Weekly News

03/10/2018

Тактика на гаснење на шумски пожари со поддршка од хелихоптери


Од 24- 29.09.2018 година во Москва, Русија, се одржа обука на тема „Тактика на гаснење на шумски пожари со поддршка од хелихоптери“. На обуката како претставник од ДЗС присуствуваше, г-н Горан Андов.
Наставата на обуката беше реализирана теоретски и практично. Истата опфати:
- анализа на глобалниот проблем со пожарите, како проблем во сите земји во светот;
- начинот на кој се користат материјално техничките средства и опрема за гасење од земја
- начинот на употреба на хелихоптери и авиони за гасење на пожар.
Бенефитот од обуката е создавање на  координација и управување помеѓу гаснењето на пожар на земја и пилотите во хеликоптерите или авионите.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации