Weekly News

13/10/2018

Пожар помеѓу селото Смојмирово и Чифлик


Помеѓу село Смојмирово и село Чифлик, во петокот (12.октомври), избувна пожар од засега неутврдени причини.Иако пожарот беше локализиран, денес поради силен ветер продолжи  да се шири кон с. Смојмирово. Зафатена е голема шумска површина. На гаснењето на пожарот учествуваа околу 50 лица (екипа од подрачното одделение-Берово при Дирекцијата за заштита и спасување, екипи од шумско стопанство Малешево-Берово,Виница,Рамна река-Пехчево,екипа на територијална против-пожарна единица од Берово и месно население од с.Смојмирово). На место на настанот присуствуваше и градоначалникот на општина Берово, Звонко Пекевски.  Бидејќи пожарот беше ставен под контрола, не беше активирана воздушната единица при Дирекцијата за заштита и спасување.  Во текот на утрешниот ден, Комсијата ќе излезе на терен да направи увид и проценка за настанатата штета. ДЗС се обраќа со апел до граѓаните да бидат крајно внимателни, зашто доволно е само една искра да се претвори во голем пожар.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации