Weekly News

03/09/2019

Известување за активни пожари до 14:00 часот


Дирекцијата за заштита и спасување континуирано ја следи состојбата на сите опожарени места на целата територија на Република Северна Македонија. Од добиените информации до 14:00 часот на ден 03.09.2019 година ситуацијата е следна:

*Во подрачјето на Велес имаме нов пожар во потегот на селото Црквино.

* Имаме повторно активирање на пожарот во близина на селото Маково, место викано Преслап во општина Новаци.

* Во кумановско под репетиторот во близина на селата Градиште и Габреш пожарот е под контрола но сеуште има мали жаришта.

* Во Свети Николе на потегот на селата Павлешинци и Станевци пожарот е ставен под контрола но има мали жаришта.

* Во општина Радовиш на потегот на планината Готен, во близина на селата Јаргулица и Покрајчево пожарот е ставен под контрола додека во пределот на селото Кушкулија пожарот е сеуште активен и гравитира према општината Василево.

Во моментот на пожарите активно делуваат сите субјекти кои се надлежни за справувањето со пожари. Дирекцијата за заштита и спасување и понатаму ја следи состојбата на сите опожарени места на територијата на Република Северна Македонија и е подготвена да дејствува доколку има потреба.

Дирекцијата за заштита и спасување упатува апел до сите граѓани на РСМ, да се воздржат од било какво палење на стрништа и ниви за да се избегнат понатамошни катастрофи од ваков тип.

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации