Weekly News

Итен координативен состанок поради активните пожари на повеќе локации низ Република Северна Македонија

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, г-дин Аднан Џафероски, денес 30.10.2019г. (среда) одржа итен координативен состанок со вработените во секторот за Оператива и логистика при Дирекцијата за заштита и спасување, поради активните пожари на повеќе локации низ Република Северна Македон...

30/10/2019

Известување за активни пожари до 14:00 часот

Дирекцијата за заштита и спасување континуирано ја следи состојбата на сите опожарени места на целата територија на Република Северна Македонија. Од добиените информации до 14:00 часот на ден 03.09.2019 година ситуацијата е следна:

*Во подрачјето на Велес имаме нов пожар во потегот на с...

03/09/2019

Активиран Главниот Штаб на Дирекцијата за заштита и спасување

Денеска на 30.08.2019 год., се активираше Главниот Штаб на Дирекцијата за заштита и спасување, со дневен ред: осврт на состојбата со шумските пожари, силите со кои е настапено на терен по региони и потребни сили и средства за понатамошно делување.
Како дел од Главниот Штаб, освен раководни...

30/08/2019

Кампања за намалување на ризици од пожари на отворен простор

Вработените во Дирекцијата за заштита и спасување, вклучувајќи ги 35-те  Подрачни одделенија, од 15.07 до 15.08.2019г., ја спроведоа Кампањата за намалување на ризиците од пожари на отворен простор која беше поддржана од страна на ЕВН АД Скопје како општествено одговорна компанија.
Во...

16/08/2019

ДЗС учествуваше во гаснењето на шумскиот пожар во Дебарца

ДЗС учествуваше во гаснењето на шумскиот пожар во Дебарца

Денес, 14.8.2019г.(среда), авионите на Дирекцијата за заштита и спасување беа вклучени во гасење на шумскиот пожар во с. Велмеј - Општина Дебарца.
Во справувањето на шумскиот пожар во која гори Дабова шума ангажирани се и...

14/08/2019

ДИРЕКЦИЈАТА ЗА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ АКТИВНО СЕ ВКЛУЧИ ВО ГАСЕЊЕТО НА ПОЖАРОТ ВО ДЕПОНИЈАТА ВО РУСИНО, ГОСТИВАР

Дирекцијата за заштита и спасување уште во доцните часови активно беше вклучена во акцијата за гасењето на пожар кој ја зафати депонијата во Русино, Гостивар.   Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување г-дин Аднан Џафероски заедно со вработените од Подрачното одделение при Дирек...

11/08/2019

Известување

Шумскиот пожар кој избувна на локација стар пат с Бели-Пониква утринава околу 09:00 часот е локализиран и изгаснат. Извршена е проверка на теренот за можни остатоци на жаришта и нивно гасење. Дирекцијата за заштита и спасување заедно со локалната самоуправа на општина Кочани го координираше гасењ...

09/08/2019

Кампања за намалување на ризиците од пожари во Крушево

Дирекцијата за заштита и спасување во пресрет на големиот празник Илинден, вчера 1.8.2019 (четврток), на Гумење, Крушево на жителите и посетителите им делеше едукативен материјал, кој ДЗС го подготви во склоп на Кампањата за намалување на ризиците од пожари. Кампањата за намалување на ризиците од...

02/08/2019

Кампања за намалување на ризиците од пожари во Капитол Мол

Посетителите на Капитол Мол денес беа едуцирани за опасностите од пожар на отворен простор, самозаштита и заштитата на природата во склоп на Кампањата за намалување на ризиците од пожари на Дирекцијата за заштита и спасување. #ИднинатаИмПрипаѓаНаОниеКоиСеПодготвени #ПриродатаЕНашаОдговорност

25/07/2019

Кампања за намалување на ризиците од пожари

Денес на 23.07.2019, Кампањата за намалување на ризиците од пожари продолжи во Градскиот Трговски Центар во Скопје каде беа поделени едукативните материјали. Тимот од Дирекцијата за заштита и спасување предводен од експерт за пожари на отворен простор, одговараше на прашања на граѓаните кои сакаа да...

23/07/2019

ДЗС на Summerland 2019 ја промовираше кампањата за заштита од пожари

Во склоп на Кампањата за намалување на ризиците од пожари, тимот на Дирекцијата за заштита и спасување вчера на 20.07 имаше свој штанд на "Summerland 2019". На посетителите им беа поделени прирачници за намалување на ризиците од пожари и од страна на професионалци од Дирекцијата за заштита и спасув...

21/07/2019

ПРИРОДАТА Е НАША ОДГОВОРНОСТ!

Во склоп на кампањата за намалување на заканите од пожари, тим од Дирекцијата за заштита и спасување имаше штанд во ТЦ Сити Мол со цел запознавање на граѓаните со ризиците кои ги носат пожарите на отворен простор и како да се самозаштитат. Иднината им припаѓа на оние кои се подготвени. ПРИРОДАТА Е...

18/07/2019

Директорот на ДЗС, Џафероски на денешната прес-конференција ги повика сите граѓани да дадат свој активен придонес во кампањата за заштита од пожари и заеднички да укажеме од неопходноста за заштита на шумите и природните ресурси

Директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Аднан Џафероски, денеска одржа прес-конференција на која ја информираше јавноста за новата кампања на Дирекцијата за заштита од пожари.

„Согласно планот за работа на Дирекцијата за заштита и спасување, во период од 15-ти јули до 15-...

14/07/2019

Дирекцијата за заштита и спасување со препораки за топлотниот бран во земјава

Дирекцијата за заштита и спасување согласно најавите на УХМР, соопштува дека од утре, понеделник 1 јули, ќе настапи топлотен бран во нашата земја, со температури до 40 степени. Порастот на температурите продолжува и во вторник, а максимумот топлото време ќе го достигне во среда и четврток, кога н...

30/06/2019

Основна обука за противпожарна заштита во Центарот за обука „Д-р Џозеф Крузел“

На ден 28.5.2019г. во просториите на Центарот за обука при Министерството за одбрана на Република Северна Македонија „Д-р Џозеф Крузел“ е одржана основна обука на вработените во Министерството за одбрана на Република Северна Македонија за противпожарна заштита. Во обуката покрај основ...

29/05/2019

Симулациска тактичко-показна вежба во Основното училиште Христијан Тодоровски Карпош во с. Драгоманце

По повод одбележувањето на Денот на пожарникарството, вчера, понеделник, 20.5.2019 г. во Основното училиште Христијан Тодоровски Карпош во с. Драгоманце, општина Старо Нагоричане, Подрачното одделение при Дирекцијата за заштита и спасување од Куманово, во соработка со, Локалната самоуправа, прост...

20/05/2019

ВОЗДУХОПЛОВИТЕ НА ДЗС БДЕАТ НАД СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Воздухопловите на Дирекцијата за заштита и спасување бдеат над Македонија и покрај девијантната појава-пироманијата која изминативе недели ја тресе Македонија, Дирекцијата за заштита и спасување и денес на висина на својата задача успешно се справува со сите предизвици и прово...

02/04/2019

КОЈ ГИ СТАВА ПОД КОНТРОЛА ПОЖАРИТЕ ВО ДРЖАВАТА

Изминатиов период пожари беснеат низ целава земја.Некои од нив се и од поголем размер, а некои освен врз животната средина, сериозно се закануваа и по животот на населението. Досега истите беа локализирани и ставени под контрола на цела територија во нашата земја благодарение на Специјализираното од...

30/03/2019

ПОЖАР ВО МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

Голем пожар ја зафати и Македонска Каменица. Дирекцијата за заштита и спасување и денес ангажираше свои воздухоплови од Одделението за специјализирани услуги и со тоа го локализираше и стави под контрола и овој пожар. Со тоа потребата за евакуација на населението е надмината, бидејќи постоеше опасно...

30/03/2019

ПОВИК ЗА ПОСТАПУВАЊЕ !

Дирекцијата за заштита и спасување согласно Законот за заштита и спасување и Законот за шумите АЛАРМИРА за зголемената опасност од пожари на отворен простор . Поради зголемените температури и настапувањето на...

29/03/2019

Logo

За нас

Дирекцијата е формирана со законот за заштита и спасување
Со работа започна 16.05 2005 година
Дирекцијата е самостоен орган на државната управа
Настаната е со спојување на цивилната заштита од Министерството за одбрана и инспекцијата за заштита од пожари од Министерството за внатрешни работи.

Контакт информации

Адреса: ул. Васко Карангелески бр. 8
Тел.: 02 2 433 384
Факс.: 02 2 433 300
web site: www.dzs.gov.mk
e-mail: dzs@dzs.gov.mk
press@dzs.gov.mk

Останати контакт информации