Weekly News

Вежба “Национален Одговор 2019

Од 16-19.9.2019 во просториите на касарната Јане Сандански во Штип се реализира вежбата “Национален Одговор 2019”, во организација на Здружената Oперативна Команда (ЗОК).

Во вежбата покрај преставници на Армијата на РСМ, учество земаа и Дирекцијата за заштита и спасување (со...

17/09/2019

Големо невреме во Преспанскиот регион

Во текот на вчерашниот ден 10 јули (среда) во попладневните часови се случи големо невреме во Преспанскиот регион. Дирекцијата за заштита и спасување како надлежна институција во вакви вонредни ситуации,  заедно со Локалната самоуправа на општина Ресен , излезе прва на терен заедно со свои т...

11/07/2019

Се очекуваат поинтензивни врнежи од дожд во целата земја

Дирекцијата за заштита и спасување според официјалното соопштение на УХМР, известува дека денес 10.7.2019 (среда) се очекуваат поинтензивни врнежи од дожд во целата земја,освен во североисточните и источните предели.Во попладневните часови врнежите ќе бидат и поројни. Се очекуваат да наврнат над...

10/07/2019

Рана превенција од поплави

На ден 20.06.2019 год., се одржа иницијален состанок помеѓу директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-динот Аднан Џафероски и претставници од институцијата и претставници од Институтот за води – Делтарес, Холандија, г-динот Вилко Вервеиџ и г-динот Клас-Џан ван Херинген и Бојана Ст...

20/06/2019

Третата работна седница на Мрежата за заштита и отпорен Полог

На 12 јуни 2019 година во х.Сириус, Струмица, претставник од Подрачното оделение од Тетово  при Дирекцијата за заштита и спасување,  учествуваше на Третата работна седница на Мрежата за заштита и отпорен Полог на проектот  “Подобрување на отпорноста кон поплави во Полошкиот р...

13/06/2019

Реагирање и спасување во случај на поплава

Претставници од Дирекцијата за заштита и спасување, Дејан Стојановски и Ариф Арифи учествуваа на обука за стручњаци  во Санкт-Петерсбург, на Универзитетот на Државната противпожарна служба МЧС-Русија, во периодот од 03.06 – 08.06.2019 година. Темата на програмата на која учествуваа е:...

11/06/2019

Период на нестабилно време

Следува период на нестабилно време со пороен дожд и грмежи претежно во попладневните часови. Особено поинтензивни процеси со локално невреме и појава на град се очекуваат во петок и за време на викендот. Подари северен ветер од петок дневните температури ќе бидат во постепено опаѓање. Информација...

29/05/2019

Можни излевања на водотеците

Согласно актуелната временска состојба и хидролошка информација од УХМР, како и можноста за серија на обилни врнежи од дожд над 50л/м2, а во крајните западни  и југоисточни делови над 70л/м2 Дирекцијата за заштита и спасување будно ја следи состојбата со зголемена мобилност и подготвеност на...

12/05/2019

Одржана обука насловена како "Поплави и како да се заштитиме за време на поплави"

Денес 07.03.2019 година во училиштето "Страшо Пинџур"-Неготино, Подрачното одделение при Дирекцијата за заштита и спасување одржа обука насловена како "Поплави и како да се заштитиме за време на поплави".Учениците интерактивно учествуваа со прашања поврзани околу оваа катастро...

07/03/2019

Подобрување на отпорноста кон поплави во Полошкиот регион

Од 20-21.11.2018 година, во х.Изгрев Струга, Подрачното одделение за заштита и спасување –Тетово при Дирекцијата за заштита и спасување, учествуваше на Работилница за Меѓуопштинска соработка во контекст на управување со ризици на проектот „Подобрување на отпорноста кон поплави во Поло...

23/11/2018

Меѓународната вежба EU RIWATEREX 2018

Во периодот од 23-25.10.2018 год. претставник од ДЗС присуствуваше на меѓународната вежба EU RIWATEREX 2018, во програмата за набљудувачи. EU RIWATEREX 2018 е проект финансиран од Европската Унија и претставува дел од Годишната програма за вежби на Механизмот за цивилна заштита на ЕУ, координиран...

30/10/2018

вежбовна активност за спасување од урнатини и поплави „СРБИЈА 2018“

Oд 7 до 12 октомври 2018 година, во Младеновац, Република Србија под покровителство на NATO – Euro Atlantic Disaster Response Coordination Center (EADRCC) ќе се одржи меѓународна вежбовна активност за спасување од урнатини и поплави „СРБИЈА 2018“.
На вежбата ќе учествуваа...

04/10/2018

Галерија фотографии од оперативната обука- НСР во Пасау,

Галерија фотографии од оперативната обука- НСР во Пасау, Германија (24.-28.8.2018) на тимот за заштита и спасување од поплави.

Во мешани тимови се изведуваа повеќе активности:
-извлекување на вода од поплавени подрачја
-премостување на пречки (патишта, железничка пруга)

03/10/2018

Oперативна обука во Пасау, Германија

Од 24-28.9.2018 година во Пасау, Германија, осум вработени од тимот за заштита и спасување од поплави, учествуваа на оперативна обука - НСР заедно со тимовите од земјите од Западен Балкан (Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Албанија и Косово),Турција и Тунис, како и членови од THW-Германија...

01/10/2018

Чистење на заглавени стебла и гранки околу столбовите на мостот „Гемиџии“ на реката Вардар.

 
Подрачно одделение на Дирекцијата за заштита и спасување во Велес, во рамките на своите надлежности врши константно следење на состојбите на терен при што се забележани заглавени стебла и гранки околу столбовите на мостот „Гемиџии“ на реката Вардар. Проценето е дека со н...

05/09/2018

Управувачки комитет за справување со кризи

Управувачки комитет за справување со кризи: Сите надлежни институции работат во насока на превенција на појавата на поплави по интензивните врнежи од дожд и топењето на снегот

 

По интензивните врнежи од дожд и топењето на сн...

07/03/2018

Донација од фирмата РОСОМАК С.А. од Полска

Во соработка со Амбасадата на Република Македонија во Варшава – Полска, 
фирмата РОСОМАК С.А. од Полска, која е производител на воена опрема, 
додели на Република Македонија донација која се состои од опрема за справување со поплави.

Опремата ја сочину...

28/12/2016

Пороен дожд во Кичево

Во вечерните часови на 19 Август 2016 во Кичево имаше краткотраен пороен дожд кој на магистралниот пат Кичево – Охрид на местото викано „кај Млинот“ предизвика собирање на вода на места и до висина од половина метар.

20/08/2016

Донации преку Механизмот за цивилна заштита

Преку Механизмот за цивилна заштита на 17 Август 2016 пристигна донацијата од Република Бугарија. Во Република Македонија преку Механизмот за цивилна заштита пристигнаа донации од Република Грција, Република Австрија, Република Чешка и Република Унгарија, а се очекуваат донациите од Република Сло...

17/08/2016

Пристигна тимот експерти од Европската унија

Пристигна тимот експерти ангажиран преку Механизмот за цивилна заштита на Европската унија од областа на водовод и канализација за испомош на надлежните институции во процена на загрозеноста на водата за пиење и канализацијата и предлог мерки за надминување на констатираните пропусти.

В...

11/08/2016

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации