу Музејот на Македонија и ДЗС

Денес, директорот на Дирекција за заштита и спасување г-н Аднан Џафероски и директорот на НУ Музеј на Македонија –Скопје, г-н Гордан Николов остварија средба на која се дискутираше за унапредување на соработката меѓу Музејот на Македонија и ДЗС во правец на изработување на проценка и елабор...

19/09/2018

Напредна обука за користење на веб базирана алатка NICS-(Next Generation Incident Command System- Следна генерација на системот за управување и командување)

Од 12-14 септември 2018 година во х.Београд, Струга се одржа напредна обука за користење на веб базирана алатка NICS-(Next Generation Incident Command System- Следна генерација на системот за управување и командување), прилагодена на СМЕР вежбата 2018 што се случува од 17-21.9.18 во Дом на АРМ &n...

15/09/2018

Касарна Чојлија Петровец курс за спасување повредени 10-14 September Tactical Casualty Care Course (TCCC)

 

     Во рамките на програмата 333 а под покровителство на Америчката амбасада успешно е завршен 5 дневен курс специфично дизајниран за просторот на касарната Чојлија Петровец со цел да ги подобри знаењата од основните техники за спасување на повредени лица под...

14/09/2018

Продлабочена и проширена меѓусебната соработка помеѓу Дирекцијата за заштита и спасување и Аероклубот Скопје Доо

Денес, 13.9.18 година, Дирекцијата за заштита и спасување преставувана од директорот Аднан Џафероски и Аероклубот Скопје ДОО преставуван од управителот Дејан Саздовски, ја продлабочија и проширија меѓусебната соработка преку Меморандум за соработка со цел: -воспоставување меѓусебна координација и...

13/09/2018

Работна средба со нејзината Екселенција, госпоѓа Лепа Бабиќ, амбасадор на БиХ во Македонија.

На 12 септември 2018 година, Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Г-дин Аднан Џафероски оствари работна средба со Нејзината Екселенција, госпоѓа Лепа Бабиќ, амбасадор на БиХ во Македонија. На средбата се разменија мислења за состојбата со цивилната заштита во двете земји, како и за вз...

12/09/2018

Одржан работен состанок во Дирекцијата за заштита и спасување со ТППЕ

На ден 11 септември 2018 година, во Касарната Гоце Делчев во Скопје, по покана на Директорот Аднан Џафероски е одржан работен состанок на кој присуствуваа командирите на територијалните противпожарни единици во Република Македонија со основна цел согледување на состојбата и размена на мислења со...

11/09/2018

Учество на Дирекцијата за заштита и спасување на меѓународната вежба Balex Delta 2018 Карлскрона Шведска 27-29.08.2018 год

Во рамките на Хелсиншката конвенција HELCOM и ЕУ програмата за набљудувачи од земјите кориснички на IPA II фондот, ни беше овозможено учество на вежбата која опфати повеќе различни елементи како одговор на брегот на истурање на нафта и хемикалии во Балтичкото море.

Активностите беа успе...

04/09/2018

Тренажно летање на авио-одделението за специјализирана намена

Моменти од денешното тренажно летање на авио-одделението за специјализирана намена при Дирекцијата за заштита и спасување, со задача, формациско летање и работа на Мантовско езеро.

31/08/2018

Продолжуваат активностите од меѓународен карактер на Дирекцијата за заштита и спасување

Дирекцијата за заштита и спасување континуирано и засилено продолжува со своите меѓународни активности со што наредниот период ќе присуствува на две меѓународни вежби кои ќе придонесат за развој и напредок на работата во Дирекцијата. -од 25-28 Септември 2018 во областа Лвив, Украина, ДЗС учествув...

24/08/2018

Продолжува поддршката на САД во градење на капацитетите на Дирекцијата за заштита и спасување

Претставниците од Канцеларијата за одбранбена соработка на САД во Македонија, Patrik Enriquez, Ана Лазаревска и Игор Кралев, ја посетија Дирекцијата за заштита и спасување. Разговаравме за реализација на тековните и планираните актувности, во рамките на програмата на CMEP - (цивилно-воено планира...

23/08/2018

Дополнителна обука на просторните сили за заштита и спасување на ОКТА АД Скопје

На ден 21 и 22.08.2018 година се одржа дополнителна обука на просторните сили за заштита и спасување на ОКТА АД Скопје, со која се опфатени 45 вработени од компанијата.

Планот за подготовки за спроведување на дополнителна обука опфати мерки, постапки и активности на Одделението за обука...

22/08/2018

Билатерална средба со делегација од државата Израел

Во контекст на развојот на меѓународната, а посебно на билатералната соработка, денес реализиравме работна средба со делегација на државата Израел, предводена од Амбасадорот на Израел, Н.Е. господин Дан Орјан. Во негова придружба беа господин Хаим Бекер, претставник на компанијата ЕЛТЕЛ од Израел...

22/08/2018

Потпишан Меморандум за соработка во областа за прва психолошка помош

Денес, Дирекцијата за заштита и спасување предводена од директорот Аднан Џафероски и Комората на психолози на РМ претставувана од претседателот Мирјана Јовановска -Стојановска, потпишавме Меморандум за соработка во областа за прва психолошка помош. Целта на овој меморандум е унапредување и заедни...

13/08/2018

Работен состанок за зајакнување на соработката помеѓу ДЗС и Армијата на САД

Денес, претставници на Дирекцијата за заштита и спасување, преставници на Армијата на Соединетите Американски Држави (одговорни за имплементација на програмата за хумано деминирање и безбедност) и претставник на Американската амбасада во Република Македонија, остварија средба во знак на зајакнува...

13/08/2018

Спасен давеник во Охридското езеро од страна на тимот за спасување на води на Дирекцијата за заштита и спасување

Во рамки на редовните активности за заштита и спасување, како и тренинзи кои редовно ги изведува Дирекцијата за заштита и спасување, денес во водите на Охридското езеро, тимот на ДЗС, околу 16 30 часот, на плажата К`ј Дивоно, забележа давеник и во истиот момент пристапи кон негово спасување. Спор...

08/08/2018

Бригадирска средба во Катланово по повод свеченото одбележување на акцијашките јубилеи

“Градењето одржливо општество го отсликува тоа кон кое треба да се стремиме. Скопје, епицентарот на сите збиднувања, заслужува да биде град со кој ќе се гордееме. Не смееме да го уништуваме светскиот синоним на солидарноста”-порача вчера Директорот на Дирекцијата за заштита и спасувањ...

29/07/2018

Втора седница на Главниот штаб за заштита и спасување

Денес, во Амфитеатарот на воената академија-Михаило Апостолски, директорот Аднан Џафероски ја одржа Втората седница на Главниот штаб за заштита и спасување.

Директорот, ги запозна членовите на Главниот штаб со досегашните активности на Дирекцијата за заштита и спасување и со основните з...

26/07/2018

Формирано Оперативно тело во Дирекцијата за заштита и спасување

Во Дирекцијата за заштита и спасување поради сложените метеоролошки состојби, справувањето со пожари на отворен простор и други природни непогоди несреќи кои се очекуваат во наредниот период да ја зафатат територијата на Република Македонија, во функција на подршка на...

19/07/2018

Пријава за загубено лице на Баба планина

На ден 15.07.2018 година од дежурниот офицер во СВР Битола во околу 19.30 часот во Подрачното одделение за заштита и спасување Битола  добиена е пријава за загубено лице на Пелистер на Баба планина кое се движело самостојно и без водич во планина.

16/07/2018

Реализирана обуката и тренинг-вежбата за справување со пожари на отворен простор и спречување на поплави

Дирекцијата за заштита и спасување организираше Обука и тренинг вежба во Дојран на просторните сили од општините на Гевгелиско - Валандовскиот регион за справување со пожари на отворен простор и тренинг вежба за тимот за спречување на поплави и испумпување на вода.

28/06/2018

Обука и тренинг-вежба за справување со пожари на отворен простор и спречување на поплави

      Дирекцијата за заштита и спасување организира Обука и тренинг вежба на просторните сили од општините на Гевгелиско - Валандовскиот регион за справување со пожари на отворен простор со учество на дел од постојаниот состав и тренинг вежба за тимот за спречување на поплави и исп...

27/06/2018

Активирање на прв степен на загрозеност (Жолто) од документите на Планот за заштита и спасување

         Согласно сложената хидрометеоролошка состојба, можните појави од пожари, укажувањата и констатираните состојби на терен и проблеми на дел од ПОЗС, согласно проценката за загрозеност се активира Планот за подготвеност на силите на Дирекцијата за заштита и спасувањ...

26/06/2018

Успешна завршница на летната школа „Менаџирање со мигрантска криза“

         На 24 јуни 2018 година, со практична вежба за подигање камп за мигранти, со комплетна инфраструктира и запазување на процедурите за менаџирање на кампови, заврши летната школа "Менаџирање во случај на мигрантска криза", органи...

23/06/2018

Летна школа за менаџирање во услови на мигрантска криза

Од 18-24 јуни, Дирекцијата за заштита и спасување ќе ја учествува во спроведувањето на Летната школа надловена како "Менаџирање во услови на мигрантска криза", која ја организира Филозофскиот факултет при УКИМ- Скопје, Факултетот за криминалистика, криминоло...

20/06/2018

Дирекцијата за заштита и спасување, како оперативно тело на Владата на РМ, интензивно работи на унапредување и зајакнување на своите капацитети

Дирекцијата за заштита и спасување, како оперативно тело на Владата на РМ, интензивно работи на унапредување и зајакнување на своите капацитети, но во рамките на безбедносниот систем на државата, како негов круцијален сегмент".

Од денешното излагање на Меѓународната летна школа за...

19/06/2018

Тридневна работна посета на експерти пиротехнолози од Федералнaта управа за цивилна заштита на Б и Х во Дирекцијата за заштита и спасување

Во рамките на билатералната соработка со Република Босна и Херцеговина, беше остварена тридневна работна посета на експерти пиротехнолози од Федеалнaта управа за цивилна заштита на Б и Х во Дирекцијата за заштита и спасување, заради унапредувње на сорбаотката, особено...

16/06/2018

Учество на Меѓународна Вежба -NEIFLEX 2018 преку Механизам за цивилна заштита на Европска Унија, во Портогруаро, Регион Фриули-Италија

Меѓународната Вежба (NEIFLEX) се одвиваше во  периодот од 06 до 10 Јуни 2018 година во североисточна Италија – „Венето и Фриули Џулија’’ региони - сместени во Портогруаро.
Меѓународната Вежба NEIFLEX за управување со ризикот од поплави, се базира на сценарио ко...

10/06/2018

Mеѓународната научна конференција „Реформите на безбедносниот систем како предуслов во евроатланските интеграции“

Факултетот за безбедност-Скопје  ја организираше 9-тата по ред  Меѓународната научна конференција „Реформите на безбедносниот систем  како предуслов во евроатланските интеграции„ која е една од најголемите од ваков тип во регионот, со поддрш...

05/06/2018

40. состанок на директори за цивилна заштита на ЕУ и партнерските држави (Соопштение)

Во период од 31.05-1.06.2018 година, Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, господин Аднан Џафероски, ќе присуствува на 40. состанок на директори за цивилна заштита...

30/05/2018

13-ти роденден на Дирекцијата за заштита и спасување (Галерија) (Видео)

13-ти роденден на Дирекцијата за заштита и спасување (Галерија) (Видео)

14/05/2018

Aктивности од иницијативата на ОБСЕ за градење сеопфатен план за справување со мигрантска криза во Македонија

Мигрантската криза, како современ глобален феномен, се уште е актуелна во Република Македонија. Во таа насока, Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, господин Аднан...

28/04/2018

Дирекцијата за заштита и спасување во период од 23 – 27.04.2018г. беше организатор на курсот за безбедност под покровителство на механизмот на цивилната заштита на Европската унија

Дирекцијата за заштита и спасување во период од 23 – 27.04.2018г. беше организатор на курсот за безбедност под покровителство на механизмот на цивилната заштита на Европската унија.

Курсот по безбедност се одржа во Струга в...

27/04/2018

Пријава од граѓани за неексплодирани убојни средства (НУС)

Врз основа на пријава од граѓани, на 26 април 2018 година, 4 вработени од Подрачното одделение за заштита и спасување од Струмица, во атарот на с. Богородица, општина Гевгелија...

26/04/2018

Акција "Македонија без отпад"

На ден 22.04.2018 година по повод денот на планетата Земја се одржа Акцијата "Македонија без отпад" со чистење на езерото Козјак. Во организација на МЖСПП во соработк...

22/04/2018

Учество на теренска вежба во Албанија

Дирекцијата за заштита и спасување е носител на Проектот 44, насловен: "Зајакнување на способностите за прв одговор при хемиски, биолошки, радиолошки и нуклеарен (во натамошниот текст ХБРН) инцидент и регионалната соработка во земјите на Југоисточна Европа, Јужен Кавказ и Молдавија и Украина...

20/04/2018

Уништување на НУС - неексплодирани убојни средства на полигонот Криволак

Дирекцијата за заштита и спасување ќе изврши уништување на НУС - неексплодирани убојни средства пронајдени на територијата на повеќе општини во Република Македонија.

Носител на акцијата за уништувањето е Дирекцијата за заштита и спас...

17/04/2018

Регионалната иницијатива за подготвеност и превенција од катастрофи на земјите од Југоисточна Европа ДППИ ЈИЕ

На 4 и 5 април 2018 година, Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Аднан Џафероски, присуствуваше на 36. состанок на Регионалната иницијатива за подготвеност и превен...

04/04/2018

Превентивно и оперативно пребарување и отстранување на предмети од „езеро Мантово и Тиквешко езеро“

Дирекцијата за заштита и спасување ги активира своите тимови за брз одговор за заштита и спасување на вода за да изврши превентивно и оперативно пребарување и отстранување на предмети од „езеро Мантово и Тиквешко езеро“ во деновите 09.06.2018 и 10.06.2018 го...

10/12/2018